Δεν τελείωσε το θέμα. Δικαστικά θα συνεχιστεί και θα ξαναέρθει στην επικαιρότητα. Ωστόσο αυτά που φάνηκαν είναι σημαντικά.

Σπάνια συμβαίνει να συμπίπτει το κοινό αίσθημα για δικαιοσύνη με την απόφαση του δικαστηρίου και ακόμα περισσότερο να εναρμονίζεται με την αγόρευση της εισαγγελέως.

Έγιναν συγκεκριμένες προσπάθειες και παρεμβάσεις από την πλευρά της οικογένειας του Ροδίτη να πέσει στα μαλακά ο γόνος της και χρησιμοποίησε τεχνάσματα και γνωριμίες για να εξαφανίσει στοιχεία, να παραποιήσει γεγονότα. Έβαλε μέχρι και πολιτικούς φίλους στη Ν.Δ. να προσπαθήσουν να διασύρουν την εισαγγελέα ώστε να επηρεαστούν αρνητικά δικαστές και ένορκοι.

Η ευαισθησία της κοινωνίας για την δολοφονία και τον βιασμό της άτυχης Ελ. Τοπαλούδη έχει να κάνει με το άκρως ειδεχθή τρόπο που τη δολοφόνησαν, τον χοντροκομμένο τρόπο υπεράσπισης των δύο κατηγορούμενων, την εν γένει συμπεριφορά τους –που ούτε στιγμή δεν ζήτησαν μια συγγνώμη–, την φύση του εγκλήματος και του κινδύνου που διατρέχουν οι γυναίκες να υποστούν βία, να βιαστούν, να διασυρθούν, να ξυλοκοπηθούν, να δολοφονηθούν. Επίσης η στάση των γονέων της Ελ. Τοπαλούδη βοήθησε στο να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία.

Η οικογένεια, οι διαδηλώτριες γυναίκες-φεμινίστριες στο δικαστήριο, η κοινωνία, δεν επιζητούσε εκδίκηση για το φόνο (γιατί και αυτό λέχθηκε). Ζητούσαν δικαιοσύνη και σε ένα βαθμό αυτή αποδόθηκε (σε πρώτο στάδιο).

Το πλέον κραυγαλέο όμως απ’ όλα ήταν η παρέμβαση διαφόρων ενάντια στην εισαγγελέα που με αποφασιστικότητα προχώρησε σε όλη την δίκη. Η αγόρευσή της δεν άρεσε γιατί λέει είχε «συναισθηματισμό» – πράγμα απαράδεκτο για την «νομική επιστήμη». Στο ρόλο αυτό πρωτοστάτησε ένα μέλος της κυβέρνησης, σχετικά νέος στην ηλικία και πρώην στέλεχος του ΣΕΒ! Ο Άκης Σκέρτσος, γεννημένος το 1976, με σπουδές δημοσιογραφίας και λόμπινκ (!). Έχει διατελέσει διευθυντής του γραφείου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, διευθυντής του γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, καθώς και γενικός διευθυντής του ΣΕΒ. Ανήκει στον στενό κύκλο συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου.

Όπως αναφέρει ο Μανώλης Κοττάκης: «Δεν μπορεί ο Άκης Σκέρτσος να μην γνωρίζει πως υφυπουργός απαγορεύεται να επιτίθεται σε εισαγγελείς και να παρεμβαίνει σε ποινικές υποθέσεις. Και η ανάρτησή του για την δίκη Τοπαλούδη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κακουργημάτων είναι ευθεία παρέμβαση σε ποινική υπόθεση: Προς τους ενόρκους… Με την ανάρτησή του ο κ. Σκέρτσος μίλησε απαξιωτικά για την λέξη “λαός” και κάθε παράγωγο αυτής. Χλεύασε τις παραστάσεις του θεάτρου που παρακολουθούν πολίτες με χαμηλά εισοδήματα: “Δεν είναι λαϊκή απογευματινή τα δικαστήρια”, είπε. Δεν είπε “τα δικαστήρια δεν είναι θεατρική παράσταση”, έβγαλε αντιπάθεια από μέσα του για συγκεκριμένες παραστάσεις. Τις λαϊκές. Το αυτό ισχύει για τον νεοείσακτο όρο “δικαστικός λαϊκισμός” και την προσθήκη “αποφάσεις που χαϊδεύουν την κοινή γνώμη”. Κατηγορούμε που κατηγορούμε τους πάντες για λαϊκισμό, γιατί να μην κατηγορήσουμε και τους δικαστές ότι “χαϊδεύουν την κοινή γνώμη ”, ε; Στο μυαλό του κ. υφυπουργού οι δικαστές πρέπει πάντοτε να μαστιγώνουν την κοινή γνώμη! Τίποτε άλλο.»

Όπως καταλαβαίνει ο αναγνώστης μας η κρίση έχει αγκαλιάσει όλους τους τομείς της κοινωνίας, του πολιτικού κόσμου, της πολιτείας.

Μ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!