Συνεχίζουμε τα μικρά αφιερώματα στις σελίδες της εφημερίδας μας για τα 15 χρόνια από την έκδοσή της.
του Γιώργου Αρχοντόπουλου*
15 χρόνια του Δρόμου, σχεδόν 15 είναι και τα χρόνια που τρέχουμε για το νερό εδώ πάνω στη Θεσσαλονίκη. Το έχω πει, αλλά θα το ξαναπώ, γιατί αυτά είναι που μένουν, αυτά που μοιάζουν μη απαραίτητα. Θα μπορούσαμε σήμερα να έχουμε μία ΕΥΑΘ, ίσως με άλλο όνομα, πάντως σίγουρα διαφορετικών συμφερόντων, γαλλικών, αν πάμε 15 χρόνια πίσω. Ας δούμε ήταν μη απαραίτητο να ασχοληθούμε με το νερό. Καλά κάναμε και ασχοληθήκαμε. Από την αρχή ήταν δίπλα μας ο Δρόμος, δεν θα πω η εφημερίδα, γιατί ο Δρόμος δεν είναι απλά ένα χαρτί με γράμματα, αλλά είναι οι άνθρωποι, μια ομάδα ανθρώπων. Είναι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι με τη στάση ζωής τους, μας ενέπνευσαν, να ασχοληθούμε με τα κοινά αγαθά, να βρούμε συμμάχους. Θυμάμαι τότε τα πρώτα χρόνια, που ήταν το φάντασμα της ιδιωτικοποίησης πάνω από την πόλη, όχι μόνο το έντυπο, αλλά όλη η ομάδα του Δρόμου, που βγήκαν μαζί μας στον δρόμο, μας βγάλανε στο δρόμο, μας μάθανε να κολλάμε τις αφίσες και ήταν δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια, όλα αυτά τα πολύ δύσκολα χρόνια, των μνημονίων, που δεν έχουν τελειώσει ακόμη. Πάντα ξέραμε ότι είχαμε τον Δρόμο, την ομάδα ανθρώπων, που θα σε ακούσει, θα συζητήσει, θα σκεφτεί μαζί μας και όλο αυτό θα καταλήξει και να εκτυπωθεί στο φύλλο του Δρόμου, που θα τον διαβάσουν άνθρωποι με ευαισθησία και κριτήριο και διάθεση για ουσιαστική ενημέρωση. Για μένα, το έχω πει και παλιότερα, ο Δρόμος ήταν μια Συντροφιά και η ύλη του μπορεί να διαβαστεί όλη την εβδομάδα.
Και αν πριν 15 χρόνια ήταν πολύ απλό να εξηγήσεις τον κόσμο σχετικά με την ιδιωτικοποίηση, ότι θα έρθει μια ξένη εταιρεία, θα αγοράσει την ελληνική εταιρεία νερού, θα ανεβάσει τις τιμές για να έχει περισσότερα κέρδη, δεν θα κάνει επενδύσεις για να έχει ακόμη περισσότερα κέρδη, θα μειωθεί η ποιότητα του νερού, γι’ αυτό βγες στο δρόμο και αγωνίσου, σήμερα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Σήμερα επειδή με τον αγώνα μας έχουμε καταφέρει να αποτρέψουμε αυτό το μοντέλο ιδιωτικοποίησης, την απόλυτη πώληση, με το δημοψήφισμα το 2014, τις προσφυγές στο ΣτΕ, τη μεγάλη συναυλία για το νερό, η κυβέρνηση πάει να κάνει μια έμμεση ιδιωτικοποίηση. Λένε «δεν κάνουμε ιδιωτικοποίηση». Πράγματι δεν κάνουν ιδιωτικοποίηση με το παλιό μοντέλο, κάνουν εμπορευματοποίηση. Το νέο μοντέλο ιδιωτικοποίησης είναι να μετατραπεί το νερό σε εμπόρευμα. Εμείς έχουμε προσφύγει το 2017, στην τότε ΚΥΑ τιμολόγησης που μετέτρεπε το νερό σε εμπόρευμα, την κερδίσαμε και το ΣτΕ απέρριψε εκείνη την ΚΥΑ τιμολόγησης. Σήμερα η κυβέρνηση επανέρχεται. Επαναφέρει την ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού, έχει φτιάξει την ΡΑΕΕΥ, όπου εντάσσει και την ύδρευση και την αποχέτευση. Έχοντας βιώσει τι συνέβη με την ΡΑΕ και την ενέργεια, καταλαβαίνουμε τι θα συμβεί με την ΡΑΕΕΥ, που πάνε να δημιουργήσουν μια αγορά νερού, που θα οδηγήσει αντίστοιχα σε μεγάλες αυξήσεις. Και τρίτον, βήμα είναι ο νέος νόμος για τις συνενώσεις στις ΔΕΥΑ, ο οποίος στην ουσία, ενοποιεί τα πολύ μικρά μερίδια των 125 ΔΕΥΑ που υπάρχουν σήμερα ανά νομό. Άρα οι 125 ΔΕΥΑ γίνονται περίπου 50. Ενσωματώνει στην ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ τις ΔΕΥΑ των όμορων περιοχών, άρα δημιουργεί μερίδια, όχι για άμεση πώληση με το παλιό μοντέλο, αλλά για να μπουν εργολαβικές εταιρείες από παρόχους που θα διαχειρίζονται αυτές τις ΔΕΥΑ.
Αυτό είναι το νέο μοντέλο ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης, το οποίο όπως καταλαβαίνετε, αν εμείς που ασχολούμαστε τόσα χρόνια δυσκολευόμαστε να το απλοποιήσουμε και να το εξηγήσουμε, καταλαβαίνετε πόσο χρήσιμο εργαλείο για εμάς είναι ο Δρόμος της Αριστεράς, που σου επιτρέπει αυτά να τα αποτυπώσεις στο χαρτί, να τα εξηγήσεις, να τα τεκμηριώσεις, ώστε να τα καταλάβει ευρύτερα ο αναγνώστης. Άρα και τότε, πριν 15 χρόνια, και τώρα, ο Δρόμος ήταν ένα εργαλείο για εμάς. Και νομίζω, ότι δεν ξέρω αν θα μπορέσω ποτέ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τον Δρόμο και για όλη αυτή την ομάδα που είναι πίσω από τον Δρόμο. Το έχω πει και σε συνεντεύξεις σε άλλα μέσα εδώ στην πόλη, ότι εγώ σαν Γιώργος, δεν θα ήμουν αυτό που είμαι, χωρίς όλους εσάς.
* Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΕΥΑΘ