Ένα εφηβικό / νεανικό μυθιστόρημα ‒αν έχουν νόημα τέτοιες κατατάξεις στη λογοτεχνία‒ «Το νησί που ταξιδεύει στον χρόνο» της Δανάης Δραγωνέα, μας οδηγεί σε δυο ιστορίες γυναικών που μπλέκονται μεταξύ τους με αφετηρία το νησί της Κέρκυρας.

Ένα νεαρό κορίτσι, η Ίζι, έρχεται από τη Μεγάλη Βρετανία για να ζήσει στο νησί του Ιονίου. Την παρακολουθούμε τη δεύτερη χρονιά που βρίσκεται εκεί. Και παρά τις δυσκολίες προσαρμογής που είχε αντιμετωπίσει, θέλει με κάθε τρόπο να μείνει εκεί και σκαρφίζεται διάφορα κόλπα.

Παράλληλα με αφορμή κάποια χαμένα αρχεία και την ανακάλυψη επιστολών αρχίζει να ερευνά την ιστορία μιας γυναίκας που έζησε εκεί και στην Αθήνα τον 19ο αιώνα, δίνοντας μάχη και μέσα από το πρώιμο φεμινιστικό κίνημα.

Οι δυο ιστορίες που τρέχουν παράλληλα μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη διαδρομή που ακολούθησαν οι γυναίκες διεκδικώντας δικαιώματα που ακόμη και σήμερα αμφισβητούνται.

Ζωντανοί χαρακτήρες, κατανόηση της προσωπικότητας και των προβλημάτων των σημερινών εφήβων, με πραγματική γνώση και πολύ ενδιαφέρουσα πλοκή.

Εδώ είναι όλα. Και τα αδιέξοδα και ο αγώνας και το χιούμορ, αλλά και ο έρωτας και οι δυσκολίες της πραγματικής φιλίας.

Παράλληλα ξεπερνιέται και το χάσμα των ηλικιών, καθώς πλάι στον εφηβικό έρωτα που ανθίζει υπάρχει κι ένας έρωτας ηλικιωμένων, που ξεκινά από μια παρεξήγηση, αλλά μας χαρίζει μερικές από τις πιο τρυφερές στιγμές του βιβλίου, δείχνοντάς μας πως «ποτέ δεν είναι αργά».

Λίγοι οι συγγραφείς στην Ελλάδα που καταπιάνονται με το δύσκολο είδος της εφηβικής λογοτεχνίας, απευθυνόμενοι σε ένα απαιτητικό κοινό που δεν ξεγελιέται από όσους δήθεν το προσεγγίζουν.

Η συγγραφέας καταφέρνει να είναι αληθινή και να μοιράζεται μαζί μας γνώσεις, σκέψεις και συναισθήματα χωρίς ποτέ να κουνάει το δάκτυλο.

Ένα πραγματικά εξαιρετικό μυθιστόρημα.

Το βιβλίο στάθηκε κι η αφορμή να γνωρίσω και την οργάνωση «Κάθε μία ιστορία» που έχει ιδρύσει η συγγραφέας και συγκεντρώνει ιστορίες γυναικών, αναδεικνύοντας έναν ολόκληρο κόσμο που συχνά αγνοείται: τον κόσμο μέσα από τα μάτια των γυναικών.

Στην ιστοσελίδα www.kathemiaistoria.gr, όπως σημειώνεται, «μοιραζόμαστε ιστορίες γυναικών. Ιστορίες ζωής και καθημερινότητας που συχνά θεωρούνται ασήμαντες και δεδομένες. Σκοπός μας είναι οι αόρατες ιστορίες να γίνουν ορατές. Έτσι συνδεόμαστε από ιστορία, σε ιστορία».

Γιατί διαλέξατε την παράλληλη εξιστόρηση της ζωής της Ίζι, της σύγχρονης ηρωίδας σας, με της Αριάνα;  

Ήθελα να αναδείξω πώς οι αγώνες του παρελθόντος αντανακλώνται στο παρόν. Η Ίζι και η Αριάνα, παρότι ζουν σε διαφορετικές εποχές, αντιμετωπίζουν προκλήσεις που έχουν κοινή βάση: την ανάγκη να διεκδικήσουν τη θέση τους στον κόσμο.

Βασιστήκατε σε κάποια πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα για την ιστορία της Αριάνα;

Ναι, η ιστορία της Αριάνα είναι εμπνευσμένη από τις πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες, όπως η Καλλιρρόη Παρρέν, και τις γυναίκες που τόλμησαν να διεκδικήσουν δικαιώματα σε εποχές που κάτι τέτοιο φάνταζε αδιανόητο.

Ποια δικά σας στοιχεία έχει η ηρωίδα σας;  

Η Ίζι έχει σίγουρα το πείσμα και τη μαχητικότητά μου. Μοιραζόμαστε την αγάπη για τις ιστορίες και την ανάγκη να νιώθουμε ότι ανήκουμε κάπου. Δυστυχώς, της έχω «χαρίσει» και κάποιο μελοδραματισμό, τον οποίο κι εγώ συχνά δυσκολεύομαι να συγκρατήσω.

Και η Κέρκυρα πρωταγωνιστεί στο βιβλίο σας. Τι σημαίνει για σας;  

Αυτό που νιώθω κάθε φορά που επιστρέφω στην Κέρκυρα είναι η αίσθηση ότι ανήκω κάπου. Νιώθω κατευθείαν μέρος μιας κοινότητας… Αυτό νομίζω βρήκε και η Ίζι εκεί. Μιλάω για μια Κέρκυρα που δεν ανήκει μόνο στους τουρίστες, στις κρουαζιέρες και στις καρτ ποστάλ. Ανήκει στα παιδιά που ακόμη δοκιμάζουν κάποιο κόλπο (όπως το 360) με το σκέιτμπορντ στα σκαλιά του δημαρχείου, στις γιαγιάδες με τα φουσκωτά μαλλιά και τα μεταξωτά ταγέρ, και φυσικά ανήκει στα κρυφά ραντεβού στην απαγορευμένη πλευρά του φρουρίου.

Θα θέλατε να μας μιλήσετε και για την οργάνωση «Κάθε Μία Ιστορία» της οποίας είστε συνιδρύτρια; Ποια ήταν η ανάγκη δημιουργίας και ποιες οι δράσεις σας;

Η «Κάθε Μία Ιστορία» γεννήθηκε από την ανάγκη να δώσουμε φωνή σε ιστορίες γυναικών που συχνά μένουν αόρατες. Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε έναν ασφαλή χώρο όπου οι γυναίκες μπορούν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, να συνδεθούν και να εμπνεύσουν η μία την άλλη. Στόχος μας είναι να φέρουμε στο φως περισσότερες καθημερινές γυναικείες ιστορίες αναδεικνύοντας όλο το φάσμα της γυναικείας εμπειρίας.

Photo Credits: Ξένια Τσιλοχρήστου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!