Με χαρακτηρισμούς όπως «οικοπεδοφάγοι» και «ψευτο-οικολόγοι» προσπάθησε να απαντήσει η Creta Farm στις πολύ σοβαρές περιβαλλοντικές καταγγελίες των κατοίκων του Πρίνου και της ευρύτερης περιοχής του Λατζιμά στο Ρέθυμνο, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από σχετικά δημοσιεύματα. (Αναλυτικό ρεπορτάζ είχε δημοσιευθεί και στο Δρόμο, στις 10/4/2010).

 

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν οι ιδιοκτήτες της Creta Farm, Μανόλης και Κώστας Δομαζάκης, έκαναν λόγο για τοπικά συμφέροντα που θέλουν να κλείσουν την εταιρία και επικαλέστηκαν έγγραφο της τοπικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος, το οποίο χαρακτηρίζει το νερό στην ακτή καθαρό και κατάλληλο για κολύμβηση.

Ισχυρίστηκαν, επίσης, πως η ρύπανση στην περιοχή προκλήθηκε από άλλη κοντινή επιχείρηση αλλά και από τον οικισμό του Πρίνου που δεν διαθέτει βιολογικό καθαρισμό. Ο κ. Κώστας Δομαζάκης επικαλέστηκε και σχετικές μετρήσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης στην περιοχή, ενώ μίλησε για ψευτο-οικολόγους που προσπαθούν να πλήξουν μια εταιρία, εξυπηρετώντας συμφέροντα ντόπιων, οι οποίοι θέλουν να εκμεταλλευτούν οικόπεδα στην περιοχή, καταφέρνοντας, όπως είπε, να παραπλανήσουν ακόμα και πολιτικά κόμματα.

Η αλήθεια είναι πως το θέμα έχει έρθει και στη Βουλή από τους «παραπλανηθέντες» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σχετική ερώτηση έχει κατατεθεί και στο ευρωκοινοβούλιο από τους Οικολόγους Πράσινους. Μιλώντας στον Δρόμο ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρίνου-Γεροποτάμου Μπάμπης Κιαγιάς, απάντησε στα έγγραφα που παρουσίασε η εταιρία, κάνοντας λόγο για «μετρήσεις που γίνονται κατά παραγγελία, όταν έχει σταματήσει επί σειρά ημερών η ρήψη λυμάτων στη θάλασσα. Η πιο μεγάλη απόδειξη των λεγομένων μας», πρόσθεσε, «είναι τα μάτια και οι μύτες των ανθρώπων που ζουν εδώ. Πιστοποιούν αυτό που και οι ανεξάρτητες μετρήσεις έχουν δείξει, ότι δηλαδή, η ζωή μας έχει γίνει αφόρητη από μια εταιρία που γιγαντώνεται εις βάρος του ντόπιου πληθυσμού».

Πάντως, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου όσο και με δηλώσεις τους στα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι ιδιοκτήτες της Creta Farm απείλησαν πολλές φορές με μηνύσεις όσους στρέφονται εναντίον τους, λέγοντας πως μόνος τρόπος για να προστατέψουν την εταιρία τους είναι πλέον η προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

 

Μ.Δ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!