Στη χώρα μας η πορεία της πανδημίας έχει χαρακτηριστεί από πολλές και σημαντικές ελλείψεις, μια από τις οποίες είναι και η έλλειψη αναλύσεων και δεδομένων που να αφορούν τόσο την πορεία της πανδημίας όσο και την κατάσταση νευραλγικών τομέων της χώρας σε κάθε δεδομένη στιγμή.

ΑΠΟ ΤΗΝ αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα, η παροχή δεδομένων και στοιχείων στην κοινωνία, που αρχικά γινόταν μόνο μέσα από την ημερήσια ανακοίνωση του ΕΟΔΥ και έπειτα σε συνδυασμό με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης σχετικά με την Covid-19, είναι φειδωλή και δεν επιτρέπει να βγουν πολλά συμπεράσματα.

Ουσιαστικά, αυτό που παρέχεται αφορά την απλή καταμέτρηση των τεστ και των αποτελεσμάτων τους, των εισαγωγών σε νοσοκομεία, των θανάτων και εσχάτως του εμβολιασμού και των κλινών covid (απλών και ΜΕΘ). Πώς όμως μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα π.χ. σχετικά με τα κρούσματα όταν η μέθοδος τέστινγκ και άρα ιχνηλάτησης έχει αλλάξει δραματικά αρκετές φορές από την έναρξη της πανδημίας, με αποτέλεσμα να είναι αναμενόμενη η αλλαγή κλίμακας στον αριθμό των κρουσμάτων; Αλλά και πώς μπορεί ένας πολίτης να βγάλει συμπεράσματα για την ποιότητα της διαχείρισης που γίνεται, την αποτελεσματικότητα των μέτρων αλλά και την αναγκαία στάση που πρέπει να έχει, χωρίς τα απαραίτητα δεδομένα;

Σε αντίθεση με την ελλαδική περίπτωση, σε άλλα κράτη όπως η Μ. Βρετανία και η Γαλλία δίνεται πληθώρα μετρήσεων και δεδομένων στη δημοσιότητα. Στην Μ. Βρετανία υπάρχει πέραν της ημερήσιας ενημέρωσης και εβδομαδιαίο δελτίο για την παρατήρηση της πανδημίας, με αναλυτικά δεδομένα, στατιστικά και αναλύσεις σε σχέση με την πορεία του εμβολιασμού, την αποδοτικότητά του σε σχέση με τη νόσηση, τις νοσηλείες και τους θανάτους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων. Ακόμη, δίνονται στατιστικά και μετρήσεις σε σχέση με όλα τα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, με βάση την περιοχή, την ηλικία, τα τεστ μέχρι και τις μεταλλάξεις. Για παράδειγμα, η πρόβλεψη σχετικά με το πόσοι άνθρωποι έχουν σωθεί λόγω του εμβολιασμού, την οποία παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας την προηγούμενη εβδομάδα, στην Μ. Βρετανία αποτελεί μέρος της εβδομαδιαίας ενημέρωσης εδώ και μήνες!

Αντίστοιχα, στη Γαλλία όπου και πάλι δημοσιεύονται στοιχεία σχεδόν για όλα τα παραπάνω, επιπλέον δημοσιεύονται τα στοιχεία σε σχέση με τα σχολεία ακόμη και τις τάξεις που κλείνουν λόγο κορωνοϊού. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι όλα αυτά τα δεδομένα είναι και στις δυο αυτές χώρες διαθέσιμα για το κοινό, προσοχή όχι οι μετρήσεις αλλά τα ίδια τα δεδομένα πάνω στα οποία έγιναν. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κάθε πολίτης όχι μόνο να τις επαληθεύσει αλλά και αν έχει τις γνώσεις να αξιοποιήσει τα δεδομένα που δίνονται.

Στην Μ. Βρετανία υπάρχει πέραν της ημερήσιας ενημέρωσης και εβδομαδιαίο δελτίο για την παρατήρηση της πανδημίας, με αναλυτικά δεδομένα, στατιστικά και αναλύσεις σε σχέση με την πορεία του εμβολιασμού, την αποδοτικότητά του σε σχέση με τη νόσηση, τις νοσηλείες και τους θανάτους εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων

ΤΟ ΙΔΙΟ ακριβώς θα έπρεπε να ισχύει και στη χώρα μας. Δηλαδή θα έπρεπε και θα μπορούσε να υπάρχει ένα εθνικό μητρώο που να παρέχει όλα αυτά τα δεδομένα και ακόμη περισσότερα. Πράγμα που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να το υποκαταστήσει το μητρώο που φτιάχτηκε για τον εμβολιασμό. Παράλληλα, πέρα από όλες τις παραπάνω μετρήσεις και αναλύσεις που δημοσιεύουν άλλα κράτη, θα έπρεπε να υπάρχουν αναλύσεις σε σχέση με την πορεία της πανδημίας, είτε με μοντέλα είτε εκ των υστέρων, με τέτοιο τρόπο που να μπορεί κανείς να συμπεράνει πέρα από την αποδοτικότητα του εμβολιασμού και την αποδοτικότητα των μέτρων που κάθε στιγμή εφαρμόζονται. Αντίστοιχα, στοιχεία θα έπρεπε να υπάρχουν σχετικά με μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι τα υποκείμενα νοσήματα όσων έχασαν τη ζωή τους, οι όποιες παρενέργειες του εμβολιασμού, ακόμη και ποιοτικά στοιχεία για τις ομάδες στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη μετάδοση. Αν και τα στοιχεία και τα στατιστικά δεν μπορούν από μόνα τους να καθοδηγούν τη λήψη αποφάσεων σε μια χώρα ούτε και είναι βέβαια όλοι οι δείκτες μετρήσιμοι σε μια τόσο σύνθετη κατάσταση όπως η πανδημία, η ύπαρξη των παραπάνω είναι βασική για την δημοκρατία σε κάθε χώρα. Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και διαφανής πληροφόρηση είναι απαραίτητη όχι μόνο για τον έλεγχο της εκάστοτε κυβέρνησης αλλά και γιατί βοηθά την ατομική και συλλογική στάση των πολιτών στη σημερινή συγκυρία.


Πανδημία: Λες και δεν πέρασε μια μέρα

Την εβδομάδα που μας πέρασε οι δείκτες της πανδημίας είχαν μια σχετική άνοδο, θέτοντας ξανά επί τάπητος το ενδεχόμενο η ανοδική πορεία των κρουσμάτων, των νεκρών και των διασωληνωμένων που καταγράφεται να οδηγήσει σε «αναγκαστικά» νέα μέτρα. Αυτό ζητάνε μετά βδελυγμίας και οι διάφοροι δημοσιολόγοι, που θέλουν αύξηση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε τεράστια κομμάτια του πληθυσμού. Κάποιοι σκέφτονται τους υπαλλήλους του δημοσίου τομέα ‒βολικό μέτρο και για μπίζνες‒ ενώ άλλοι ζητούν επέκταση σε όλους άνω των 50.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας, σε μια προσπάθεια να δείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του ίδιου, μιλάει για μια ακόμη φορά για την επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων και ιδιωτών γιατρών εφόσον χρειαστεί. Κούφια λόγια, το είδος της επίταξης αλλά και τη χρησιμότητά της την είδαμε στην πράξη λίγο καιρό πριν. Και πάλι καμία συζήτηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ, των σχολικών υποδομών ή των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Το μόνο που υπάρχει στο μενού είναι περισσότερος αυταρχισμός, μέτρα για τους ανεμβολίαστους και τους μεικτούς χώρους.

Αντί να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα όπλα ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν οι απώλειες, χρησιμοποιείται η πανδημία για να βαθύνει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ενώ εκείνοι που λίγους μήνες πριν αδιαφορούσαν ή και επαινούσαν το καταστροφικό λοκντάουν της κυβέρνησης, σήμερα μας λένε πως δεν μπορεί να περιοριστεί περαιτέρω η ανθρώπινη δραστηριότητα.

Κατά τ’ άλλα το μόνο μήνυμα που δίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις είναι πως τα πράγματα θα αφεθούν να φτάσουν στα όρια τους, προκειμένου να επαληθευτεί το κυβερνητικό αφήγημα. Για μια ακόμη φορά είναι λες και ο χρόνος γύρισε πίσω, μπαίνει χειμώνας, τα κρούσματα ανεβαίνουν και όλοι λένε πως είναι σε ετοιμότητα.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η πρόσφατη άνοδος των κρουσμάτων, αποτελεί την αποτύπωση του φαινομένου πριν 15 ημέρες ενώ αντίστοιχα η εικόνα των πιο σκληρών δεδομένων (θάνατοι-ΜΕΘ) χρειάζεται περίπου το διπλάσιο χρόνο για να μεταβληθεί, οπότε έχουμε αρκετά να δούμε ακόμη… Παράλληλα η άνοδος του πληθωρισμού και οι ανατιμήσεις έχουν χτυπήσει επίπεδα ρεκόρ τουλάχιστον για την τελευταία δεκαετία, και έπεται συνέχεια. Το έχουμε ξαναπεί φτωχοποίηση και πανδημία δεν έχουν καλά αποτελέσματα όταν συνδυάζονται…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!