Αθώωσε το Δικαστήριο του Ρεθύμνου τους κατηγορούμενους για τα παράτυπα μεταπτυχιακά
«Κανέναν ένοχο» για τα παράνομα μεταπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν είδε το Δικαστήριο του Ρεθύμνου, εκδίδοντας αθωωτική απόφαση για τους καθηγητές Κωνσταντίνο Λάβδα, Δημήτρη Κοτρόγιαννο και Μαρία Μενδρινού αλλά και τον πρώην πρύτανη Γιάννη Παλλήκαρη. Η υπόθεση αφορά τους προκλητικούς αποκλεισμούς φοιτητών από τα μεταπτυχιακά προγράμματα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης το 2006, τους οποίους είχε καταγγείλει ο καθηγητής Στέλιος Αλεξανδρόπουλος. Αντί, τότε, να ερευνηθούν οι καταγγελίες του, οδηγήθηκε ο ίδιος στο Πειθαρχικό και τελικά πέθανε προδομένος από την καρδιά του υπό το βάρος της ψυχολογικής πίεσης που του ασκήθηκε.
Αναπάντητες καταγγελίες
Η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 και ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκειά της έγιναν και πάλι συγκεκριμένες καταγγελίες από καθηγητές που δίδασκαν εκείνη την εποχή στο συγκεκριμένο Τμήμα, για σύστημα διαπλοκής μεταξύ καθηγητών και των φοιτητικών παρατάξεων της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ που επέβαλε και την επιλογή φοιτητών για τα μεταπτυχιακά.
Οι τρεις καθηγητές είχαν παραπεμφθεί για παράβαση καθήκοντος, ως προς την εύνοια προς συγκεκριμένους φοιτητές, αλλά και για τη μη παράδοση της αναλυτικής μοριοδότησης, όταν ζητήθηκε από τον Στέλιο Αλεξανδρόπουλο. Ο πρώην πρύτανης, Γιάννης Παλλήκαρης, δικαζόταν για παράβαση καθήκοντος ως προς την παραπομπή του Αλεξανδρόπουλου στο Πειθαρχικό του Πανεπιστημίου Κρήτης χωρίς καν να ακούσει τις καταγγελίες του και με την κατηγορία της «απάδουσας συμπεριφοράς προς το Ίδρυμα».
Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός πως η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου ήρθε σε αντίθεση με την πρόταση της εισαγγελέως έδρας η οποία είχε ζητήσει την ενοχή των τριών καθηγητών για την παράβαση καθήκοντος, κρίνοντας πως αποδεδειγμένα είχαν ευνοήσει τρεις φοιτητές και επίσης αποδεδειγμένα αδίκησαν έναν. Επίσης, είχε προτείνει την ενοχή τους για την άρνηση παράδοσης της λίστας μοριοδότησης, ενώ είχε ζητήσει την απαλλαγή του πρώην πρύτανη από τις κατηγορίες. Τελικά το δικαστήριο κήρυξε αθώους όλους τους κατηγορούμενους χωρίς να έχει διατυπωθεί, προς το παρόν, το σκεπτικό της απόφασης αυτής. Για αλήθεια που έλαμψε, για δικαίωση των κατηγορουμένων και για αντίσταση του δικαστηρίου σε απειλές και εκβιασμούς έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο συνήγορος των καθηγητών Λάβδα και Κοτρόγιαννου, Σταύρος Γεωργίου.
«Μεροληπτική στάση από το δικαστήριο»
Αντίθετα, με δήλωσή της στον Δρόμο η χήρα του Αλεξανδρόπουλου, Βασιλική Τσακανίκα, τονίζει πως ισχύει στο ακέραιο η δήλωση της οικογένειας του αδικοχαμένου καθηγητή, τον Δεκέμβριο του 2012, στην οποία η ίδια αλλά και η κόρη της έκαναν λόγο για δίκη-παρωδία που εκτυλίχθηκε στο Δικαστήριο του Ρεθύμνου.
Συγκεκριμένα, οι δύο γυναίκες ανέφεραν πως σε όλη τη διάρκεια της δίκης υπήρχε μεροληπτική στάση της προέδρου του δικαστηρίου, με προκλητικές εξαιρέσεις μαρτύρων, με κλίμα αστυνομοκρατίας στην αίθουσα, ακόμα και απώλεια ολόκληρου κιβωτίου της δικογραφίας.
Στη δήλωσή τους στις 19/12/2012 οι δύο γυναίκες κατέληγαν: «Ο Αλεξανδρόπουλος έχει δικαιωθεί στη συλλογική μνήμη και συνείδηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, των φίλων, των φοιτητών του και της οικογένειάς του. Ο αγώνας και η αυτοθυσία του για διαφάνεια και αξιοκρατία, όμως, κηλιδώνεται από ένα δικαστήριο που επιμένει να στραγγαλίσει την αλήθεια και να καταπνίξει τη φωνή και τη μαρτυρία εκείνων που γνωρίζουν την υπόθεση και προσέρχονται να καταθέσουν».
Μάριος Διονέλλης