Με ύποπτες μεθοδεύσεις άρπαξαν τα αποθεματικά για να πετύχει το PSI. Του Γιώργου Κατερίνη

Μια ανάληψη 700.000 ευρώ που χρειάστηκε να κάνουν οι υπηρεσίες του Νοσοκομείου Άγιοι Ανάργυροι για να εξοφλήσουν υποχρεώσεις σε προμηθευτές έγινε αφορμή για να αποκαλυφθεί μια ακόμη συνέπεια του περίφημου «κουρέματος». Το ποσό που μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ήταν μόνο 575.347 ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος, όπου βάσει νόμου καταθέτουν τα αποθεματικά τους τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενέταξε τις καταθέσεις ύψους 1,88 εκατ. ευρώ που διέθετε το Νοσοκομείο στο λεγόμενο «κοινό κεφάλαιο» κι έτσι μετά την «αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους» απέμεινε με το πιο πάνω ποσό. Γεγονός που σημαίνει ότι το Νοσοκομείο υπέστη απώλειες 70%.
Ένα μετά το άλλο διάφορα ιδρύματα και οργανισμοί ανακαλύπτουν με έκπληξη ότι οι αποθεματικοί τους λογαριασμοί έχουν πέσει θύματα κυριολεκτικά ληστείας.
• Το ΤΕΙ Αθήνας από 11 εκατ. ευρώ απέμεινε με 1,9 εκατ.
• Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης από 8,5 εκατ. ευρώ έμεινε με 180.000.
• Το Πανεπιστήμιο Αθήνας χάνει 13 εκατ. ευρώ.
• Το Μετσόβιο Πολυτεχνείο χάνει 31 εκατ. ευρώ.
• Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων ανακάλυψε ότι από 30 εκατ. ευρώ απέμεινε με 9 κι από αυτά διαθέσιμα είναι μόνο τα 2 εκατ.
• Το κατατεθειμένο κεφάλαιο του Τεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδος από 2,8 εκατ. ευρώ μειώθηκε σε 850 χιλιάδες.
• 100 εκατομμύρια ευρώ έχασαν συνολικά τα ΤΕΙ όλης της χώρας, δηλαδή τα δυο τρίτα των αποθεμάτων τους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν οι πρόεδροι των ιδρυμάτων σε ειδική συνεδρίασή τους στις 26/3.
• Άλλα 87 εκατ. ευρώ έχασαν τα ΑΕΙ από τα συνολικά 120 εκατ. που διέθεταν.
Τις μέρες που η κυβέρνηση πανηγύριζε για το «κούρεμα» του χρέους της χώρας, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ως σωτήρια λύση, με εντολή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας συγκεντρώνονταν τα διαθέσιμα υπόλοιπα στους λογαριασμούς των δημόσιων φορέων για να ενταχθούν στο κοινό κεφάλαιο. Αυτό προκύπτει από την αλληλογραφία πολλών από τους φορείς με τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος.
Οι πανηγυρισμοί Βενιζέλου για την επιτυχία της συμμετοχής στο PSI των ομολογιούχων κατά 90%, έκρυβε μια τεράστια ληστεία, η οποία συντελέσθηκε εν αγνοία των διοικήσεων νοσηλευτικών, εκπαιδευτικών και άλλων ιδρυμάτων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό που συζητήθηκε χθες, η ΤτΕ προχώρησε σε αυτές τις επιλογές χωρίς τη βούλησή τους, εν αγνοία τους και πλήττοντας την ταμειακή επάρκειά τους για την κάλυψη τακτικών δαπανών. Κι αυτό ενώ ο νόμος 2469/14.3.1997 προσδιορίζει με σαφήνεια ότι τα κεφάλαια που κατατίθενται σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης μπορούν να επενδύονται σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια, με την προϋπόθεση ότι «θα εξασφαλίζεται η εκάστοτε επάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων για την κάλυψη των τακτικών δαπανών των ΝΠΔΔ και των ασφαλιστικών φορέων».

Δικαστικές διεκδικήσεις και μηνύσεις κατά Προβόπουλου
Η ασφυκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν ειδικά τα νοσοκομεία, αλλά και πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα οδηγεί σε αδυναμία κάλυψης στοιχειωδών αναγκών. Ήδη χθες και προχθές (29 και 30/3) οι διοικητικές υπηρεσίες των ΤΕΙ έμειναν κλειστές σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ύστερα από απόφαση των προέδρων των ιδρυμάτων. Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Ο υπουργός Υγείας, δε, δήλωσε άγνοια για το γεγονός ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν ταμειακά προβλήματα, εξαιτίας της τεράστιας υπεξαίρεσης που υπέστησαν. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών αποφάσισαν να ασκήσουν όλα τα ένδικα μέσα εναντίον της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και προσωπικά κατά του διοικητή της, Γ. Προβόπουλο. Όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου η ΟΕΝΓΕ «η κίνηση αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη μετά την προκλητική αδράνεια του υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου και όλων των διοικητών νοσοκομείων και ΥΠΕ, κανένας εκ των οποίων δεν θεώρησε υποχρέωσή του να προβεί σε προσφυγή για τη διασφάλιση των συμφερόντων των νοσοκομείων, δυνατότητα που παρέχει ο νόμος».
Σε αντίστοιχες κινήσεις προσανατολίζονται όλοι οι φορείς που είδαν τα αποθεματικά τους να μειώνονται με αυτό το ληστρικό τρόπο.
Το τεράστιο ζήτημα, όμως, είναι πώς θα καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες αυτών των οργανισμών.
Όπως για παράδειγμα αναφέρει σε καταγγελία του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, τα έσοδα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) προέρχονται από τα εισιτήρια και τα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων της επικράτειας και καλύπτουν τα κονδύλια των απαλλοτριώσεων για αρχαιολογικούς σκοπούς, τις επιστημονικές εκδόσεις, τα λειτουργικά έξοδα Εφορειών και Μουσείων, το εποπτικό υλικό σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, τα συστήματα ασφαλείας και πολλά άλλα. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ν. 4024/2011, η ίδια η μισθοδοσία του προσωπικού του ΤΑΠΑ, βαρύνει τον προϋπολογισμό του. Εύλογο είναι το ερώτημα πώς θα καλυφθούν πλέον όλα τα παραπάνω λειτουργικά έξοδα;

Πολιτικές ευθύνες και οσμή σκανδάλου
Η απόκρυψη μέχρι πρόσφατα αυτής της πτυχής του PSI δημιουργεί οσμές τεράστιου πολιτικού και οικονομικού σκανδάλου. Αν, όπως αποδεικνύεται, οι μετακινήσεις των αποθεματικών των δημόσιων οργανισμών έγιναν το βράδυ του μεγάλου «κουρέματος», ή λίγο πριν, αυτόματα τίθεται το ερώτημα: ποια ομόλογα άλλαξαν χέρια λίγο πριν «κουρευτούν»;
Η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών σε ανακοίνωσή της διατυπώνει πολύ παραστατικά το ίδιο ερώτημα: «Την μέρα που “έκλεινε” το PSI και μάλλον λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, κυβέρνηση και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αγόρασαν ομόλογα από κατόχους με αυτά τα χρήματα, χωρίς να ρωτήσουν τους καταθέτες των έντοκων λογαριασμών! Οι “ομολογιούχοι” αυτοί έτσι γλίτωσαν το κούρεμα, ενώ ταυτόχρονα ληστεύθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από νοσοκομεία, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς, απολύτως απαραίτητα για τη στοιχειώδη διατήρηση της λειτουργίας τους!».
Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η περίπτωση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας (ΔΣΚ) και συγκεκριμένα αυτό που συνέβη με το Λογαριασμό Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων Καλαμάτας (ΛΕΑΔΚ), που είναι ΝΠΙΔ σωματειακής μορφής. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του προέδρου του ΔΣΚ, κ. Μαργέλη, «με μια πρωτοφανή μεθόδευση έξω από τα όρια της νομιμότητας η Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς καμία έγκριση και καμία ενημέρωση προς το ΛΕΑΔΚ, μετέτρεψε τα αποθεματικά του σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και αυτά εντάχθηκαν στο PSI, με αποτέλεσμα να χαθούν οικονομίες των δικηγόρων της Καλαμάτας». Έτσι, ενώ το αποθεματικό στις 12/3 ήταν 191.919,59 ευρώ, σήμερα είναι μόλις 58.690,25 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι της Καλαμάτας κατέθεσαν μήνυση εναντίον της διοίκησης της ΤτΕ, βάσει της οποία συνελήφθη ο διευθυντής του εκεί καταστήματος, αλλά αφέθηκε ελεύθερος λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου(!) από το… PSI.
Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι μπορεί και να μη μάθουμε ποτέ ποιοι ωφελήθηκαν. Το βέβαιο όμως είναι ότι οι μόνοι δανειστές -και μάλιστα ακούσιοι- του ελληνικού κράτους που έχασαν είναι οι φορείς κοινωνικής πολιτικής. Μια χασούρα που θα κάνει ακόμα πιο επώδυνες για το λαό τις συνέπειες της νέας επαχθέστερης δανειακής σύμβασης που υπέγραψε η κυβέρνηση.
Μια κλοπή της οποίας οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν πολιτικά και νομικά.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!