του Γιώργου Τάττη 

Σε εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση βρίσκεται η Κύπρος, με το χρόνιο πρόβλημα γκετοποίησης αλλοδαπών, ειδικότερα στη κοινότητα Χλώρακα στην επαρχία Πάφου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική ειρήνη, την ασφάλεια όλων των κατοίκων ανεξαρτήτου εθνικότητας, να προστίθεται σε μια σειρά προβλημάτων που τρίζουν συθέμελα την κυπριακή πραγματικότητα. Τα αντίστοιχα δε παραδείγματα από Ελλάδα (Άγιος Παντελεήμονας, Μυτιλήνη) αγνοούνται παντελώς, σε μια ταυτόχρονη συνθήκη έλλειψης πολιτικής βούλησης, εγκληματικής άγνοιας και ανειδίκευτων στελεχών, εμπλεκόμενων συμφερόντων, αλλά και εργαλειοποίησης ενός προνομιακού πεδίου «απολίτικης» πόλωσης από τυχοδιωκτικούς πολιτικούς χώρους. Με την εστίαση να βρίσκεται σε συνθήματα που έχουν ως πυρήνα μανιχαϊστικά δίπολα «φωταδιστών» και «σκοταδιστών», αντί στα ουσιώδη επίδικα και στις συνθήκες γένεσης της ανασφάλειας, της κοινωνικής απορρύθμισης και του τέρατος της βίας.

Η βία που εκτυλίχθηκε στην εν λόγω κοινότητα την τελευταία εβδομάδα από αμφότερες τις πλευρές, ντόπιους και ξένους, δίπλα στην καρδιά των τουριστικών θέρετρων και των πολυτελών επαύλεων, συμπυκνώνουν το ψευδεπίγραφο «κυπριακό όνειρο» και αποτελούν το κερασάκι στην τούρτα, μιας διαχρονικής αναποτελεσματικότητας της πολιτικής ελίτ του τόπου. Η οποία όχι μόνο απαξιώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν αντιλαμβάνεται τι θα πει διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, πολιτικές ένταξης/ενσωμάτωσης και τα όρια που αναπόφευκτα υπάρχουν, αλλά φαίνεται ευλόγως να δίνει χώρο σε λογικές ζούγκλας που ευνοούν τα συμφέροντα μιας παρασιτικής ελίτ και των παρατρεχάμενών της. Με την παροντική συγκυβέρνηση Χριστοδουλίδη – ΔΗΚΟ – ΕΔΕΚ – ΔΗΠΑ να αποτελεί λογική συνέχεια της παρακμής που διέπει το κυπριακό κατεστημένο.

Το ιστορικό

Το πρόβλημα στην Χλώρακα χρονίζει, καθώς εδώ και χρόνια, έχουν εγκατασταθεί εκατοντάδες αλλοδαποί στα 250 διαμερίσματα του οικιστικού συγκροτήματος «St Nicholas», το οποίο ωστόσο, είναι παράνομο, καθώς δεν πληροί τα πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής. Πληθώρα οπτικών ντοκουμέντων, παρέπεμπε σε συνθήκες φαβέλας με τις ευλογίες του κράτους και προκαλούσε αποτροπιασμό και ερωτήματα, για τις συνθήκες ζωής ανθρώπων, που διαβιούσαν χωρίς παροχή νερού και ηλεκτρισμού. Έκτοτε, έγιναν πολλές προσπάθειες εκκένωσης, οι οποίες πάντοτε, έπεφταν σε σκοτεινούς τοίχους. Την ίδια ώρα, χωρίς καμία πολιτική διασποράς για σκοπούς ενσωμάτωσης, συνέρρεε πλήθος νέων αλλοδαπών στην κοινότητα, κυρίως Αφρικανοί και Σύροι, δημιουργώντας εστίες γκέτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παράνομο εμπόριο, αδήλωτη εργασία και εργασιακή εκμετάλλευση σε συνθήκες οικοδομικού οργασμού από κατασκευαστικές εταιρείες με σχέσεις με πολιτικούς/τοπικούς άρχοντες, ναρκεμπόριο, παραοικονομία και «εθνικά» κυκλώματα προστασίας, σχέσεις με ντόπιο κεφάλαιο, μαφία κ.ο.κ. Σχεδόν κανείς, όμως, δεν εστιάζει σε αυτά, με τις ρητορικές ψευδοανθρωπισμού από τη μία και μίσους από την άλλη, να συσκοτίζουν το τοπίο και τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Την προηγούμενη εβδομάδα, διοργανώθηκε διαμαρτυρία από κατοίκους και τοπική αρχή, καθώς προηγήθηκαν περιστατικά έντασης, καταγγελίες για κλοπές κ.ο.κ. Παρεισφρήσαν όμως ακραία στοιχεία, όπου ειδικότερα μετά το πέρας της, προχώρησαν σε επιθέσεις κατά αλλοδαπών, κυρίως Σύρων. Με τις εικόνες να σοκάρουν. Ακολούθησαν αντίποινα, απειλές κατά των Ελληνοκύπριων από εκπρόσωπο των Σύρων, απαγωγή ενός αμέριμνου εθνοφρουρού και βασανισμός του. Στα ακραία επεισόδια συνέβαλλε και η εγκληματική αφροσύνη της υπουργού Δικαιοσύνης και του αρχηγού της Αστυνομίας, οι οποίοι συνάντησαν και καθησύχασαν τον Σύρο που εξαπέλυε απειλές, την ώρα που εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης εναντίον του. Μετά τη συνάντηση, ξέσπασαν νέα επεισόδια, όπου ο εν λόγω Σύρος συνελήφθη για συμμετοχή και μαχαιροφορία, ενώ βρέθηκε θετικός σε ναρκοτέστ.

Το έργο της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς υπάρχει ένα μωσαϊκό δρώντων, με διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές αφετηρίες και υπερτοπικό ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση, η ακροδεξιά, ακόμη και το δεξιό ΔΗΣΥ, τρέχει να κεφαλαιοποιήσει τις αντιδράσεις, ενώ, η ευρύτερη αριστερά, βρίσκεται εγκλωβισμένη σε «ανθρωπιστικές παραινέσεις» και «αντιφασιστική παράκρουση». Προκύπτουν δε και αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με μερίδα βουλευτών των συγκυβερνώντων κομμάτων, να ζητεί παραιτήσεις.

Πολιτική κρίση

Τα πρόσφατα γεγονότα στην Πύλα, με τον κατοχικό στρατό να προελαύνει στη νεκρή ζώνη κτυπώντας κυανόκρανους και την κυβέρνηση να συγκαλεί «έκτακτο» Εθνικό Συμβούλιο 10 ημέρες μετά, με τη λήξη των διακοπών, αλλά και η έκρηξη της ακροδεξιάς βίας, απόρροια των συνθηκών ανασφάλειας που δημιούργησε η απαξίωση του δημοσίου χώρου, συγκροτούν ένα ιδιαίτερα έκρυθμο σκηνικό, που δεν μπορεί να μην λάβει υπόψη τόσο την κυβερνητική αμέλεια και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, όσο και εξωγενείς παράγοντες και μορφές υβριδικών απειλών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!