Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά:
Bulaman: τίτλος τραγουδιού της Τουρκάλας τραγουδίστριας Νίνι, που κυκλοφόρησε σε βιντεοκλίπ γυρισμένο στην παραλία της Αμμοχώστου, η οποία παραμένει έρημη από την εποχή της τουρκικής εισβολής το 1974, και τώρα, καταλαμβάνεται σταδιακά και πολλαπλά από το καθεστώς Ερντογάν. Bulaman σημαίνει «δεν το βρίσκω».
Turkaegean: ελληνιστί, «Τουρκοαιγαίο». Τίτλος μεγάλης καμπάνιας που κάνει η Τουρκία για την προσέλκυση τουριστικής πελατείας. Το Αιγαίο είναι γνωστό ανά τον κόσμο, και συνδέεται πολλαπλά με την Ελλάδα. Πλέον αμφισβητείται και διά της πλαγίας η ελληνικότητά του: εφευρέθηκε το «Τουρκοαιγαίο». Σε λίγο θα ειπωθεί ότι το Αιγαίο είναι και τουρκικό. Τόσο απλά γίνεται η δουλειά. Θυμίζουμε ότι πριν λίγο καιρό ακούγαμε προτάσεις από Τούρκους αξιωματούχους, ότι το Αιγαίο πρέπει να ονομαστεί «Θάλασσα των Νήσων», δηλαδή μια πιο ουδέτερη ονομασία. Γνώριζαν ότι το Αιγαίο είναι Ελλάδα. Τώρα ο επιχειρηματικός κόσμος (με την κάλυψη του τουρκικού κράτους) ρίχνει στο τραπέζι την «εμπορική» ονομασία Turkaegean.
Και Σάντσεθ: ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, που συγκυβερνά με τα υπολείμματα των πάλαι ποτέ ριζοσπαστών Podemos. Επισκέφθηκε την Τουρκία και είχε συνομιλίες με τον Ερντογάν. Η «προοδευτική» λοιπόν ισπανική κυβέρνηση βοηθά την Άγκυρα να εκσυγχρονίσει το οπλοστάσιό της, και στα ισπανικά ναυπηγεία ναυπηγήθηκε το πρώτο μικρό αεροπλανοφόρο της Τουρκίας. Η συνάντηση Σάντσεθ-Ερντογάν αφορούσε την τουρκική παραγγελία ενός ακόμη, μεγαλύτερου, αεροπλανοφόρου και υποβρυχίων ισπανικής κατασκευής. Έτσι και η Ισπανία βρίσκεται στο κλαμπ των θερμών φίλων της Άγκυρας, όπως η Βρετανία, η Γερμανία… για να μην αναφέρουμε τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε πρόσφατα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και έκανε κάποιες δηλώσεις για τα «μάρμαρα» που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Δεν βρήκε να πει τίποτα για τη στάση της Βρετανίας απέναντι στην Τουρκία, για την «επέλαση» που πραγματοποιεί η Άγκυρα στα Βαρώσια, για την απαράδεκτη βρετανική στάση στην Κύπρο. Όπως δεν έβγαλε άχνα η επίσημη Ελλάδα για τις γερμανικές αποζημιώσεις κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Μέρκελ. Είπαμε: «σεμνά, ταπεινά, υποτακτικά, πειθήνια, πλασαριστά, μιζαδόρικα, μουλωχτά, έρποντας και παρακαλώντας». Άλλωστε το δηλώσαμε καθαρά: θαυμάζουμε την «αρετή της προσαρμοστικότητας»…