Αρχική στήλες εν τέλει Bayer και Ανδρομέδα

Bayer και Ανδρομέδα

Το 2016 η Bayer μετατράπηκε σε μια εταιρεία-μαμούθ, ενσωματώνοντας τη Monsanto και απόκτησε τη δυνατότητα να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια κίνηση των αγροχημικών. Μαζί με το brand της εταιρείας, την κυριαρχία στους μεταλλαγμένους σπόρους, το εμπορικότερο ζιζανιοκτόνο, η Bayer αγόρασε όλο το  αμαρτωλό παρελθόν της Monsanto: τις σχέσεις διαπλοκής –της άλλοτε αμερικάνικης πολυεθνικής– με τον ελεγκτικό μηχανισμό τροφίμων FDA και σειρά κυβερνήσεων –συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ–, το «φακέλωμα» όλων των ενοχλητικών που αντιτείθονταν στη συνέχιση της κυκλοφορίας της καρκινογόνου γλυφοσάτης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ήταν η σειρά αγωγών για την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης δραστικής, η οποίο σύμφωνα με μελέτες σχετίζεται με την εμφάνιση λεμφώματος Non-Hodgkin.

Ο εκπρόσωπος της Bayer στις ΗΠΑ δήλωσε πως οι υποθέσεις είναι λιγότερες από 50.000, ενώ ο υπεύθυνος μεσάζων εκτιμά πως θα φτάσουν μέχρι και τις 85.000. Ο γερμανικός όμιλος είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με το μέσο που κατέχει καλύτερα. Χιλιάδες εξωδικαστικών συμβιβασμών πραγματοποιούνται με 8 δισ. δολάρια είναι προς καταβολή για τις τρέχουσες αγωγές και εκτιμώνται ακόμη 2 δισ. για τις ακόλουθες. 10 δισ. για τις αποζημιώσεις, όταν το σύνολο της εξαγοράς ήταν 66 δισ.!

Την ίδια περίοδο άλλη μια δικαστική διαμάχη συνεχίζεται. Ο Χρήστος Λοβέρδος-Στελακάτος θα βρεθεί ξανά σε αίθουσα δικαστηρίου από την ιχθυοπαραγωγική εταιρεία Ανδρομέδα. Η Ανδρομέδα αποτελεί την πιο κερδοφόρα στον κλάδο στη Μεσόγειο, έχοντας εξαγοραστεί από το επενδυτικό fund Global Finance και ενσωματώνοντας σειρά μικρότερων ιχθυοπαραγωγικών εταιρειών.

Το 2017 ο κ. Λοβέρδος-Στελακάτος κατήγγειλε την Ανδρομέδα (ενώ δούλευε 13 χρόνια εκεί) για χρήση φορμόλης, ασταξανθίνης και άλλων επικίνδυνων και καρκινογόνων ουσιών στην απολύμανση και τον μεταχρωματισμό των ψαριών. Από μεριάς της Ανδρομέδας έχει επιχειρηθεί ένας οικονομικός στραγγαλισμός και μια δολοφονία χαρακτήρα του νεαρού ιχθυολόγου, σε αγαστή συνεργασία –από ό,τι καταγγέλλεται– με τις δικαστικές αρχές της Ηγουμένιτσας. Δεκάχρονη ποινή σε μια δίκη όπου δεν κλήθηκε και μάλιστα για πλημμελήματα, απειλές από τα στελέχη της εταιρείας, ασφαλιστικά μέτρα, αποζημίωση ενός εκατομμυρίου. Και επειδή ο κ. Λοβέρδος-Στελακάτος δεν σταμάτησε να διακινεί τα ντοκουμέντα του για τον «καρκίνο που μας ταΐζουν», όπως λέει, τα ασφαλιστικά μέτρα ενεργοποιούνται και η εταιρεία διεκδικεί πλέον τη φυλάκισή του για 27 χρόνια!

Δύο ιστορίες ταυτόχρονες, με διαφορετική κλίμακα αλλά πολλούς κοινούς  παρονομαστές. Τόσο οι αγρότες στις ΗΠΑ που κέρδισαν τις πρώτες αποζημιώσεις από τη Bayer-Monsanto, όσο και ο κ. Λοβέρδος-Στελακάτος είναι αποφασισμένοι να αναδείξουν την αλήθεια για την επικινδυνότητα των προϊόντων των συγκεκριμένων πολυεθνικών, όντας βέβαιοι πως δεν αποτελούν εξαιρέσεις στον κανόνα.

Ο κανόνας θέλει τους κολοσσούς να αδιαφορούν πλήρως για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Δεν απασχολεί τους χοντροπετσους CEO πως πεθαίνει κόσμος ώστε αυτοί να αυξάνουν τα κέρδη τους. Όπως δεν απασχολεί και όλο το διαπλεκόμενο προσωπικό, πολιτικό ή δικαστικό, μικρό ή μεγάλο παίκτη. Πέρα από αυτό όμως βγάζουν και μια αισχρή κυνικότητα. Το «πάρτε 10 δισ. και μη μιλάτε» της Bayer δεν απέχει καθόλου από το «θα σε τελειώσουμε» των διευθυντάδων της Ανδρομέδας. Οι Αμερικανοί αγρότες όμως δεν τα παράτησαν. Όπως δεν τα παρατάει και ο κ. Λοβέρδος-Στελακάτος, ο οποίος άντεξε μέχρι στιγμής χάρη στο πείσμα του αλλά και τη σημαντική υποστήριξη που βρήκε από την κοινωνία.

Η αλληλεγγύη στον κ. Λοβέρδο-Στελακάτο πρέπει να συνεχιστεί μπροστά και στις επόμενες δίκες στις 7/2/ και 13/03 στην Ηγουμενίτσα.

Σχόλια

Exit mobile version