ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Μιχάλη Σιάχο.
Σκληρή κριτική στην ηγεσία του ΣΥΝ για την επιλογή Μητρόπουλου κάνει, μιλώντας στο Δρόμο, η Αυγή Θεοδόση, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής με το Μέτωπο – Ελεύθερη Αττική.
Αναφερόμενη στο κλίμα που επικρατεί στα μέλη του ΣΥΝ, τονίζει ότι «ο μοναχικός δρόμος που επέλεξε η ηγεσία του ΣΥΝ. για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας, δημιουργεί απογοήτευση και αποστράτευση».
Για την Ελεύθερη Αττική σημειώνει ότι η Ελεύθερη Αττική «είναι το αριστερό ψηφοδέλτιο που δεν είναι απλά αντιμνημονιακό. Εμείς ζητάμε να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να μην έρθει η Ν.Δ.». Αναφερόμενη στην αποχή που εντέχνως προπαγανδίζεται, υπογραμμίζει ότι «εμείς λέμε: πάμε μαζικά να ψηφίσουμε, να μην τους κάνουμε το χατίρι. Να μην αποφασίζουν αυτοί για μας. Να μην ενδώσουμε στην προπαγάνδα των ΜΜΕ».
Ενώ είστε μέλος του ΣΥΝ, είστε υποψήφια αντιπεριφερειάρχης με την Ελεύθερη Αττική. Τι δηλώνει αυτή σας η επιλογή; Η εκτίμηση της ηγεσίας του ΣΥΝ για συνάντηση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με το σοσιαλιστικό χώρο στην υποψηφιότητα Μητρόπουλου, προφανώς, δεν σας βρίσκει σύμφωνη…
Το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΝ όχι μόνο επιβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κεντρική πολιτική του επιλογή, αλλά αποφάσισε ότι θα ενισχύσει και θα διευρύνει αυτό το εγχείρημα της συνεργασίας των αριστερών πολιτικών δυνάμεων και ανένταχτων αριστερών και θα προσπαθήσει να συσπειρώσει κοντά του και δυνάμεις από τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς αλλά και τον σοσιαλιστικό χώρο.
Η απόφαση αυτή του συνεδρίου από τους χειρισμούς που έγιναν από την ηγεσία του ΣΥΝ και την τελική επιλογή, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Αττικής, δεν υπηρετήθηκαν.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα η ηγεσία του ΣΥΝ αναλώθηκε στην αναζήτηση δημοφιλούς προσώπου από το χώρο του ΠΑΣΟΚ για να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια Αττικής, πιστεύοντας ότι έτσι μπορούν να δημιουργηθούν, οι προϋποθέσεις για τη συνάντηση της Αριστεράς με τον σοσιαλιστικό χώρο.
Αυτή η πρακτική έχει εφαρμοσθεί και παλιότερα στην Αριστερά, αλλά ουδέποτε είχε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αντίστοιχα σχήματα μετά τις εκλογές ουδέποτε λειτούργησαν γιατί δεν ήταν αποτέλεσμα συνάντησης της κοινωνίας. Είναι συνεργασίες κορυφής και, μάλιστα, χωρίς την τυπική συναίνεση της βάσης του κόμματος.
Δεν διαφωνώ μόνο με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή Μητρόπουλου στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και με την ουσία.
Συμμετέχω στην Ελεύθερη Αττική γιατί είναι το αριστερό ψηφοδέλτιο που δεν είναι απλά αντιμνημονιακό. Εμείς ζητάμε να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να μην έρθει η Ν.Δ. Ο κ. Μητρόπουλος πιστεύει (σύμφωνα με τις δηλώσεις του) ότι μπορεί να πείσει την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική. Μέχρι εκεί προσδιορίζει την αντιμνημονιακή του δράση. Εμείς δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Θα αγωνισθούμε να αποκτήσει η χώρα μας μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί το χρέος προς όφελος του λαού, των εργαζόμενων, της νεολαίας, των ανέργων, των ηλικιωμένων.
Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο πληθαίνουν οι προβλέψεις για μεγάλη αποχή. Τι θα λέγατε στον κόσμο. Γιατί πρέπει να ψηφίσει; Ποιο είναι το διακύβευμα;
Η αλήθεια είναι ότι πάρα πολλοί συμπολίτες μας είναι απογοητευμένοι και, μάλιστα, πολλοί έχουν απαξιώσει γενικά το πολιτικό σύστημα. Και δεν έχουν άδικο. Όμως, η αποχή δεν είναι λύση, όπως δεν είναι λύση και η αδιαφορία. Εμείς λέμε: πάμε μαζικά να ψηφίσουμε, να μην τους κάνουμε το χατίρι. Να μην αποφασίζουν αυτοί για μας. Να μην ενδώσουμε στην προπαγάνδα των ΜΜΕ. Μετά τις εκλογές έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες. Θα ενταθούν οι κυρώσεις για τις χώρες με τα ελλείμματα. Θα ενταθεί η επίθεση στα εργασιακά – ασφαλιστικά, στο κοινωνικό κράτος. Θα μας οδηγήσουν σε μαζική εξαθλίωση.
Καλούμε όλες και όλους τους συμπολίτες μας να στηρίξουν με την ψήφο τους την Ελεύθερη Αττική με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Αλέκο Αλαβάνο, γιατί:
– Είμαστε ένα μέτωπο το οποίο συγκροτήθηκε από αγωνιστές και αγωνίστριες από τους χώρους εργασίας, της νεολαίας, των τοπικών κινημάτων, πολιτικών συλλογικοτήτων, του κινήματος των γυναικών.
– Ένα μέτωπο που, ευθύς εξαρχής, ανέπτυξε πρωτοβουλίες.
– Πρώτοι εμείς βάλαμε την ανάγκη για την δημιουργία μετώπου κοινής δράσης, για την ανατροπή του Mνημονίου και τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Αρκετοί μας λοιδορήσανε, στη συνέχεια, όμως, υιοθέτησαν και αυτοί την πρότασή μας.
– Διαλέξαμε πρώτοι ως πεδίο ρήξης με το Μνημόνιο την Περιφέρεια Αττικής και επισημάναμε τον πολιτικό χαρακτήρα των εκλογών.
– Επιμέναμε ότι επιλέχτηκε η Ελλάδα ως πειραματόζωο και αποδείχτηκε έτσι.
– Ζητάμε την ψήφο διότι θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει μονόδρομος.
Μέσα από την Περιφέρεια μας δίνεται η δυνατότητα να αναπτύξουμε στην ελληνική κοινωνία ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας της Περιφέρειας.
Πολλοί -μεταξύ αυτών και άσπονδοι φίλοι- αναφερόμενοι στο Μέτωπο και την Ελεύθερη Αττική μιλούν για δονκιχωτισμούς, παραγοντισμούς, ακόμα και για προσωπικές φιλοδοξίες του επικεφαλής. Τι είναι για εσάς το Μέτωπο; Αισθάνεστε ότι αγωνίζεστε για τις φιλοδοξίες του Αλ. Αλαβάνου;
Το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής είναι πολιτικός χώρος συνάντησης και δράσης. Προέκυψε από την ανάγκη να αντισταθούμε απέναντι στο Μνημόνιο και το ΔΝΤ.
Είναι χώρος ανοικτός σε όλους και όλες που συμφωνούν σε μία ριζοσπαστική ανατρεπτική πολιτική και δράση.
Δεν είναι κόμμα.
Δεν έχει αρχηγούς ούτε προέδρους.
Ο Αλέκος Αλαβάνος και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ,καθώς και ανένταχτοι αριστεροί προοδευτικοί πολίτες, συναντήθηκαν σ’ αυτή την κοινή προσπάθεια και φαίνεται ότι η δημιουργία του Μετώπου δίνει ελπίδες και όραμα στον κόσμο της εργασίας, τους νέους, τους άνεργους.
Σε ό,τι αφορά τους παραγοντισμούς και τις προσωπικές φιλοδοξίες έχω να πω τα εξής: Εάν ο Αλέκος Αλαβάνος ήθελε να εξυπηρετήσει προσωπικές φιλοδοξίες, δεν θα παρέδιδε την προεδρία του ΣΥΝ στο σημερινό πρόεδρο και, μάλιστα, σε μία περίοδο όπου επί προεδρίας του ο ΣΥΝ –ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε τις πιο ένδοξες στιγμές του.
Δεν θα πήγαινε στο Ηράκλειο της Κρήτης ως υποψήφιος βουλευτής, εν ενεργεία πρόεδρος του ΣΥΝ, σε μία περιοχή όπου δεν ήταν βέβαιη η εκλογή του.
Το έχουν πράξει αυτό άλλα πολιτικά στελέχη; Πάντως, είναι λυπηρό να γίνεται επίθεση στον Αλέκο Αλαβάνο, από ανθρώπους οι οποίοι του χρωστάνε την ίδια την πολιτική τους οντότητα. Να ασκήσουμε κριτική. Ναι. Να συζητήσουμε για λάθη. Ναι. Όχι, όμως, λάσπη. Δεν συνάδει με το ύφος της Αριστεράς.
Σε ό,τι με αφορά τώρα, υποστήριξα μαζί με άλλους συντρόφους μου την προσπάθεια να εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΝ ο Αλέκος Αλαβάνος και έγινε. Η προεδρία του ήταν μία λαμπρή προεδρία.
Με τα γεγονότα της παραίτησης ομολογώ ότι αισθάνθηκα και εγώ ό,τι αισθάνθηκαν και αισθάνονται ακόμη και άλλοι σύντροφοι.
Προσπάθησα να πληροφορηθώ τι είχε συμβεί και να ερμηνεύσω τα γεγονότα.
Μετά από αυτήν την αναζήτηση η συνείδησή μου με οδήγησε να σταθώ πολιτικά αλληλέγγυα μαζί του και αυτό έπραξα, χωρίς να με απασχολήσει καμία κομματική συνέπεια.
Δεν υπηρετώ κανενός, καμία προσωπική φιλοδοξία. Από τα χρόνια που ήμουν στο ΚΚΕ διαπαιδαγωγήθηκα στην προσπάθεια ενότητας δράσης της Αριστεράς και σύνδεσή της με την κοινωνία.
Αυτό συνέχισα και όταν ακολούθησα τον ΣΥΝ και θα συνεχίσω να το κάνω άσχετα από τις απειλές των συντρόφων μου για διαγραφή από το κόμμα.
Δίνουμε δυνατά αποφασιστικά τη μάχη για την Περιφέρεια Αττικής και διαβεβαιώνουμε ότι όποιος μας ψηφίσει δεν θα το μετανιώσει.