Στα σχεδόν 15 χρόνια δραστηριότητάς του, το WikiLeaks έχει δημοσιεύσει πάνω από 10 εκατομμύρια διαβαθμισμένα έγγραφα. Τα περισσότερα αφορούν μυστικά σχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης και προγράμματα των υπηρεσιών πληροφοριών, ασφάλειας και πολέμου.
Η διαδικτυακή πλατφόρμα που ίδρυσε ο Julian Assange, ήταν στην πρωτοπορεία των συστηματοποιημένων πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας εδώ και πολλά χρόνια. Απόδειξη οι πολλαπλές διώξεις των κυριότερων συνεργατών του από κυβερνήσεις φιλικές προς την Ουάσιγκτον σαν την Σουηδία ή τη Μεγάλη Βρετανία. Ο ίδιος ο Ασάνζ κατέφυγε από το 2012 σε ένα μικρό δωμάτιο της πρεσβείας του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, που του χορήγησε άσυλο, μέχρι την άρση του από την κυβέρνηση του Λένιν Μορένο.
- Τα αρχεία του Γκουαντάναμο
Το 2007 δημοσίευσαν χιλιάδες έγγραφα με τη μορφή εγχειριδίων και πληροφοριών για τη φυλακή αυτή που εγκαινίασε ο Μπους το 2002 στο Γκουαντάναμο Μπέι της Κούβας. Τα αρχεία είναι γεμάτα από λεπτομέρειες σχετικά με τους κρατούμενους και τις μεθόδους βασανιστηρίων που χρησιμοποιούνται καθημερινά σε αυτούς, στα πλαίσια ενός προγράμματος μεταχείρισης όσων είναι ύποπτοι για τρομοκρατία. Ο Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωσε ότι δεν είναι όλοι οι κρατούμενοι ύποπτοι τρομοκράτες και από τότε έχουν αυξηθεί οι κριτικές για την κατάσταση που επικρατεί εκεί όλα αυτά τα χρόνια.
- Μυστικές πληροφορίες για τους πολέμους σε Αφγανιστάν και Ιράκ
Τα War Diaries κυκλοφόρησαν το 2010 με σχεδόν 400 χιλιάδες αναφορές σχετικές με τον πόλεμο στο Ιράκ από το 2004 ως το 2009. Μπορούμε να βρούμε εκεί τα πάντα με λεπτομέρειες, για τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρησιμοποίησε ο αμερικανικός στρατός , πληροφορίες για στρατιωτικούς στόχους και δολοφονίες πολιτών, όπως και κατάλυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα βασανιστήρια κατά των αιχμαλώτων πολέμου.
- Το Cablegate σαν μεγεθυντικός φακός της βορειοαμερικάνικης διπλωματίας
Το 2010, το WikiLeaks δημοσιοποίησε εκατομμύρια διπλωματικά έγγραφα (cables) που γράφτηκαν από το 1966 ως το 2010, σε πολλά διεθνή ΜΜΕ, που αποκαλύπτουν τις απόψεις των επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας (σαν τον Χένρι Κίσσινγκερ) και τις οδηγίες προς τους υφισταμένους τους για να κατασκοπεύουν ξένους πολιτικούς, γνωστά σαν Cablegate. Aυτά επιβεβαιώνουν το σχετικό ανέκδοτο: «Γιατί δεν γίνονται πραξικοπήματα στις ΗΠΑ; Μα γιατί δεν υπάρχει εκεί αμερικανική πρεσβεία».
- Παράπλευρες δολοφονίες
Από τα αρχεία που αποκρυπτογραφήθηκαν χάρη στην στρατιωτίνα (ΣτΜ: που διώχθηκε για αυτό) Chelsea Manning, το 2010, το WikiLeaks έφερε στο φως ένα βίντεο με τίτλο Παράπλευρες Δολοφονίες που δείχνει πώς οι αμερικανοί στρατιώτες στόχευαν και χτυπούσαν από τα ελικόπτερα Απάτσι άμαχους πολίτες, στη Βαγδάτη, πρωτεύουσα του Ιράκ, ανάμεσα στους οποίους και έναν δημοσιογράφο του πρακτορείου Ρόιτερς, δείχνοντας τον τη στιγμή που πέφτει σκοτωμένος στο έδαφος. Η βιντεοσκόπηση έγινε το 2007.
- Τα έγγραφα του Stratfor
Από το 2012 ως το 2013, διέρρευσαν πάνω από 5 εκατομμύρια μυνήματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών Stratfor. Tα Global Intelligence Files κυκλοφόρησαν πολλά έγγραφα από τα οποία έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το εσωτερικό δίκτυο μαζικής επιτήρησης των ΗΠΑ μέσω κυρίως της NSA, όπως και τις κινήσεις της Ουάσιγκτον στη Συρία, από το 2004 ως το 2011, φέρνοντας στο φως τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και το σύστημα ασφαλείας με ορισμένες εταιρίες που λειτουργούν σαν τεθωρακισμένα, όπως και διάφορες ΜΚΟ στην υπηρεσία των ελίτ.
- Ξεσκεπάζοντας τις συμφωνίες TPP, TTIP, TISA
Από το 2013 ως το 2016, το WikiLeaks δημοσίευσε προγενέστερα έγγραφα που έδειχναν πως η κυβέρνηση ΗΠΑ έκανε μυστικές διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες ελεύθερων ανταλλαγών, γνωστές ως Transpacific Economic Cooperation (TPP), Transatlantic Trade Association and Investement (TTIP), και τη Συμφωνία για την ανταλλαγή υπηρεσιών (TISA).
- Το ξεγύμνωμα ορισμένων εταιριών
Από την ίδρυση του το 2006, το WikiLeaks έχει δημοσιοποιήσει πολλά συστηματοποιημένα αρχεία πολυεθνικών εταιριών που περιέχουν μυστικές πληροφορίες, όπως π.χ. τις επιπτώσεις από τα τοξικά απόβλητα της εταιρίας παραγωγής ενέργειας TRAFIGURA στην Ακτή του Ελεφαντοστού, που μόλυναν πάνω από 100 χιλιάδες ανθρώπους. Την ίδια εποχή αποκαλύφθηκε η συνενοχή των βρετανικών ΜΜΕ, που διαστρέβλωναν τα γεγονότα. Μυστικές πληροφορίες διέρρευσαν επίσης για τις off-shore δραστηριότητες της ελβετικής τράπεζας Julius Bär Group και τις διασυνδέσεις της με τον Λευκό Οίκο και το βιομηχανικό-στρατιωτικό σκέλος της ιαπωνικής εταιρίας SONY. Η κυβερνητική πολιτική και η στρατηγική των μεγάλων εταιριών είναι από τους βασικούς στόχους της πλατφόρμας του Julian Assange.
- Η κατασκόπευση του πλανήτη σαν εργαλείο γεωπολιτικής
ΤΟ 2016 πληροφορηθήκαμε πως η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας NSA υπέκλεψε τηλεφωνικές κλήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγ. Μέρκελ και του πρώην γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, και αντίστοιχα αρχεία της ιταλικής διπλωματίας, για να μάθει τι συζήτησε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τον ισραηλινό ομόλογο του Μπένζαμιν Νετανιάχου σχετικά με τον Μπαράκ Ομπάμα. Κατασκόπευε τις επικοινωνίες των υπουργών της Ε.Ε. με την Ιαπωνία, για να μάθει λεπτομέρειες για τις συμφωνίες μεταξύ τους, προκειμένου να εμποδίσουν «την επέμβαση των ΗΠΑ στις διεθνείς τους σχέσεις», κι όλα αυτά με ένα σκοπό: να συλλέξουν πληροφορίες για να τις χρησιμοποιήσουν προς όφελος των συμφερόντων τους για την ενίσχυση της γεωπολιτικής τους ισχύος.
- Πτώση της Χίλαρι Κλίντον
Σ’ όλη τη διάρκεια του 2016 δημοσιεύτηκαν περίπου 44.000 e-mail της Κεντρικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, που αποκάλυπταν την εκστρατεία κατά της υποψηφιότητας του Μπέρνι Σάντερς και υπέρ της Χίλαρι Κλίντον στις εσωτερικές εκλογές του κόμματος αυτού. 30.000 από αυτά τα e-mail ανήκουν ή στάλθηκαν στην Κλίντον όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, επί προεδρίας Ομπάμα. Ο ρόλος που έπαιξε στο πραξικόπημα της Ονδούρας το 2009, οι δολοπλοκίες του Ιδρύματος Κλίντον στην Αϊτή, τα σχέδια της για μυστική επέμβαση στον πόλεμο στη Συρία, τα εκατομμύρια δολάρια που κερδίζει για να δίνει μαθήματα σε αμερικανικές τράπεζες και εταιρίες, όλες αυτές οι πληροφορίες προκάλεσαν την πτώση της Κλίντον κατά την προεκλογική εκστρατεία των αμερικάνικων προεδρικών εκλογών στην οποία ήταν συνυποψήφια με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ακόμη και σήμερα πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι αυτή θα ήταν καλύτερη.
- Η κυβερνο-CIA
Το 2017 δημοσιεύτηκε το Vault 7, το μεγαλύτερο αρχείο εγγράφων της CIA, που έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα. Μπορεί να δει κανείς εκεί πώς η CIA έχει στην κατοχή της έναν τεράστιο αριθμό υπολογιστών για χακάρισμα – συγκρίσιμο μόνο με αυτούς που κατέχει η NSA. Το πιο σημαντικό είναι πως οι υπεργολάβοι και οι υπάλληλοι της εταιρίας χάκερ επινόησαν χιλιάδες εργαλεία για τη δουλειά τους όπως τα «malware, virus, trojan, επιθέσεις της zero-day, συστήματα προγενέστερου ελέγχου του κακόβουλου λογισμικού, malware και όλα τα σχετικά». Όλα αυτά τα δεδομένα σήμερα είναι στην υπηρεσία των χάκερ, που έχουν τη δυνατότητα πλέον να μάθουν και το δικό σου προσωπικό IP, εξαιτίας των ελλιπών μέτρων ασφαλείας της CIA.
Πηγή: Mision Verdad – Μετάφραση Άβα Μπουλούμπαση