«Ας σώσουμε τη Χάλκη»

Έκκληση του Dr. Giacomo Martini

Πριν από λίγες μέρες μού κοινοποιήθηκε αυτή η επιστολή του Dr. Giacomo Martini, η οποία συνοδευόταν από ανάλογες φωτογραφίες. Ο κύριος Μαρτίνι είναι προσωπικότητα με διεθνή αναγνώριση και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα τα όσα γράφει θα λαμβάνονταν σοβαρά υπόψη. Αντί για δικά μου σχόλια παραθέτω αυτούσιο το κείμενό του:

«04/05/2022

Πριν από δύο χρόνια συναντήθηκα με τον Δήμαρχο Χάλκης γιατί ανησυχούσα για τη συνεχή υποβάθμιση που ζούσα καθημερινά στο μικρό νησί όπου γεννήθηκε η μητέρα μου και έκανα τις διακοπές μου για πολλά χρόνια, ενώ ταυτόχρονα προσέφερα την εμπειρία και τον επαγγελματισμό μου για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων γιατί πίστευα και πιστεύω ότι ο πολιτισμός μπορεί να είναι μια εξαιρετική ευκαιρία ποιοτικής ανάπτυξης για αυτό το κόσμημα του Αιγαίου με σεβασμό στη περιβαλλοντική και ιστορική του διάσταση.

Τότε είχα επισημάνει και κατήγγειλα ποια ήταν κατά τη γνώμη μου τα όρια και τα αίτια της υποβάθμισης που έβλεπα, αδύναμος να παρέμβω, να εξελίσσονται τα τελευταία χρόνια.

Το νησί δεν είχε μια σοβαρή πολιτική συλλογής απορριμμάτων και γινόταν μια άναρχη συσσώρευση που απειλούσε την ισορροπία του.

Το αποχετευτικό δίκτυο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν μπορούσε να διοχετεύσει και να διαχειριστεί το φορτίο και την ποσότητα των λυμάτων και στο νησί υπήρχε μια αφόρητη δυσωδία.

Αυτοκίνητα και βενζινοκίνητα οχήματα επετράπησαν να εισβάλουν στο νησί με όλες τις επακόλουθες ρυπογόνες συνέπειες, όπως επίσης το ίδιο συνέβαινε και για πολλά σκάφη στο λιμανάκι όπου άδειαζαν τα σκουπίδια τους χωρίς έλεγχο μολύνοντας τα κρυστάλλινα νερά του νησιού αλλά και σκορπώντας την άσχημη μυρωδιά από τις μηχανές ντίζελ λόγω της καθημερινής άφιξης στο νησί των τουριστών που κατέκλυζαν το νησί για λίγες ώρες με όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια και απόβλητα που συνεπάγονται από αυτού του είδους τις μονοήμερες εξπρές πήγαινε-έλα επισκέψεις.

Η Χάλκη είναι ένα μικρό νησί και δεν αντέχει ένα υπερβολικό φορτίο και αριθμό τουριστών με όλα τα επακόλουθά του και είναι απαραίτητο να καθοριστεί ένα όριο στη χρήση ρυπογόνων αυτοκινήτων και σκαφών και μία πιο ορθολογική διαχείριση της αποκομιδής των απορριμμάτων.

Επείγουσα διευθέτηση του αποχετευτικού συστήματος.

Φτάνουν πια τα αυτοκίνητα, οι μηχανές… αλλά μόνο κάποια ηλεκτρικά οχήματα, κι αυτά περιορισμένα για τις απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες. Φτάνει πια σε έναν τουρισμό πήγαινε-έλα που δεν αποφέρει τίποτε.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, εδώ και μερικά χρόνια γινόμαστε μάρτυρες μιας άλλης πληγής στο νησί, ίσως την πιο σοβαρή. Έχουν αρχίσει να χτίζονται νέα σπίτια, άσχημα και επεμβατικά που αλλοιώνουν την αρμονία και την ισορροπία του τοπίου.

Ενώ το νησί είναι γεμάτο από παλιά πέτρινα σπίτια που περιμένουν να ανακαινιστούν και να γεμίσουν ζωή.

Ο Δήμος θα πρέπει να καταρτίσει πολεοδομικό σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση, αποτρέποντας κάθε άλλη κατασκευή που χαλάει την εικόνα του νησιού (όπως μαρτυρούν οι συνημμένες φωτογραφίες). Αν και έχω γράψει κι άλλες φορές στον Δήμαρχο, δεν έχω πάρει ποτέ απάντηση.

Dr. Giacomo Martini,
γιος της Τιτίκας Διάκου αδελφής του Aλέξανδρου Διάκου.
Ιστορικός και κριτικός κινηματογράφου»

***

Πάντα ανήσυχος ο γνωστός κριτικός κινηματογράφου, έστειλε μια ακόμη σειρά φωτογραφιών με την ακόλουθη σημείωση (σε δική μου μετάφραση):

«Αγαπητοί φίλοι, στέλνω νέες φωτογραφίες που δείχνουν πέρα από κάθε όριο το τραύμα που προκαλούν νέες οικοδομές στη Χάλκη. Η οικοδόμηση χωρίς κανόνες θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη συλλογή των απορριμμάτων και στο αποχετευτικό σύστημα. Επιπλέον προσβάλλεται το τοπίο και η αρμονία του νησιού. Ελπίζω τα παράπονά μου να τύχουν της απαραίτητης προσοχής προκειμένου να έχουμε μια τουριστική ανάπτυξη συμβατή με το περιβάλλον και τις δυνατότητές του, η αρχή μιας θλιβερής αστικής και περιβαλλοντικής καταστροφής…»

Νομίζω πως δεν χρειάζεται να προσθέσουμε τίποτε…

Σχόλια

Exit mobile version