Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Φεστιβάλ Resistance βρέθηκε η δημιουργία του κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για την ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης, ΔΝΤ και Ε.Ε., η κρίση της Ε.Ε., η γλώσσα του ιμπεριαλισμού και του σιωνισμού, κινήματα και εξουσία κ.ά. Οι συζητήσεις, στις οποίες συμμετείχε ένα ευρύ φάσμα ομιλητών από ελληνικές και ξένες οργανώσεις της Αριστεράς, καθώς και πανεπιστημιακοί, διανοούμενοι και πολιτικοί ακτιβιστές, προσέλκυσαν το έντονο ενδιαφέρον των επισκεπτών, οι οποίοι παρακολούθησαν μαζικά, υπέβαλαν ερωτήσεις και ανέπτυξαν τις απόψεις τους.

Ο Δ. Καζάκης, ο Γ. Ελαφρός, ο Α. Αλαβάνος, ο Θ. Δρίτσας και ο Γ. Θεωνάς συμμετείχαν στη συζήτηση «Η Αριστερά σε σταυροδρόμι», με κομβικά σημεία τις προϋποθέσεις, τα χαρακτηριστικά και την οικοδόμηση ενός ενιαίου μετώπου σήμερα, που να εξασφαλίζει την ενότητα δράσης του λαού από τον ίδιο το λαό, τα διλήμματα της Αριστεράς, τι άλλαξε και τι πρέπει να αλλάξει σ’ αυτή, την άντληση έμπνευσης από τις μεγάλες στιγμές ανάτασης του λαϊκού κινήματος.
Μέρος των παρεμβάσεων των ομιλητών δημοσιεύει σήμερα ο Δρόμος στο παρόν ειδικό ένθετο. Τον προβληματισμό του πάνω στα ίδια θέματα συνεισφέρει ο Ν. Γαλάνης με το χαρακτηριστικό ερώτημα «Ποιος θα πάει στο ραντεβού με την ιστορία;».
Επίσης, στο ένθετο δημοσιεύονται συνεντεύξεις με τον Χασίντο Ρόλνταν, αρχισυντάκτη της εφημερίδας Hoy! από την Αργεντινή, και τον Θόρβαλντουρ Θόρβαλντσον, πρόεδρο του Red Forum της Ισλανδίας, η εμπειρία των οποίων από τα κινήματα των χωρών τους έχει να πει πολλά στους Έλληνες εργαζόμενους.
Ο Χ. Ρόλνταν μιλά αναλυτικά για τις «πουεμπλάδας», τις λαϊκές εξεγέρσεις στην παράδοση της Αργεντινής, που αποτέλεσαν το πρότυπο για το «Αργεντινάτσο» και για τις πολυτομεακές επιτροπές, μέσω των οποίων τα κινήματα συντονίζονται σε επίπεδο περιοχής – ένα είδος λαϊκού μετώπου εργατών, αγροτών, ανέργων, νέων. Ο Θ. Θόρβαλντσον φέρνει την εμπειρία των Ισλανδών, που όρθωσαν το ανάστημά τους και επέβαλαν δημοψήφισμα, μέσω του οποίου αρνήθηκαν να πληρώσουν τα χρέη των ιδιωτικών τραπεζών. Μιλά για το μέτωπο υπέρ των κοινωνικοποιήσεων και την πάλη που διεξάγεται σήμερα για το βιοτικό επίπεδο, κατά των ιδιωτικοποιήσεων, για τη σωτηρία των σπιτιών των εργαζομένων.
Ο Δρόμος στις επόμενες εκδόσεις του θα δημοσιεύσει αποσπάσματα και από τις άλλες συζητήσεις καθώς και συνεντεύξεις ξένων προσκεκλημένων που δίνουν όψεις της εμπειρίας των κινημάτων.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!