Ρεπορτάζ: Νίκος Ταυρής.
Το εισηγητικό κείμενο παρουσίασε ο συντονιστής της γραμματείας Γιάννης Μπανιάς, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο κίνημα των πλατειών και στην παρέμβαση της Αριστεράς. Υπήρξε έντονος προβληματισμός για την ημερομηνία διεξαγωγής της 4ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων αλλά και εξαιτίας του περιορισμένου χρόνου που απομένει για την εσωτερική συζήτηση. Τελικά συμφωνήθηκε η Συνδιάσκεψη να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, με πιθανότερη ημερομηνία τις 8-10 Ιουλίου.
Στη συζήτηση συμμετείχαν αρκετά στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όμως από την Αθήνα. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τόνισε ότι δεν είναι ώρα για εσωστρέφεια την ώρα που ο κόσμος έχει βγει στο δρόμο και ότι χρειάζεται βελτίωση του πολιτικού πλαισίου αλλά και περισσότερη σαφήνεια στο οργανωτικό που προτείνεται. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ανένταχτη, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει ξεκάθαρες θέσεις και στάση απέναντι στην πολιτική κρίση που έρχεται, ώστε να μην κατηγορηθεί ότι φέρνει την Ν.Δ. στην εξουσία και παράλληλα ότι πρέπει να βάλει το ζήτημα της Συντακτικής Συνέλευσης για ένα νέο Σύνταγμα που αντιστοιχεί στις ανάγκες και τις διαθέσεις της κοινωνίας.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είπε ότι η ελληνική κοινωνία συνταράσσεται από μια εξέγερση που γίνεται ερήμην της Αριστεράς και την φοβάται το πολιτικό σύστημα. Τόνισε ότι είναι σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να ακούσει τον κόσμο και να επαναπροσανατολιστεί, μειώνοντας την απόσταση που έχει από τον κόσμο που βρίσκεται στις πλατείες. Ακόμα είπε ότι θεωρεί το εισηγητικό κείμενο ανεπαρκές ως προς το εύρος και το περιεχόμενο του, ειδικά μέσα στην συγκυρία που ζούμε.
Ο Αντώνης Νταβανέλλος, εκ μέρους της ΔΕΑ, τόνισε ότι είναι πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι η κοινωνία στις πλατείες και η επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να παραπαίει. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ τα λέει όλα, αλλά χωρίς αιχμές και αντίστοιχη τακτική. Ακόμα είπε ότι χρειάζεται να υπάρξει συμφωνία γύρω από 4 σημεία: να φύγουν όλοι, να φορολογηθούν οι πλούσιοι, καμία πειθαρχία στο χρέος και καμία πειθαρχία στο ευρώ. Για τα οργανωτικά τόνισε ότι το βασικό είναι να δοθεί η μάχη της συμμετοχής του κόσμου στην συνδιασκεψη.
Κεντρικό το κίνημα στις πλατείες
Από μεριάς ΚΟΕ, ο Χρίστος Κατσούλας τόνισε ότι σήμερα κεντρικό είναι το κίνημα στις πλατείες και επομένως η οποιαδήποτε επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει έξω από το μαζικό κίνημα. Ότι την περίοδο αυτή η εσωστρέφεια είναι αδιανόητη και ότι κεντρικό καθήκον είναι η ενίσχυση του κινήματος. Συνεχίζοντας, είπε ότι το ξέσπασμα του λαού έχει ορισμένα στοιχεία: Πρώτον, στοχοποιεί αποφασιστικά και στο σύνολό του το πολιτικό σύστημα, δεύτερον, το κίνημα αυτό απαιτεί πραγματική δημοκρατία, τρίτον, καταλαβαίνει ότι η εθνική αξιοπρέπεια έχει τσαλαπατηθεί, τέταρτον, είναι ακηδεμόνευτο.
Τελειώνοντας τόνισε ότι το ερώτημα είναι αν στον ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει μια διαδικασία που να επιτρέπει την επί της ουσίας συζήτηση αυτών των θεμάτων. Για παράδειγμα, η πρόταση για την προσωρινή αποχώρηση των βουλευτών της αριστεράς από τη Βουλή είναι πολιτική παρέμβαση στη σημερινή πραγματικότητα που θα αντιστοιχούσε ή έστω θα επιχειρούσε να αντιστοιχήσει την αριστερά στο δίκαιο λαϊκό αίσθημα.
Ο Δημήτρης Βίτσας, γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, είπε ότι το κεντρικό ζήτημα που θέτει το κίνημα είναι η δημοκρατία και αυτό πρέπει να αντιστοιχηθεί με το αίτημα για μια νέα Βουλή, για ενεργητική συμμετοχή του κόσμου μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες.
Ο Δήμος Τσακνιάς τόνισε ότι η κοινωνία αυτή την στιγμή κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έχει μια πολιτική προοπτικής που θα κατακτηθεί μέσα από τον αγώνα. Ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή την στιγμή χρειάζεται ένα σύντομο και συνοπτικό πολιτικό σχέδιο που θα τον βοηθήσει να έχει ουσιαστική παρέμβαση με βάση τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Επίσης, σημείωσε ότι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια ουσιαστική διαφωνία που έγκειται στο αν μπορεί να διαμορφωθεί πολιτική σε εθνική βάση για την Ελλάδα ή αν όλα περνάνε μέσα από το πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ανάφερε ότι οι τελευταίες εξελίξεις ξεπερνούν συνολικά όλο το πολιτικό σύστημα και την Αριστερά, που άλλωστε είναι κομμάτι του. Ακόμα τόνισε ότι δεν πρέπει οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ να είναι επιρρεπείς στην αποθέωση του αυθόρμητου. Επίσης, σημείωσε ότι η παρουσία του κόσμου στις πλατείες αλλάζει το τοπίο, ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση έχει καταρρεύσει και ότι δύσκολα θα βρεθούν 151 βουλευτές να ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Τέλος, υπογράμμισε ότι το νέο κίνημα δεν πρέπει να το δει ο ΣΥΡΙΖΑ φοβικά και να το ακούσει, ενώ επισήμανε ότι η κινητοποίηση της Κυριακής είναι κρίσιμη και η παρουσία του κόσμου μπορεί να δώσει σημαντικά μηνύματα.
Ο Γιάννης Θεωνάς, εκ μέρους της ΚΕΔΑ, είπε ότι συμφωνεί με τα σημεία που έβαλε ο Χ. Κατσουλας με το κίνημα των πλατειών.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσουν να παλεύουν ενάντια στην αντίληψη ότι «όλοι ίδιοι είναι», αλλά και ενάντια στη λογική ότι «τα συνδικάτα είναι τελειωμένη υπόθεση» για το λαϊκό κίνημα. Για τη Συνδιάσκεψη τόνισε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί αρχές Ιούλη και σημείωσε ότι η κοινωνία αντιπαθεί τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή έσβησε μια μεγάλη ελπίδα που είχε δημιουργήσει. Αυτό, είπε, είναι κάτι που πρέπει να αντιστραφεί και πρέπει να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στην συνδιάσκεψη συζητώντας τρία βασικά θέματα: Τα πολιτικά ζητήματα της συγκυρίας, τη στήριξη των αγώνων και την δημοκρατική οργάνωση του εσωτερικού του σχήματος.
Κλείνοντας είπε ότι εισηγητικό κείμενο είναι μια πρώτη βάση συζήτησης και η τελική εισήγηση της συνδιάσκεψης θα διαμορφωθεί μετά την συζήτηση στις τοπικές συνελεύσεις.
Το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Γραμματεία ώστε να επικαιροποιηθεί πολιτικά το εισηγητικό κείμενο. Το κείμενο θα δοθεί προς συζήτηση τις επόμενες μέρες στις τοπικές συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την χώρα.
Μετά όμως από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέκο Αλαβάνο, που ξεκαθάρισε ότι προτείνει αποχώρηση από τη Βουλή και όχι παραίτηση, ως σαν μια πολιτική πράξη που αντιστοιχείται με το λαϊκό αίσθημα, ο Γ.Θεωνάς δήλωσε ότι αισθάνεται ικανοποιημένος από αυτή την διευκρίνηση και ότι το θέμα θεωρείται λήξαν.