Αρχική διεθνή Απ’ όλα έχει ο μπαξές

Απ’ όλα έχει ο μπαξές

■ Πρόωρες βουλευτικές εκλογές αύριο στην Πορτογαλία μετά την παραίτηση της «υποδειγματικής» κυβέρνησης του σοσιαλιστή Κόστα λόγω εμπλοκής σε σκάνδαλα. O συνασπισμός της Κεντροδεξιάς αναμένει 34-35%, συν 16-17% η Ακροδεξιά, και 5-6% ένα μικρότερο κεντροδεξιό κόμμα. Στο «προοδευτικό στρατόπεδο», οι Σοσιαλιστές διασώζονται με 27-28%, ενώ οι δύο σχηματισμοί της Αριστεράς (Μπλόκο και Κ.Κ.) περιορίζονται σε ένα ±5% έκαστος…

■ Οι προεδρικές κάλπες ανοίγουν στην αχανή Ρωσία την ερχόμενη Παρασκευή, και ο Πούτιν αναμένεται να επανεκλεγεί από τον Α΄ γύρο. Υπάρχουν τρεις ακόμη υποψήφιοι, κανείς εκ των οποίων δεν φαίνεται να αποσπά διψήφιο ποσοστό: ο Χαριτόνοφ του «επίσημου» Κ.Κ. (ο «ακροαριστερός» Μαλίνκοβιτς αποκλείστηκε, όπως και ο φιλοδυτικός Ναντιέζντιν), ο εθνικιστής Σλούτσκι (διάδοχος του Ζιρινόφσκι) και ο θεωρούμενος μετριοπαθής Νταβάνκοφ.

■ Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε, στο φόντο της ετήσιας συνόδου της κινεζικής βουλής, ότι «στο σημερινό ασταθές και περίπλοκο διεθνές περιβάλλον, η Κίνα θα είναι αποφασιστικά μια παγκόσμια δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και προόδου». Λίγο μετά, προειδοποίησε ότι όποιος επιχειρήσει να κηρύξει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν «θα εξαλειφθεί από την Ιστορία», ενώ για το μακελειό στη Γάζα τόνισε ότι «αποτελεί ντροπή για την ανθρωπότητα».

■ Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι το Σουδάν, όπου συνεχίζεται η αιματηρή σύγκρουση μεταξύ δύο αντίπαλων φραξιών του στρατιωτικού κατεστημένου, μπορεί να βρεθεί στη μεγαλύτερη κρίση λιμού παγκοσμίως: πλέον μόνο 1 στους 20 Σουδανούς είναι σε θέση να τρώει ένα πλήρες γεύμα… Λίγο πιο δεξιά, στην Αιθιοπία, παραμένει εύθραυστη η πρόσφατη εκεχειρία μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των αντιπάλων της στο Τιγκράι μετά από δύο χρόνια συγκρούσεων που προκάλεσαν σχεδόν μισό εκατομμύριο νεκρούς (ναι, μισό εκατομμύριο…).

■ Αυτοσυνταξιοδοτήθηκε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ. Φαίνεται ότι δεν βοηθούσε πια η κραυγαλέα φιλοπόλεμη στάση της σε μια στιγμή που το Δυτικό μπλοκ καταγράφει ρωγμές, και βαθαίνει η ενδόρρηξη στις ΗΠΑ. Οπωσδήποτε θα μείνει στην ιστορία για την όχι και πολύ διπλωματική φράση («Fuck the European Union») που είπε στον Πάιατ όταν αυτός την πληροφόρησε ότι και οι Ευρωπαίοι θέλουν να παίξουν ρόλο στο σχηματισμό της ουκρανικής κυβέρνησης μετά το πραξικόπημα του 2014 – το οποίο ενορχήστρωσε.

■ Πανηγύριζε τη Δευτέρα ο Τζεφ Μπέζος διότι ξαναέγινε, λέει, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αφήνοντας δεύτερο τον Έλον Μασκ. Αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί πολύ: η αναταραχή στις «αγορές» είναι τέτοια ώστε την Πέμπτη την πρώτη θέση είχε καταλάβει ο Μπερνάρ Αρνό – που προφανώς είναι πιο συντηρητικός στον χρηματιστηριακό τζόγο. Στο μεταξύ, η OXFAM επισημαίνει ότι οι 5 πλουσιότεροι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου υπερδιπλασίασαν την περιουσία τους μέσα στα 3 τελευταία χρόνια, και ταυτόχρονα 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι έγιναν ακόμη φτωχότεροι…

 

Σχόλια

Exit mobile version