Εν μέσω «κυβερνο-βρυξελλικών» μέτρων να ‘σου και οι δημοσκοπήσεις. Η κατάσταση έχει «ψωμί» και οι μετρήσεις της κοινής γνώμης για τα μέτρα τροφοδοτούν τα ΜΜΕ στο παιχνίδι εντυπώσεων. Και όμως, το πρώτο που μπορεί να ειπωθεί είναι η όχι μεγάλη συχνότητά τους. Πού οι δόξες των εκλογών!
Θα περίμενε κανείς ότι οι δημοσκοπικές εταιρίες θα είχαν πάρει φωτιά. Ωστόσο, μόνο καμιά δεκαριά έρευνες είδαν το φως της δημοσιότητας. Βέβαια, ίσως αυτό εξηγείται από την κατακόρυφη δημοσκοπική πτώση του δικομματισμού, αλλά και από την αποδοχή που δείχνουν κάποιες έρευνες για την κριτική και την πολιτική που υποστηρίζει η Αριστερά. Στην έρευνα της ΚάπαResearch (7/3), λόγου χάριν, διαβάζουμε ότι η αποδοχή του ΚΚΕ ανέρχεται στο 31,4% και του Σύριζα στο 26,3%.
Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι τα αντιφατικά ευρήματα τόσο στις ίδιες τις έρευνες όσο και μεταξύ τους, σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα. Ενώ αναγγέλλουν την αποδοχή τους, οι επιμέρους ερωτήσεις αποκαλύπτουν μια άλλη εικόνα. Για παράδειγμα, η έρευνα της Public Issue (16/2) δίνει ένα ποσοστό 80% των ερωτηθέντων να πιστεύει ότι επέρχονται μεγάλες κοινωνικές αναταραχές, ενώ στην έρευνα της Alco (7/3) το 86,2% των ερωτηθέντων τα βρίσκει άδικα.
Πώς συμβιβάζονται αυτά τα δυο στοιχεία με το εύρημα της Marc («Έθνος») ότι «η κοινωνία στηρίζει τα μέτρα» και ότι το 57,6% πιστεύει ότι είναι «σε σωστή κατεύθυνση»; Ταυτόχρονα, σε ερώτηση της ίδιας εταιρίας το 64% απαντά ότι τα «βάρη κατανέμονται άνισα», ενώ μόνο ένα 23,4% «συναινεί με τα μέτρα». Σε έρευνα της Public Issue (5/3) επίσης, οι ερωτηθέντες σε πολύ υψηλά ποσοστά απορρίπτουν την αύξηση του ΦΠΑ (68%), την περικοπή 13ου και 14ου μισθού (72%), το πάγωμα των συντάξεων (74%) και την αύξηση φόρου στην κατανάλωση καυσίμων (78%). Στην ίδια έρευνα, το 50% συμφωνεί με τη μείωση των επιδομάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ενώ το 41% διαφωνεί.
Σε έρευνα της KάπαResearch (7/3) μπορεί μεν το 64,1% να θεωρεί ότι τα μέτρα είναι στη «σωστή κατεύθυνση» και το 64,3% ότι είναι αναγκαία, αλλά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων διαφωνεί με την αύξηση του φόρου στα καύσιμα και την αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, ενώ σε συντριπτικά μεγάλα ποσοστά οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν τη φορολογία των υψηλών εισοδηματικών κατηγοριών: 93,2% να φορολογηθούν οι offshore εταιρίες, 85,5% να φορολογηθούν τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, 83% να φορολογηθούν τα μερίσματα από μετοχές.
Σε έρευνα της Pulse (7/3) όλες οι κατηγορίες του πληθυσμού απορρίπτουν συλλήβδην τα κυβερνητικά μέτρα με υψηλά ποσοστά. Ακόμη και σε μια χρονικά παλιότερη έρευνα (28/2) της MRB οι ίδιοι ερωτώμενοι, οι οποίοι απαντούν ότι θα δέχονταν να κάνουν θυσίες ώστε να ανακάμψει η χώρα, απαντούν με πολύ υψηλά ποσοστά ότι διαφωνούν με την αύξηση του φόρου στα καύσιμα (78,4%), με την κατάργηση των ΣΣΕ (65,3%) και με την επιβολή φόρου στην ενέργεια (75,8%).
Δικαίως αναρωτιέται κανείς: Τι απαντήσεις θα έδιναν οι ερωτώμενοι αν διατυπωνόταν ένα ερώτημα του τύπου: «Τι προτιμάτε, να μειωθούν οι μισθοί και τα επιδόματα ή να φορολογηθούν δραστικά τα υπερκέρδη των τραπεζών που αποκόμισαν 500 δισ. ευρώ το περασμένο έτος»; Είναι γνωστό τι θα απαντούσε κάθε λογικός άνθρωπος, ίσως γι’ αυτό αποφεύγονται τέτοια ερωτήματα…