Διαφάνεια και τήρηση των νόμων ζητά η Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων της περιοχής

Του Μάριου Διονέλλη

 

Σε μάστιγα εξελίσσεται για την ενδοχώρα της Κρήτης το θέμα της παράνομης βόσκησης σε προστατευόμενες περιοχές, αλλά και εις βάρος των αγροτικών καλλιεργειών. Μετά τους κατοίκους της περιοχής του Κρουσώνα στο Ηράκλειο, που έφτασαν μέχρι το γραφείο της εισαγγελέως με συγκεκριμένες καταγγελίες, οι κάτοικοι του ορεινού όγκου της Θρυπτής, στο Λασίθι αναλαμβάνουν δράση για το ίδιο θέμα.

Η Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων που έχει συσταθεί στην περιοχή όχι μόνο καταγγέλλει τη μεγάλη περιβαλλοντική υποβάθμιση που συνιστά για τον τόπο η ανεξέλεγκτη βόσκηση, αλλά έχει καταθέσει και υπόμνημα με συγκεκριμένες προτάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν στρέφεται κατά της κτηνοτροφίας αλλά αντίθετα θεωρούν συνολικά τον πρωτογενή τομέα μοχλό ανάπτυξης σε συνδυασμό με τις αγροτουριστικές δραστηριότητες στο νησί.

 

Λήψη άμεσων μέτρων

Ωστόσο, λόγω της σαρωτικής επέλασης των κοπαδιών οι κάτοικοι ζητούν τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να αποτραπεί η ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος και να δοθεί η δυνατότητα αναγέννησης στην τοπική χλωρίδα αλλά και να πάψει ο εκτοπισμός των κάτοικων από τις περιουσίες τους και να επιστρέψουν στις καλλιέργειές τους.

Την εβδομάδα που πέρασε τα μέλη της επιτροπής υπέβαλαν τις προτάσεις και το σχετικό υπόμνημα τόσο στην αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγία Πετράκη όσο και στον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη.

Μεταξύ άλλων ζητούν να εξευρεθεί τρόπος για τη μείωση του αριθμού των αιγοπροβάτων (καθώς μόνο ένα μέρος αυτών είναι καταγεγραμμένα και φέρουν ενώτια) να διοργανωθούν εκτεταμένες επιχειρήσεις περισυλλογής των αδέσποτων αιγοπροβάτων, και να εφαρμοσθεί η απαγόρευση της ελεύθερης βόσκησης σε ορισμένες περιοχές με αυστηρές ποινές για τους παραβάτες. Σημειώνεται ότι ενώ από το νόμο δεν απαγορεύεται η βόσκηση σε περιοχές Natura 2000, εντούτοις για τον ορεινό όγκο της Θρυπτής ζητείται η κατ’ εξαίρεση απαγόρευση τουλάχιστον για μερικά χρόνια, ώστε να ανακάμψει η χλωρίδα της περιοχής. Εξάλλου, όπως τονίζουν, είναι παράλογο να επιτρέπεται η βόσκηση σε περιοχές όπου φύονται σπάνια αρωματικά φυτά και βότανα για τα οποία έχει εκδοθεί από το 2013 περιορισμός ως προς τη συλλογή τους από τους ίδιους τους κατοίκους.

 

Επανεξέταση

Επίσης, τα μέλη της πολυπληθούς επιτροπής φορέων και συλλόγων ζητούν να επανεξετασθεί άμεσα το καθεστώς λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και εφόσον δεν πληρούν τις προϋποθέσεις (π.χ. σε λεκάνες απορροής υδάτων ή σε δασικές περιοχές χωρίς άδεια ή ενοικιαστήρια) να αναγκασθούν οι ιδιοκτήτες τους να τις κλείσουν ή να τις μεταφέρουν σε άλλες περιοχές.

Τέλος, ζητούν να πάψει το καθεστώς ανομίας, να δοθούν στη δημοτική Αρχή Ιεράπετρας από τον ΟΠΕΚΕ τα στοιχεία του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων για τα τελευταία έτη και να υπάρξει διαφάνεια ως προς τις βοσκούμενες περιοχές με τη δημόσια ανάρτηση χαρτών για τις βοσκούμενες εκτάσεις.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!