Αίσθηση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Ν.Παππά ότι “προφανέστατα” τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας στην περίπτωση καταψήφισης της όποιας συμφωνίας με τους δανειστές.
Για το θέμα τοποθετήθηκε η βουλευτίνα Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σωτηρίου με το παρακάτω σχόλιο:
Καλή η κομματική πειθαρχία, ακόμα καλύτερη όμως είναι η ενημέρωση, η πραγματική συζήτηση και η διαβούλευση. Και των βουλευτών αλλά και της κοινωνίας που δεν γίνεται να αντιμετωπίζονται ως θεατές μιας «διαπραγμάτευσης». Γιατί αλλιώς θα θυμίζουμε κοινοβουλευτικές ομάδες παλιότερων εποχών που σαν λόχοι επικύρωναν «τετελεσμένα» και αποδέχονταν «μονόδρομους». Κρινόμαστε όλοι από τη δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό να απαλλαγεί η χώρα από τα μνημόνια και την τρόικα. Έτσι τιμάμε πραγματικά τη λαϊκή εντολή που έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση.
Με ένα σύντομο αλλά αιχμηρό ερώτημα, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας σχολίασε:
Κομματική πειθαρχία στην λαϊκή εντολή ή κομματική πειθαρχία στην τρόικα;
Σχόλιο με τον τίτλο “Το επόμενο βήμα η διαγραφή;” αναρτήθηκε και στον ιστότοπο της Κίνησης Ενεργών Πολιτών του Μανώλη Γλέζου, όπου αναφέρονται τα παρακάτω:
Ωραία μας τα είπε στη συνέντευξη του στο The pressproject ο σύντροφος Νίκος Παππάς. Και πιο πετυχημένα ήταν όσα είπε για την “κομματική πειθαρχία” στην ψήφιση της συμφωνίας (όποτε γίνει κι αν γίνει), όταν έρθει στη Βουλή.
Από πού τα ξεσήκωσε και τα επανέλαβε; Ή μήπως από τώρα έχει αποφασίσει η
διαπραγματευτική ομάδα να υποχωρήσει από τις “κόκκινες γραμμές” και να τις “ροζίσει λίγο”;
Κάτι ας πούμε σαν τις “κόκκινες γραμμες” του Σαμαρά που έγιναν “μπλε” ή του Βενιζέλου του έγιναν “πράσινες”;
Ως αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορούσαμε τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι σε θέματα συνείδησης των βουλευτών και τα θεωρούσαμε -και σωστά- αντισυνταγματικά και περιθωριοποίηση της πολιτικής προσωπικότητας των εκπροσώπων του Λαού.
Τι αλήθεια ζήλεψες σύντροφε Νίκο από όλη αυτή την προηγούμενη απαξίωση της Πολιτικής ;
Η σωτηρία της πατρίδας δεν γίνεται ούτε με εκβιασμούς, ούτε με τρόπους που διώχνουν τον κόσμο από την συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων.Όταν ζητάς συνευθύνη πρέπει να υπάρχει και συναπόφαση.
Μήπως το επόμενο βήμα από αυτά που εξήγγειλες είναι η Διαγραφή;
(Πηγή: kinisienergoipolites.blogspot.gr)
Σε δηλώσεις προχώρησαν αρκετά ακόμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης μιλώντας στον Real δήλωσε ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, αφού η συμφωνία δεν θα περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα, άρα θα εγκριθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Χρυσόγονος δήλωσε ότι “η απειλή της κομματικής πειθαρχίας δεν ήταν αποτελεσματική ούτε σε κόμματα με επαγγελματίες βουλευτές”. Πρόσθεσε ωστόσο πως αν δεν υπάρξει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ενδεχόμενη ψηφοφορία για συμφωνία, τότε θα πρέπει να γίνουν εκλογές. Ακόμα ένας ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι “ακόμα κι αν περάσει η συμφωνία με ψήφους βουλευτών από κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες». Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης δήλωσε ότι «μια συμφωνία που θα σέβεται αυτές τις κόκκινες γραμμές, δηλαδή μια συμφωνία που θα μπορεί να την υπογράψει και η ίδια η κυβέρνηση, θα μπορεί να περάσει και μέσα από το κόμμα». Τέλος, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου επισήμανε πως «σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία τίθεται ένα ζήτημα συλλογικών αποφάσεων και από εκεί και πέρα συλλογικής ευθύνης για την υλοποίησή τους».