Ενώ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας κατοχυρώνει και «θεσμικά» το… δικαίωμά της να επεμβαίνει και στρατιωτικά σε τρίτες χώρες, σπάζοντας ένα ταμπού που διαρκεί από το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, μια σειρά «τυχαία» επεισόδια αυξάνουν τη λαϊκή αντίδραση σ’ αυτά τα σχέδια – και φτάνουν να αμφισβητούν την πάγια μεταπολεμική συμμαχία με τις ΗΠΑ. Κι αυτό σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι αντιπαραθέσεις με την Κίνα, όπως έδειξε και η προχθεσινή «επικίνδυνη αναχαίτιση» βορειοαμερικανικού αεροσκάφους από κινεζικά μαχητικά σε αμφισβητούμενη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας.
Η αντίθεση στα τυχοδιωκτικά σχέδια του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε φούντωσε και πάλι τους τελευταίους μήνες μετά από εγκληματικές πράξεις Αμερικανών στρατιωτικών που εδρεύουν στη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο νησί Οκινάουα. Εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι του νησιού απαιτούν να κλείσει αυτή η βάση που είναι αιτία διαρκών και φονικών καταστροφών, αλλά και ορμητήριο «ασυγκράτητων» πεζοναυτών και άλλων στρατιωτικών, οι οποίοι συμπεριφέρονται στους ντόπιους ως δύναμη κατοχής.
Ο βιασμός μιας 20χρονης Γιαπωνέζας από Αμερικανό ναύτη το Μάρτιο και ο φόνος μιας ακόμη 20χρονης από Αμερικανό πεζοναύτη πριν λίγες μέρες προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσεις τόσο στην Οκινάουα όσο και στο Τόκιο και άλλες πόλεις. Οι διαδηλωτές, με τη συμπαράσταση των τοπικών αρχών, απαιτούν να κλείσει η βάση. Πολλοί από αυτούς προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, επαναφέροντας το αίτημα για αναθεώρηση της στρατιωτικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, βάσει της οποίας η Οκινάουα (σε στρατηγική τοποθεσία λόγω της εγγύτητάς της με την Κίνα και τη Ρωσία) έχει μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.
Ο πρωθυπουργός Άμπε εξαναγκάστηκε κάτω από την πίεση των διαδηλώσεων να εκφράσει προχθές τον «αποτροπιασμό του» για τη δολοφονία της 20χρονης και απηύθυνε έκκληση(!) στις ΗΠΑ «να λάβουν μέτρα ώστε να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων φαινομένων». Την ίδια έκκληση είχε απευθύνει το 1995 και ο τότε πρωθυπουργός Τομιίτσι Μουραγιάμα, όταν μια συμμορία Αμερικανών πεζοναυτών βίασε ομαδικά ένα 12χρονο κορίτσι… Όμως τα θύματα των «συμμάχων» αυξάνονται. Το ίδιο και η οργή όλο και περισσότερων Γιαπωνέζων ενάντια στις ΗΠΑ και την πολιτική της κυβέρνησης Άμπε.