Αρχική κοινωνία Άνθρακες ο θησαυρός των ΑΠΕ

Άνθρακες ο θησαυρός των ΑΠΕ

Καταχρεωμένοι οι «επενδυτές», ενώ η ΔΕΗ καθυστερεί τις πληρωμές. Του Μάριου Διονέλλη

Την οικτρή διάψευση των προσδοκιών τους βιώνουν οι πολίτες που επέλεξαν να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά, βλέποντας όχι μόνο να μην έχουν τα αναμενόμενα έσοδα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις να καταλήγουν χρεωμένοι και έκθετοι έναντι των τραπεζών αλλά και προς το κράτος.
Αποκαλυπτική είναι η επιστολή που ήδη πριν από τις εκλογές έστειλαν προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, εκθέτοντας το μέγεθος του προβλήματος, χωρίς ωστόσο να λάβουν την παραμικρή απάντηση.

Κοροϊδία
Η υπόθεση εξελίσσεται σε μια πραγματική κοροϊδία για τους πολίτες που επέλεξαν να επενδύσουν στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αναμένοντας έσοδα από την πώληση του ρεύματος στη ΔΕΗ. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών, σημειώνονται ήδη μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των επενδυτών από τη ΔΕΗ, ξεπερνώντας σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τις 60 ημέρες. Η καθυστέρηση αυτή επιφέρει τεράστια ζημία, καθώς οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν ΦΠΑ για τα υποτιθέμενα μηνιαία έσοδά τους αλλά, πολύ περισσότερο, να αποπληρώσουν και τις δόσεις των δανείων τα οποία στο σύνολό τους έχουν λάβει για να αγοράσουν τα φωτοβολταϊκά πάνελ. «Ξεπλήρωνα τους καθρέφτες στην τράπεζα μέσω των εσόδων από τη ΔΕΗ. Έτσι κι αλλιώς για δέκα χρόνια δεν θα κέρδιζα τίποτα. Τώρα έφτασα να μπαίνω μέσα. Πρέπει να πληρώσω τη δόση του δανείου αλλά και το φόρο και να περιμένω έως και δύο μήνες για να πάρω τα λεφτά από τη ΔΕΗ», λέει στον Δρόμο επενδυτής από την Κρήτη (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας).

Σίγουρη επένδυση
Στους πολίτες που επένδυσαν στα φωτοβολταϊκά πάρκα, δεσμεύοντας μεγάλες εκτάσεις γης, υποσχέθηκαν μια επικερδή επένδυση με σίγουρα έσοδα, ωστόσο η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Για το κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει πλέον στη συγκεκριμένη αγορά μιλά και ο Σύνδεσμος Επενδυτών στο έγγραφό του προς τον τότε υπουργό ΥΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου: «Οι καθυστερήσεις πληρωμών συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος δυσπιστίας και μεγάλης επιφυλακτικότητας στην αγορά σε ό,τι αφορά την υλοποίηση νέων επενδύσεων Κατά συνέπεια, το πλέον σημαντικό πρόβλημα τη δεδομένη στιγμή, δηλαδή η ρευστότητα, καθίσταται ακόμα εντονότερο χωρίς καμία ουσιαστική ελπίδα αντιμετώπισής του, αφού χωρίς την εξασφάλιση των πληρωμών η αγορά αδυνατεί να κινηθεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Νίκος Καλογεράκης.
Από τις 30 Μαρτίου που έφτασε στα χέρια του υπουργού η συγκεκριμένη επιστολή δεν έχει υπάρξει η παραμικρή απάντηση, ενώ πλέον το υπουργείο βρίσκεται υπό υπηρεσιακή ηγεσία. Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές συνεχίζονται, ενώ οι απαντήσεις από τη ΔΕΗ είναι συνήθως παρελκυστικού τύπου «με τους αρμοδίους να επιρρίπτουν ευθύνες σε άγνωστους τρίτους που ουδέποτε κατονομάζονται», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους οι επενδυτές.

 

Σχόλια

Exit mobile version