Μέσα στη Βουλή και τις επιτροπές της, όλο και πιο συχνά αρκετές επιλογές συγκεντρώνουν συναίνεση ανάμεσα στα «βασικά» κόμματα (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ). Σπανίως συναντιούνται και περισσότερες δυνάμεις (ψήφος αποδήμων κ.λπ.).

Οι μετρήσεις στην κοινωνία για τις ίδιες επιλογές, δείχνουν σχετικά χαμηλά ποσοστά, γύρω στο 55%. Συνεχίζει να καταγράφεται, μέσα σε κλίμα σύγχυσης ή και αδιαφορίας, μια τάση γενικής δυσπιστίας και απομάκρυνσης από τα πολιτικά επίδικα. Αυτό προκαλεί ορισμένες ανησυχίες στο πολιτικό προσωπικό και τις πρεσβείες, αν και προς το παρόν δεν το υπολογίζουν ως καθοριστικό παράγοντα.

Στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, η ανησυχία της κοινωνίας και η οργή για την εσκεμμένη αδιαφορία του κράτους, γεννά αντιδράσεις και κινητοποιήσεις που δεν είχαν γίνει εδώ και δεκαετίες στις περιοχές αυτές.

Σε πρόσφατα αποχαρακτηρισμένη έκθεση της CIA για την πιθανότητα σύγκρουσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, του 1984, υπάρχει η φράση ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί να κάνει τις πιο σοβαρές παραχωρήσεις, σε σύγκριση με το προηγούμενο στάτους κβο». Αν αυτό υπήρχε τότε ως πρόβλεψη, θα είχε ενδιαφέρον να γνωρίζαμε τι αναφέρουν σήμερα οι πρόσφατες εκθέσεις του ευαγούς ιδρύματος για την τροπή και το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η Μέρκελ σπεύδει στην Άγκυρα, η Ρωσία ενισχύει τις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία καταπατά την κυριαρχία της Κύπρου (δεν την αναγνωρίζει καν) και φτάνει να δηλώνει πως μόνο τα Χανιά είναι ελληνικά στην Κρήτη. Και οι ΗΠΑ μας στέλνουν… γράμματα θερμής φιλίας. Ακόμα και η Ιταλία αποχαιρέτησε τον EastMed και μοιάζει διατεθειμένη να αναγνωρίσει τη συμφωνία Ερντογάν-Σάρατζ και ίσως να συνεργαστεί με την Άγκυρα. Μεγαλύτερη απομόνωση της Τουρκίας δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί…

Θρυμματισμένη κι αμήχανη η κοινωνία, παρακολουθεί τη μικροπολιτική των κομμάτων με τον νέο εκλογικό νόμο, το ασφαλιστικό, τα κολέγια, το άδειασμα καταλήψεων και την πυρπόληση αυτοκινήτων. Αλλά και κάποιους «ξεχασμένους» αγώνες, όπως στον ΟΤΕ ή αλλού, ή τον πραγματικό αγώνα της μητέρας του Παύλου Φύσσα. Και τις ουρές στα ΑΤΜ τη μέρα της πληρωμής των συντάξεων, εγκλήματα κατά γυναικών συχνά-πυκνά, και θανάτους από το κρύο και τα αυτοσχέδια μαγκάλια. Το αίσχος στον χώρο της δικαιοσύνης με την προανακριτική, τηλεπαιχνίδια και τηλεκληρώσεις, ή και μερικά σήριαλ που φαίνεται κάτι να της λένε.

Αφύπνιση από τον λήθαργο. «Θέλουμε τα νησιά μας πίσω. Θέλουμε πίσω τη ζωή μας» διατράνωσαν οι συγκεντρώσεις σε Σάμο, Λέσβο, Χίο. Η φράση «η Ελλάδα θα χρειαστεί να κάνει τις πιο σοβαρές παραχωρήσεις, σε σύγκριση με το προηγούμενο στάτους κβο» είναι εφιαλτική και απειλητική μαζί.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!