Ο Γιάννης Πατίλης, εκδότης και διευθυντής του περιοδικού Πλανόδιον εδώ και τρισήμισι περίπου δεκαετίες, έχει αφιερώσει την εκτός βιοπορισμού ενέργειά του στις κρυφές χάρες του «μικρού» λογοτεχνικού Τύπου. Πριν από ένα χρόνο και παράλληλα με την έκδοση του έντυπου Πλανοδίου, ανοίχτηκε στον συναρπαστικό χώρο των νέων τεχνολογιών δημιουργώντας έναν ιστότοπο με την επωνυμία Ιστορίες Μπονζάι.

Για τον Πατίλη το ηλεκτρονικό εκφραστικό Μέσο ελάχιστα διαφέρει από τις αξίες, την αισθητική και το γενικότερο πολιτισμό των κειμένων που διακονούν τα -ώς τώρα- γνωστά έντυπα Μέσα. Οι Ιστορίες Μπονζάι, άλλωστε, έκλεισαν ένα χρόνο, ο απολογισμός έγινε με τη ζυγαριά να γέρνει «επικίνδυνα» προς το θετικό πρόσημο.
Τα δύο «τεύχη» -το ηλεκτρονικό και το έντυπο- ως δίδυμα αδέλφια, στην κυριολεξία, συνεργάζονται άψογα αλληλοτροφοδοτώντας το ένα το άλλο. Η σημερινή αναφορά γίνεται στο ιστορικό πλέον, έντυπο Πλανόδιον, το οποίο κυκλοφόρησε μες το καλοκαίρι κι όπως πάντα αγνοήθηκε σχεδόν από τον μεγάλο Τύπο, τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό. Κεντρική θέση, λοιπόν, στο εν λόγω τεύχος που σχεδιάστηκε από τον Πατίλη, την Ηρώ Νικοπούλου και τον Βασίλη Μανουσάκη κατέχει το αφιέρωμα στο αμερικανικό μικρό διήγημα.
Ήδη από τον Οκτώβριο του 2009 οι υπεύθυνοι του περιοδικού είχαν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα καταγραφής, μελέτης ανθολόγησης και μετάφρασης ενός πεζογραφικού υπο-είδους, του μικρού διηγήματος που εδώ και δύο δεκαετίες τείνει να αυτονομηθεί στον παγκόσμιο λογοτεχνικό χώρο. Το θερινό τεύχος εστιάζει στο αμερικανικό μικρό διήγημα, γνωστό ως flash fiction, το οποίο από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 γνώρισε μεγάλη επιτυχία στον αγγλόφωνο κόσμο και παγκόσμια αναγνώριση και επιρροή. Στο τεύχος παρουσιάζονται, συνολικά, 43 μικρά διηγήματα σταχυολογημένα από τις πέντε καλύτερες αμερικανικές ανθολογίες του είδους.
Μεταξύ των Αμερικανών συγγραφέων που μεταφράστηκαν περιέχονται και μερικά από τα αξιολογότερα ονόματα της αμερικάνικης λογοτεχνία, όπως οι Ρέι Μπράντμπερι, Τομ Χαζούκα, Λάγκστον Χιούζ, Τζόις Κάρολ Οουτς, Σαμ Σέπαρντ, Τζον Απντάικ, Τένεσι Ουίλιαμς, Τομπάιας Γούλφ. Στις σελίδες του τεύχους είναι προφανής -ως συνήθως- η παρουσία της ελληνικής ποίησης. Αυτή τη φορά θα βρείτε δώδεκα ανέκδοτα ποιήματα από την τελευταία μεταθανάτια συλλογή του Γιάννη Βαρβέρη που τώρα πια δημοσιεύονται στη μνήμη του αλλά και ποιήματα της Τασούλας Καραγεωργίου, της Αναστασίας Αντύπα, του Αντώνη Περαντωνάκη και των νέων ποιητών Άννας Αφεντούδη, Βαγγέλη Πεταλά και Ελένης Σιγαλού.
Στο πεζογραφικό μέρος και στην πρωτότυπη ύλη δημοσιεύονται τα διηγήματα του Χρήστου Ρουμελιωτάκη Ο ληξίαρχος και Ώσπου κάποτε. Τέλος, στην πάντοτε εξαιρετική στήλη «Μέγα Πανελλήνιον» υπό τον τίτλο «Τώρα που ούτε χρωστάμε ούτε μας χρωστάν» παρουσιάζεται το αυτοβιογραφικό απομνημόνευμα του Έλληνα από τη Λέσβο, Συμεών Γρ. Σταμπουλού (1901-1981). Πρόκειται για συναρπαστική επιτομή των νεοελληνικών περιπετειών με εισαγωγή του εγγονού του Συμεών Σταμπουλού.

Σ.Μ.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!