Κοροϊδία και λευκή απεργία στο πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας

Σε λευκή απεργία προχώρησαν από την Πέμπτη οι περίπου 1.700 εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας της Ανατολικής Κρήτης, καταγγέλλοντας τον εμπαιγμό που υφίστανται από το υπουργείο Απασχόλησης αλλά και από το φορέα με τον εύγλωττο τίτλο «Αλληλεγγύη», που συστάθηκε ειδικά για την πρόσληψή τους. Αφορμή για τις κινητοποιήσεις τους αποτελεί η καθυστέρηση στην πληρωμή τους αν και δουλεύουν ήδη δύο μήνες, χωρίς να έχουν δει το χρώμα του χρήματος. «Ξεκίνησα να εργάζομαι στις 12 Σεπτεμβρίου και μέχρι σήμερα έχω ξοδέψει περίπου 200 ευρώ στη βενζίνη για να πηγαινοέρχομαι στη δουλειά. Πριν ήμουν για 18 μήνες άνεργος και περίμενα από αυτά τα προγράμματα να δω να μπαίνει στο σπίτι μου ένα εισόδημα για το γάλα των παιδιών μου. Να είσαι άνεργος και να μην έχεις να φας ίσως να είναι κατανοητό. Αλλά να δουλεύεις και πάλι να μην έχει να φας, πάει πολύ…», λέει στον Δρόμο ο Γιάννης Σουλαδάκης, «τοποθετημένος» από την «Αλληλεγγύη» στην υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου.

Φταίνε οι απεργίες…
Η επίσημη δικαιολογία για την καθυστέρηση των πληρωμών είναι οι απεργίες. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρόεδρος του φορέα επέρριψε την ευθύνη στους εργαζόμενους της χώρας που απεργούν, καθώς με ανακοίνωσή του επικαλείται τις μέρες που δεν λειτούργησαν οι υπηρεσίες του Δημοσίου για να γίνουν οι τελικοί έλεγχοι από το υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, με την έναρξη του πολυδιαφημισμένου προγράμματος, τον Σεπτέμβριο, τονιζόταν με έμφαση ότι τα λεφτά υπήρχαν και μάλιστα ήταν δεσμευμένα για την πληρωμή των «ωφελούμενων», καθώς προέρχονταν από πόρους του ΕΣΠΑ. Σήμερα, παρά το δίμηνο που πέρασε και παρά την προμήθεια που παρακρατείται για τη διοικητική λειτουργία των μονάδων, όπως η «Αλληλεγγύη», απαιτούνται κι άλλοι έλεγχοι και φυσικά περισσότερη υπομονή από τους εργαζόμενους.
Η αναταραχή που προέκυψε στις αρχές Νοεμβρίου κατεστάλη με τις διαβεβαιώσεις ότι μέχρι την περασμένη Τρίτη θα είχαν καταβληθεί τα λεφτά. Σε δηλώσεις τους οι υπεύθυνοι μίλησαν για Τετάρτη ή Πέμπτη και στη συνέχεια για λύση έως το τέλος της εβδομάδας ή τη Δευτέρα (26/11). Η υπομονή των εργαζομένων εξαντλήθηκε και προχώρησαν ήδη σε λευκή απεργία, πηγαίνοντας στη δουλειά τους χωρίς όμως να παρέχουν υπηρεσίες. Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος αντίδρασης, αφού η σύμβασή τους προβλέπει πως αν υπάρξει απουσία 5 ημερών τότε αυτομάτως καταγγέλλεται και η σύμβαση. Και όλα αυτά για 625 ευρώ και για 5 μήνες…

Ποια είναι η «Αλληλεγγύη»
Η εταιρία «Αλληλεγγύη» συστάθηκε από συνδικαλιστικούς φορείς της Κρήτης για να υλοποιήσει το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας. Σε αντίθεση με όσα συνέβησαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (βλ. προηγούμενο φύλλο του Δρόμου), το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου αρνήθηκε να συμμετάσχει καταγγέλλοντας το περιεχόμενο των συμβάσεων τις οποίες θα υπέγραφαν οι «ωφελούμενοι» του προγράμματος. Την προεδρία της εταιρίας ανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Ηρακλείου, ενώ μετέχουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, η Ομοσπονδία Εμπορικών και Βιοτεχνικών Επιχειρήσεων, ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης, το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης και η Ένωση Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ηρακλείου. Η εταιρία φρόντισε να παράσχει χαμηλά αμειβόμενους υπαλλήλους σε όλους τους Δήμους του Ηρακλείου και του Λασιθίου, στα Νοσοκομεία, στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ, στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου και αλλού. Με βάση τη σύμβαση το προσωπικό αυτό είναι φτηνό, περιορισμένου χρόνου (για ένα 5μηνο) και με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα. Αυτά με βάση τη σύμβαση. Προς το παρόν οι εργαζόμενοι είναι τσάμπα…

Μάριος Διονέλλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!