Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να σιωπά – Αντίθετα, οφείλει να αξιοποιήσει τα εργαλεία που υπάρχουν για να σταματήσει τη συμφωνία 

Του Νότη Μαριά*

 

Ως γνωστόν στις 14 Οκτωβρίου το Κοινοβούλιο της Βαλλονίας, του γαλλόφωνου κρατιδίου του Βελγίου με τα 3,5 εκατομμύρια κατοίκους, καταψήφισε τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, τη λεγόμενη CETA. Έκτοτε έπεσαν πάνω στους Βαλλόνους όλα τα πυρά της μιντιατικής μηχανής που εκπροσωπεί το παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο, και φυσικά οι γνωστοί εκπρόσωποί του.

Όπως είχα επισημάνει ήδη στις 11 Ιουλίου, η Ε.Ε. επιχειρούσε να θέσει τη CETA σε «προσωρινή ισχύ», δηλαδή να ισχύσει η Συμφωνία μέχρι να – και αν – απορριφθεί από τα εθνικά κοινοβούλια. Αυτό αναμενόταν να γίνει κατά τη διάρκεια συνάντησης κορυφής στις 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Όμως, οι Βαλλόνοι πρόλαβαν και έβαλαν τρικλοποδιά στη βελγική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαρλς Μισέλ, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι το Βέλγιο δεν μπορεί να υπογράψει τη CETA χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Βαλλονίας καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «νομικά και συνταγματικά» αδύνατο (Le Soir, 18/10/2016), ενώ πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή».

 

Διατλαντική ολοκλήρωση

Στόχος του κυρίαρχου νεοφιλελεύθερου και φιλοαμερικανικού κατεστημένου της Ε.Ε. είναι να συνεχιστεί κανονικά η διατλαντική ολοκλήρωση, αυτό το «οικονομικό ΝΑΤΟ» στο οποίο έχουν εναποθέσει τις τελευταίες ελπίδες τους προκειμένου να ανταγωνιστούν τα BRICS. Έτσι, την ίδια στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών πιέζουν ασφυκτικά τους πολιτικούς εκπροσώπους της Βαλλονίας για να ανατρέψουν την απόφασή τους.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η CETA, εφόσον επικυρωθεί, θα αποτελέσει τον «Δούρειο Ίππο» για την υιοθέτηση των TTIP και TiSA. Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, οι συμφωνίες αυτές αποτελούν το μεγάλο διπλωματικό εργοτάξιο μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ, που στόχο έχει την μεταξύ τους εναρμόνιση των κανόνων εμπορίου, διαδικασία που συνίσταται εν πολλοίς στο να αναπαράγονται στις νομοθεσίες και των δύο πλευρών του Ατλαντικού οι πιο συμφέρουσες διατάξεις για τις πολυεθνικές.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν την αξία που έχει στη διαδικασία αυτή η εναρμόνιση του νομικού πλαισίου του Καναδά και της Ε.Ε., σε μία σειρά από παραγωγικές δραστηριότητες, καθώς θα φέρει ένα βήμα πιο κοντά την ευρωπαϊκή νομοθεσία με τη νομοθεσία των ΗΠΑ και θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο σε TTIP και TiSA.

Αυτό εξυπηρετεί τα αμερικανικά και γερμανικά συμφέροντα, αλλά σίγουρα όχι τους Έλληνες πολίτες καθώς, μεταξύ άλλων, οι συμφωνίες αυτές θα απορρυθμίσουν περαιτέρω τις αγορές, θα εκμηδενίσουν την αρχή της προφύλαξης και της περιβαλλοντικής μέριμνας, θα καταργήσουν την προστασία των Π.Ο.Π., όπως της φέτας, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξουν τον δρόμο: α) για την εισαγωγή μεταλλαγμένων τροφίμων στα ράφια των καταστημάτων, β) για την εκμετάλλευση του καταστροφικού για το περιβάλλον σχιστολιθικού αερίου και γ) για την κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος δικαστικής προστασίας προς όφελος των πολυεθνικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

 

Μαθήματα κυριαρχίας

Το γενναίο ψήφισμα του Κοινοβουλίου της Βαλλονίας, κλείνοντας τον δρόμο στη βελγική κυβέρνηση, ουσιαστικά κλείνει το δρόμο σε ολόκληρη την Ε.Ε., καθώς για την υπογραφή της Συμφωνίας χρειάζεται ομοφωνία και των 28 κρατών μελών. Έτσι το Κοινοβούλιο της «μικρής» Βαλλονίας δίνει μαθήματα κυριαρχίας σε όλα τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρώπης εκφράζοντας, όχι μόνο τα 3,5 εκατομμύρια Βαλλόνους, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτής της ηπείρου που έχουν μονάχα να χάσουν από την επικύρωση της CETA.

Σε αυτήν τη συγκυρία λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία δικαιολογία να σιωπά. Αντίθετα, υπάρχουν τα εργαλεία για να σταματήσει τη CETA και οφείλει να τα αξιοποιήσει. Ο αγώνας που έχει ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια, όταν άρχισε να γίνεται γνωστό το περιεχόμενο των καταστροφικών συμφωνιών τύπου CETA, TTIP και TiSA που τέθηκαν υπό διαπραγμάτευση με άκρα μυστικότητα, θα συνεχιστεί μέχρι τέλους.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να βγει στους δρόμους και να απαιτήσει από την κυβέρνηση να βάλει τη CETA στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας ενταφιάζοντας έτσι τις ελπίδες των νεοφιλελεύθερων σε Ευρώπη και Αμερική να επιβάλουν στους λαούς τους νόμους των πολυεθνικών. Η ολική ανατροπή αυτού του σκηνικού είναι τώρα εφικτή περισσότερο από ποτέ!

 

* Ο Νότης Μαριάς είναι ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!