Βαραίνει η περσινή κατάληξη και ο ρόλος των «παλαιών»συνδικαλιστών

 

Τον περασμένο Δεκέμβριο η πανελλαδική σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων στη Λάρισα έδινε το σύνθημα για την προετοιμασία νέου γύρου αγροτικών κινητοποιήσεων. Στα πλαίσια αυτής της απόφασης, η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων ανακοίνωσε ως μέρα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων την 23η Γενάρη, μέρα που στήθηκαν τα πρώτα μπλόκα και ξεκίνησαν οι κατά τόπους συνελεύσεις των αγροτών, ώστε να σχεδιάσουν τις περαιτέρω δράσεις τους.

Έχοντας να αντιμετωπίσουν το δυσμενές -αν όχι εχθρικό- περιβάλλον το οποίο απειλεί την επιβίωση τους, οι αγροτοκτηνοτρόφοι παρατάσσουν τα τρακτέρ τους σε διάφορα σημεία σε όλη τη χώρα, προχωρώντας ακόμη και σε αποκλεισμούς δρόμων. Σε κίνηση βρίσκονται οι παραγωγοί στην Κεντρική Μακεδονία οι οποίοι συγκεντρώνουν τα τρακτέρ τους συντεταγμένα σε διάφορες περιοχές (Πέλλα, Ημαθία, Πιερία, Χαλκιδική, Δυτική Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Λαγκαδάς, Μάλγαρα) χωρίς όμως προς το παρόν να κλείνουν τους δρόμους. Στο συντονισμό της περιοχής φαίνεται να έχει παίξει ρόλο και η περιφερειακή επιτροπή της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι αγρότες των Σερρών, σε πιο αυτόνομη κίνηση, προσπαθούν να φτάσουν στον Προμαχώνα και να παρατάξουν εκεί τα τρακτέρ τους, αλλά βρήκαν απέναντί τους τις δυνάμεις των ΜΑΤ που απαγόρευσαν τη διέλευση.

Στη Θεσσαλία στήνονται 7 μπλόκα με σημαντικότερα αυτά της Νίκαιας και στον επαρχιακό Λάρισας-Κοζάνης. Σε Πελοπόννησο και Κρήτη οι αγρότες έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής μόνο σε ολιγόωρες συμβολικές καταλήψεις δρόμων, αλλά προσανατολίζονται και σε άλλες κινήσεις, όπως οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα. Αντίστοιχη στάση αναμονής κρατούν οι παραγωγοί στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, θα καθορίσουν τη στάση τους μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

 

Διττό το κλίμα και προβληματισμός

Μπορεί μεγάλο κομμάτι των αγροτοκτηνοτρόφων να βρίσκεται ήδη σε κίνηση και σε πολλά σημεία της χώρας, όμως ακόμη είναι ζητούμενος ένας καλός συντονισμός μεταξύ τους καθώς και ένα πιο συνεκτικό σχέδιο δράσης. Στις γραμμές τους επικρατεί έντονος προβληματισμός για το επόμενο χρονικό διάστημα αφού δεν υπάρχει ενοποίηση, ούτε ως προς τη μορφή των κινητοποιήσεων, αλλά ούτε ως προς το χρονοδιάγραμμα αυτών. Βασικός παράγοντας αυτής της εσωτερικής κατάστασης είναι η άσχημη κατάληξη των περσινών κινητοποιήσεών τους, οι οποίες αν και δυναμικές δεν έφεραν τα ανάλογα και επιθυμητά αποτελέσματα και σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η στάση των «παλιών» συνδικαλιστών.

Στις γραμμές τους το κλίμα είναι διττό, καθώς μεγάλο κομμάτι δε βλέπει δυνατή μια σημαντική αλλαγή και ευελπιστούν σε μικρά «παράθυρα» που θα βελτιώσουν, έστω προσωρινά, τις συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να παράξουν. Ταυτόχρονα, υπάρχει και ένα δυναμικό πιο αποφασισμένο καθώς δεν βλέπει μέλλον αν δεν αλλάξουν άρδην τα δεδομένα που αφορούν στο κόστος παραγωγής, καθώς και το φορολογικό/ασφαλιστικό πλαίσιο των αγροτοκτηνοτρόφων.

 

Νίκος Γεωργιάδης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!