Συνέντευξη του Χριτόφορου Σάκα, μέλους της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου στον Νίκο Ταυρή
Ο ελαιώνας είναι μια έκταση 8 στρεμμάτων, στο κέντρο του Αγίου Νικολάου, ιδιοκτησίας του δήμου, ο οποίος σχεδιάζει να τον μετατρέψει σε υπόγειο πάρκινγκ μέσω ΣΔΙΤ. Το μεγαλύτερο μέρος του αποτελείται από ελιές και άλλα δέντρα, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι του λειτουργεί ως δωρεάν πάρκινγκ.
Ο δημοτικός σχεδιασμός «καταργεί» τον ελαιώνα και «δημιουργεί» πλατεία με γρασίδι και από κάτο υπόγειο πάρκινγκ, επί αδρή πληρωμή. Για όλα αυτά μιλήσαμε με τον Χριστόφορο Σόκα, μέλος του Δ.Σ. της Οικολογικής Κίνησης Μιραμβέλλου.
Γιατί είσαστε ενάντια στην κατασκευή του πάρκινγκ;
Είμαστε ενάντια στην κατασκευή πάρκινγκ πρώτον γιατί έχουμε την άποψη ότι κανένας χώρος στάθμευσης μέσα στον αστικό ιστό αυτής της μικρής αλλά ασύλληπτα πυκνοδομημένης πόλης δεν μπορεί να γίνει η μαύρη τρύπα όπου θα χωρέσουν όλα τα αυτοκίνητα. Μ’ αυτή τη λογική προτείνουμε την πρόβλεψη για περιφερικά πάρκινγκ τα οποία με πυκνότατη συγκοινωνία θα επικοινωνούν με το κέντρο. Δεύτερον γιατί η κατασκευή κτιρίου συνεπάγεται κόψιμο των τελευταίων δέντρων που βρίσκονται μέσα στην πόλη σε έκταση 8 στρεμμάτων, με συνέπεια την υποβάθμιση της ζωής κυρίως των πολιτών που ζουν στο κέντρο της πόλης αλλά και της τουριστικής εικόνας της πόλης, μιας και ο τουρισμός είναι η βασική οικονομική δραστηριότητα.
Ο Δήμος υποστηρίζει ότι η λύση πάρκινγκ θα βοηθήσει οικονομικά;
Η λύση που προτείνει ο Δήμος όχι μόνο δε θα βοηθήσει οικονομικά αλλά θα υποθηκεύσει τη δημοτική περιουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο ιδιώτης που θα βάλει τα κεφάλαια για τη σύμπραξη θα θέλει να τα πάρει πίσω κι αυτό σε βάρος των δημοτών.
Ποια λύση θα μπορούσε να δοθεί στο ζήτημα της στάθμευσης όσο και στο ζήτημα του πάρκου;
Εμείς προτείνουμε την ανάδειξη του υπάρχοντος πράσινου και την ενίσχυσή του σε συνδυασμό με τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης με καλντερίμι στο γυμνό μέρος του κτήματος, κάτι που μπορεί να γίνει από την τεχνική υπηρεσία του δήμου χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των δημοτών, χωρίς τη μη αναστρέψιμη καταστροφή των δέντρων και χωρίς την υποθήκευση του χώρου στα ιδιωτικά συμφέροντα.
Πείτε μας για τον αγώνα σας και πώς θα συνεχίσετε το επόμενο διάστημα;
Επιδίωξή μας ειναι να εκφραστεί η θέληση των πολιτών, τους ενθαρρύνουμε να πάρουν την τύχη του τόπου τους στα χέρια τους. Μέσο είναι η συνέλευση των πολιτών, η συγκέντρωση υπογραφών και ποικίλες άλλες δραστηριότητες που θα τις υπαγορεύσουν οι ίδιοι. Προσπαθούμε να είμαστε οικολογική κίνηση όχι για τους πολίτες αλλά με τους πολίτες.