Του Önder Öner

Εργάτες που διώχτηκαν από τη δουλειά τους, λόγω της ιδιωτικοποίησης της ΤΕΚΕL, (κρατικής εταιρίας καπνού και αλκοόλ, η οποία πουλήθηκε στην British American Tobacco) αντιστέκονται επί 65 ημέρες στην Άγκυρα.

 

Οι περισσότεροι εργάζονται στην εταιρία πάνω από 20 χρόνια. Η σύμμαχος του ΔΝΤ κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ευημερίας θέλει να υποχρεώσει 8.300 εργάτες να εργαστούν χωρίς ασφάλιση ως «προσωρινά απασχολούμενοι». Οι εργάτες που ζητούν να προστατευτούν κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα που έχουν κατακτήσει απορρίπτουν τον κυβερνητικό καταναγκασμό. Από τις 14 Δεκεμβρίου, εργαζόμενοι έχουν έρθει στην Άγκυρα από διάφορες περιοχές της Τουρκίας. Τις πρώτες ημέρες, εργάτες του συνδικάτου Tek Gida Is (Του Συνδικάτου Εργατών Τροφίμων) πραγματοποίησαν καθιστικές διαμαρτυρίες στο πάρκο Abdi Ipekçi, στο κέντρο της πόλης. Μετά τις επιθέσεις της αστυνομίας,οι εργάτες συνέχισαν την αντίστασή τους στήνοντας πρόχειρες σκηνές μπροστά από το κτίριο της συνομοσπονδίας Τουρκ-Ις.Το Tek Gida Is και η Τουρκ-Ις, που συνήθως είχαν καλές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα, πέρασαν δύσκολες στιγμές εξαιτίας της επίμονης αντίστασης των εργατών και αναγκάστηκαν να έρθουν σε αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τα αιτήματα των απεργών.

Ο πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ στην αρχή αρνήθηκε να συναντήσει τους εργάτες και τους αντιπροσώπους τους στη συνέχεια έκανε κάποιες βελτιωτικές προτάσεις τις οποίες απέρριψαν οι εργάτες, ως μη ικανοποιητικές. Ανακοίνωσαν: «Δεν θα φύγουμε από την Άγκυρα μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά μας». Στις 4 Φεβρουαρίου  Tek Gida Is, η Τουρκ-Ις και άλλες μεγάλες εργατικές συνομοσπονδίες, οι KESK, DISK και KAMU-SEN, κατέβηκαν σε γενική απεργία.

Η αντίσταση δυνάμωσε τους δεσμούς αδελφοσύνης μεταξύ των εργατών διαφόρων εθνοτήτων. Εργάτες που προέρχονται από διαφορετικές πόλεις της χώρας και από διαφορετικές κουλτούρες συνειδητοποίησαν ότι το κράτος και η κυβέρνηση τους κορόιδευαν.

Όσοι περίμεναν λύσεις από το κυβερνητικό κόμμα  άρχισαν να φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΤΕΚΕL, Κούρδοι και Τούρκοι εργάτες που χειραγωγούνταν με σοβινιστικά ψέματα συναντήθηκαν και αγκάλιασαν τους Γάλλους».

Οι εργάτες της ΤΕΚΕL κέρδισαν την υποστήριξη των κατοίκων της Άγκυρας, κατόρθωσαν να κάνουν τον αγώνα τους πανεθνικό ζήτημα που συζητείται σε όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα και τις εφημερίδες.

(Etkin  News Agency)  για την εφημερίδα Δρόμος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!