Χαριστική βολή στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών οι συγχωνεύσεις των τμημάτων. Της Ρούλας Μουτσέλου.

Με τμήματα 30 μαθητών θα λειτουργούν από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά τα γυμνάσια και τα λύκεια του Πειραιά. Υπουργείο, Περιφέρεια και Διευθύνσεις στοιχισμένες στην προσπάθεια συγχώνευσης τμημάτων και σχολείων συμπιέζουν κι άλλο το κόστος και τελικά όση από τη δημόσια δωρεάν παιδεία έχει απομείνει, σε πλήρη αντιστοιχία με τη συνολική επίθεση που έχουν εξαπολύσει στο σύνολο της κοινωνίας κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ.
Όπως όλα δείχνουν τον Σεπτέμβρη θα έχουμε μαθητές στριμωγμένους σε αίθουσες και εκπαιδευτικούς περιφερόμενους από περιοχή σε περιοχή προκειμένου να συμπληρώνουν ωράριο. Σύμφωνα με τον Νίκο Μουμούρη, διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Δραπετσώνας «όλα γίνονται με τη λογική των συνολικών περικοπών, λογική απαράδεκτη ειδικά για τους τομείς της Παιδείας και της Υγείας. 30 μαθητές ανά τμήμα είχαμε την περίοδο της δικτατορίας.
Τέτοιες αποθήκες ψυχών θέλουμε για τα παιδιά μας; Έτσι θα εφαρμοστεί το σύνθημα του υπουργείου “πρώτα ο μαθητής”;». Όσο αφορά το τι σχεδιάζεται ο κ. Μουμούρης δήλωσε στο Δρόμο: «Σχεδόν καθημερινά φτάνουν νέα έγγραφα και εγκύκλιοι από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης γεμάτα ασάφειες και αοριστίες. Εγώ περιμένω εντολές έγγραφες και σαφείς. Αν αυτές αντιβαίνουν την υπάρχουσα απόφαση για τμήματα το πολύ 25 μαθητών δεν θα τις υλοποιήσω ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα αναγκαστώ σε παραίτηση.  
Αν πέρσι είχαμε 25αρια τμήματα λόγω της γρίπης δεν βλέπω για πιο λόγο δεν ισχύουν φέτος οι γενικότερες ανάγκες υγιεινής και ασφάλειας των παιδιών, αλλά και οι κοινωνικές ανάγκες που καθορίζονται από την έντονη ανεργία σε περιοχές όπως το Κερατσίνι, η Δραπετσώνα και το Πέραμα όπου οι μαθητές στερούνται “ίσων ευκαιριών” ή σε περιοχές με ιδιομορφίες όπως τα νησιά του Αργοσαρωνικού».
Η άλλη πλευρά του ζητήματος που φωτίζει ο κ. Μουμούρης αφορά τους εκπαιδευτικούς. «Στο δικό μου σχολείο με βάση τους σχεδιασμούς θα χαθούν 2 τμήματα και θα βρεθούν χωρίς αντικείμενο 4 καθηγητές. Στο σύνολο των 186 σχολείων του Πειραιά με τη μείωση τμημάτων περίπου κατά 30% υπολογίζω πως θα βρεθούν πλεονάζοντες σχεδόν 180 καθηγητές.»

Στόχος να πεταχτούν  οι εκπαιδευτικοί στο δρόμο
Τις επιπτώσεις για τους εκπαιδευτικούς τονίζει στο Δρόμο και το μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά Δημήτρης Μητρόπουλος: «Είναι σαφές πως το υπουργείο δεν θέλει να κάνει τους απαραίτητους διορισμούς. Δεν θέλει να προσλάβει ξανά αναπληρωτές και ωρομίσθιους. Aυτό που προσπαθεί είναι με αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, αλλαγή των γεωγραφικών ορίων που καθορίζουν σε ποιο γυμνάσιο εγγράφονται οι απόφοιτοι του δημοτικού, ακόμα και με ανάσυρση νόμου τριακονταετίας που ορίζει υποχρεωτικές μεταγραφές μαθητών για διοικητικούς λόγους, να κάνει λογιστικές πράξεις ώστε να βγάλει πλεονάζοντα αριθμό εκπαιδευτικών και να καλύψει χωρίς προσλήψεις τα πολυδιαφημισμένα 800 ολοήμερα σχολεία νέου τύπο.  
Κι όλα αυτά αυθαιρετώντας χωρίς όρια με παράκαμψη των γνωμοδοτικών επιτροπών παιδείας της Νομαρχίας ή των συλλόγων διδασκόντων των σχολείων που είναι αρμόδιοι για τον καθορισμό των τμημάτων. Είναι σαφές πως με μοχλό τα 30ρια τμήματα προωθείται η εφαρμογή του μνημονίου για την ελληνική οικονομία στο χώρο της εκπαίδευσης.»
Τέλος, είναι φανερό πως η μείωση του αριθμού των τμημάτων τους θα σημαίνει για πολλά σχολεία προοπτικά το κλείσιμο ή την συγχώνευση με άλλα, μετά ειδικά και την εφαρμογή του Καλλικράτη που θα αλλάξει ριζικά το χάρτη της εκπαίδευσης. Αν φέτος είχαμε τελικά μετά τις αντιδράσεις, τη συγχώνευση και το κλείσιμο μόνο δύο και όχι 15 όπως σχεδιάζονταν σχολείων ,τον επόμενο Ιούνη είναι σίγουρο πως η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν θα κάνει πίσω τόσο εύκολα.
Από ό,τι φαίνεται έτσι θα κοπούν και τα 780 εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του υπουργείου παιδείας όπως απαιτεί η τρόικα.

Σε αναμονή κινητοποιήσεων
Οι φορείς της εκπαίδευσης είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν. Στη συνέλευσή της η ΕΛΜΕ Πειραιά, με μέλη περισσότερους από 4.000 καθηγητές, αποφάσισε κατά τη διάρκεια της παράδοσης βαθμολογίας να καλεί τους γονείς σε συσκέψεις για να ζυμωθεί το αίτημα «Δεν ανοίγουμε τα σχολεία το Σεπτέμβρη με 30αρια τμήματα» και να καλέσει σε συντονισμό τις ΕΛΜΕ και τους συλλόγους εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας της Αττικής με βασικά αιτήματα: 25 μαθητές ανά τμήμα, να μην αλλάξει  η γεωγραφική κατανομή κάλυψης των σχολείων και να μην εφαρμοστεί το Μνημόνιο όσο αφορά τις περικοπές στην εκπαίδευση.
Σε ετοιμότητα και οι σύλλογοι γονέων καθώς όπως μας λέει η κ.Ελένη Παπαδοπούλου, πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Νίκαιας και μέλος της Ομοσπονδίας, ήδη έχουν γίνει ενημερώσεις των γονέων σε δημοτικά σχολεία κατά τη διάρκεια των γιορτών για τη λήξη της χρονιάς, ενώ προετοιμάζεται και συναυλία διαμαρτυρίας με τα λύκεια της περιοχής.
Όπως χαρακτηριστικά μας είπε:  «Τόσο οι γονείς όσο και οι μαθητές των μεγαλύτερων ηλικιών, μαζί με τους εκπαιδευτικούς πρέπει να πάρουν αυτόν τον αγώνα στα χέρια τους και να προετοιμαστούν για έναν αγωνιστικό Σεπτέμβρη»

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!