Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας
Με τα πλαστικά απόβλητα που παράγονται να ξεπερνούν την ικανότητα των συστημάτων διαχείρισης, άκρως ανησυχητικό είναι ότι περισσότεροι από 220 εκατομμύρια τόνοι θα παραχθούν μόνο το 2024. Η τάση παρατηρείται από το 2021 με σταθερή αύξηση των πλαστικών αποβλήτων κατά σχεδόν 10%. Ο παγκόσμιος μέσος όρος ανά άτομο/κάτοικο φέτος θα ανέλθει στα 28 κιλά.
Το πλαστικό δημιουργεί μια ολιστική ρύπανση που ξεκινά από την αρχή της ζωής του, όταν τα εργοστάσια που το κατασκευάζουν παράγουν αέρια θερμοκηπίου, όσο και στο τέλος της ζωής του, όταν ρυπαίνει τον φυσικό κόσμο και εισέρχεται με πολλούς τρόπους στον ανθρώπινο οργανισμό μολύνοντάς τον.
Η ελβετική ΜΚΟ Earth Action δημοσίευσε μια έκθεση που αποκαλύπτει ότι το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές όπου τα πλαστικά απόβλητα έχουν ήδη υπερβεί την τοπική ικανότητα διαχείρισης. Σύμφωνα με την έκθεση, μόλις 12 χώρες ευθύνονται για το 60% της κακοδιαχείρισης πλαστικών αποβλήτων παγκοσμίως, με τις πέντε πρώτες να είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία και το Μεξικό.
Στις τεράστιες ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών θα προστεθούν άλλοι 220 εκατ. τόνοι. Τα συστήματα διαχείρισης και ανακύκλωσης πλαστικών θα μπορέσουν να απορροφήσουν 150 εκατ. από τους 220 εκατ. τόνους της νέας «σοδειάς» πλαστικών σκουπιδιών και οι υπόλοιποι 70 εκατ. τόνοι θα καταλήξουν στη φύση, μια ποσότητα εξαιρετικά μεγάλη και αρκετά επιβλαβής για το οικοσύστημα και τον άνθρωπο.
Η φετινή έκθεση για την «Ημέρα Υπέρβασης των Πλαστικών» συνυπολόγισε στην ανάλυσή της και τα πλαστικά απόβλητα από την κλωστοϋφαντουργία και τα οικιακά απορρίμματα. Η Earth Action έχει προειδοποιήσει ότι οι όποιες βελτιώσεις στην ικανότητα διαχείρισης των πλαστικών αποβλήτων συχνά ξεπερνιούνται από την αύξηση της παραγωγής πλαστικών.
Οι ελπίδες ότι η ανακύκλωση θα αποτελέσει «λύση στην κρίση» είναι θεμελιωδώς λανθασμένη αναφέρει η ΜΚΟ. «Η αναγκαιότητα της αλλαγής θεμελιώνεται στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας μας, αλλά συχνά παραβλέπεται ο κίνδυνος της αδράνειας των επιχειρήσεων με τον πλανήτη να πέφτει θύμα αυτής της κρίσης», διαβάζουμε στην έκθεση.
Η Earth Action συνεργάζεται με διεθνείς επιχειρήσεις, κυβερνήσεις και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των πλαστικών μέσω των αλυσίδων εφοδιασμού τους και να τις συμβουλεύσει σχετικά με τη μετάβαση σε κυκλικά επιχειρηματικά μοντέλα.
Ισπανία, ο «παράδεισος» για τον «τουρισμό γκολφ» στεγνώνει
Ταχέως αναπτυσσόμενος, ο τουρισμός γκολφ γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία. Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς του αγγίζει σήμερα τα 23,1 δισεκατομμύρια δολάρια.
Κατά μέσο όρο, υπολογίζεται ότι ο τουρισμός γκολφ φέρνει στην ισπανική οικονομία έσοδα ύψους 13 δισεκατομμυρίων ετησίως και πάνω 120.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Hot spots θεωρούνται η Ανδαλουσία, η Μαδρίτη και η Καταλονία. Στο «χάρτη» έχει ωστόσο μπει το τελευταίο διάστημα και η Μούρθια, στα νοτιοανατολικά.
Ο τουριστικός ιστότοπος της αυτόνομης περιφέρειας ενθαρρύνει τους λάτρεις του γκολφ να επισκέπτονται την περιοχή «365 ημέρες το χρόνο».
«Ένα ιδανικό περιβάλλον με περισσότερες από 300 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο και μέση θερμοκρασία 19 βαθμούς Κελσίου, όπου μπορείτε να ρίξετε υπέροχες βολές σε γήπεδα με το πιο έντονο πράσινο, δίπλα στη θάλασσα», αναφέρει η ιστοσελίδα. Αυτό που δεν λέει είναι ότι η Μούρθια είναι μια από τις πιο βαριά πληττόμενες από την ξηρασία περιφέρειες.
Η Μούρθια, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φρούτων, λαχανικών και λουλουδιών στην Ισπανία και στην Ευρώπη, διαθέτει επίσης ένα κραταιό τουριστικό τομέα, που επικεντρώνεται στη μεσογειακή ακτογραμμή της.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να ξεπηδούν στην περιοχή γήπεδα γκολφ σαν μανιτάρια. Μόνο στην Τόρε Πατσέκο, μια κοινότητα 35.000 κατοίκων με θέα τη μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα της νοτιοανατολικής Ισπανίας, υπάρχουν πέντε γήπεδα γκολφ. Στην πρωτεύουσα της περιφέρειας υπάρχουν άλλα πέντε. Σύμφωνα με την Ισπανική Ένωση Διαχειριστών Γηπέδων Γκολφ, ο κλάδος φέρνει στην τοπική οικονομία της Μούρθια 225 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Ο τουρισμός γκολφ φέρνει στην περιοχή περίπου 138.000 τουρίστες κάθε χρόνο, καθένας από τους οποίους ξοδεύει κατά μέσο όρο 170 ευρώ την ημέρα, με μέσο όρο διαμονής σχεδόν 12 ημέρες. Καθώς δε η υψηλή σεζόν για τον τουρισμό γκολφ είναι μεταξύ Μαρτίου-Απριλίου και Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, ο κλάδος μετρά στα δυνατά του ατού ότι επιμηκύνει την τουριστική περίοδο πολύ πέραν του καλοκαιριού.
Όμως για να διατηρούνται καταπράσινες οι τεράστιες εκτάσεις των 20 θερέτρων γκολφ και γεμάτες οι πισίνες, απαιτείται πολύ νερό. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει o ισπανικός ιστότοπος La Marea, υπολογίζεται ότι μόνο τα γήπεδα γκολφ της περιοχής αντιστοιχούν στο ένα έκτο της συνολικής κατανάλωσης νερού στη Μούρθια.
Στα μέσα Αυγούστου σήμανε συναγερμός, με περιορισμούς στην άρδευση καλλιεργειών στη λεκάνη απορροής του ποταμού Σεγούρα, στις όχθες του οποίου είναι χτισμένη η πρωτεύουσα της Μούρθια.
«Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι τα περισσότερα γήπεδα γκολφ της περιοχής έχουν μετατραπεί σε πράσινες οάσεις, σε αντίθεση με τους κίτρινους και καφέ τόνους της γύρω περιοχής», σχολιάζει ο ισπανικός Τύπος.
Κατά τη Βασιλική Ισπανική Ομοσπονδία Γκολφ η εξήγηση είναι απλή: Το 70% του νερού που χρησιμοποιείται στα γήπεδα γκολφ, διαβεβαιώνει, είναι «ανακυκλωμένο» και «ακατάλληλο για ύδρευση ή γεωργική χρήση».
Ωστόσο υπάρχουν καταγγελίες για το αντίθετο από περιβαλλοντικές οργανώσεις, αλλά και από έναν εργαζόμενο σε ένα από αυτά τα θέρετρα. Σε μια περίπτωση εντοπίστηκαν 15 παράνομα πηγάδια σε ένα μόνο θέρετρο γκολφ, με εκτιμώμενη κλοπή 2 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως και περιβαλλοντική ζημιά 65 εκατομμυρίων ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά, αναφέρουν δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η αρμόδια υπηρεσία για τη διαχείριση της λεκάνης του ποταμού Σεγούρα αμφισβητεί αυτά τα δεδομένα, δηλώνοντας αδυναμία επιβεβαίωσης εάν τα πηγάδια ήταν σε χρήση, ή και πόσο νερό μπορεί να έχει καταναλωθεί.
Ρεπορτάζ Μαργαρίτα Βεργολιά
Ξανανοίγει εργοστάσιο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος
Ο διαβόητος πυρηνικός σταθμός του Three Mile Island, όπου συνέβη το 1979 το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία των ΗΠΑ, πρόκειται να τεθεί ξανά σε λειτουργία προκειμένου να τροφοδοτεί με ρεύμα κέντρα δεδομένων της Microsoft, ανακοίνωσε η εταιρεία που τον διαχειρίζεται.
Θα είναι η πρώτη φορά που ένα παροπλισμένο πυρηνικό εργοστάσιο ξανανοίγει στις ΗΠΑ, σχολιάζει το Reuters, καθώς οι εταιρείες ενέργειας επωφελούνται από την αύξηση της κατανάλωσης που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη.
Για την υλοποίηση του έργου εκκρεμεί πάντως το τελικό πράσινο των τοπικών και ομοσπονδιακών αρχών.
Η συμφωνία της Microsoft με την διαχειρίστρια εταιρεία Constellation προβλέπει επανέναρξη λειτουργίας για τη Μονάδα 1 του εργοστασίου στην Πενσιλβάνια, το οποίο κατασκευάστηκε πριν από μισό αιώνα και τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2019 για οικονομικούς λόγους.
Η Constellation, η οποία θα επενδύσει περίπου 1,6 δισ. δολάρια για την επαναλειτουργία της μονάδας, εκτιμά ότι το έργο θα είναι έτοιμο το 2028.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η Microsoft θα αγοράζει 835 megawatt ενέργειας για διάστημα 20 ετών.
Στις 28 Μαρτίου 1979, μια σειρά από ανθρώπινα λάθη, βλάβες και σχεδιαστικά ελαττώματα οδήγησαν σε αστοχία του συστήματος ψύξης και μερική τήξη του πυρήνα στον αντιδραστήρα 2 του Three Mile Island, με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν στο περιβάλλον ραδιενεργά αέρια και ραδιενεργό ιώδιο. Χιλιάδες κάτοικοι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τη γύρω περιοχή.
Η επιχείρηση απορρύπανσης ξεκίνησε το ίδιο έτος και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1993 με κόστος που αντιστοιχεί σήμερα σε 2 δισ. δολάρια.
Στην επταβάθμια Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Συμβάντων, το ατύχημα του Three Mile Island κατατάσσεται στο Επίπεδο 5 ως «ατύχημα με ευρύτερες επιπτώσεις». Δύο ακόμα ατυχήματα σε Καναδά και Βραζιλία κατατάσσονται στο ίδιο επίπεδο, ενώ τα ατυχήματα του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα βαθμολογούνται στο ανώτατο Επίπεδο 7.
Ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς είναι γνωστός υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας. O Γκέιτς έχει ιδρύσει την εταιρεία TerraPower που έχει συμφωνία με το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας για την κατασκευή ενός νέου είδους αντιδραστήρα που ψύχεται με υγρό νάτριο.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης