Αρχική αφιερώματα Χωρίς τον Γιάννη Χοντζέα

Χωρίς τον Γιάννη Χοντζέα

Συμπληρώθηκαν 22 χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Χοντζέα στις 24 Οκτωβρίου 1994. Πρόκειται για μια σπάνια και ξεχωριστή περίπτωση του κομμουνιστικού κινήματος της χώρας μας για πολλούς λόγους. Αν κανείς ήθελε να ξεχωρίσει τον πιο σημαντικό, αυτός έγκειται στην επίμονη προσπάθεια που κατέβαλλε να διαβαστεί με τρόπο βαθύ και ουσιαστικό η σύγχρονη κάθε φορά πραγματικότητα. Με σκοπό να προσανατολιστεί ένα δυναμικό ανθρώπων σε δύσκολες συνήθως συνθήκες, είτε διώξεων, είτε ιδεολογικής οπισθοχώρησης, αποπροσανατολισμού και «διαλυτισμού». Η ανάλυση και τοποθέτηση του Γιάννη Χοντζέα σε μια σειρά ζητημάτων τόσο του καπιταλιστικού κόσμου και των αναδιαρθρώσεων του κεφαλαίου, όσο και του κομμουνιστικού κινήματος και των διδαγμάτων του, ξεπερνά την κλίμακα μιας σημαντικής εγχώριας προσωπικότητας της Αριστεράς.

Ο Δρόμος επιλέγει να δημοσιεύσει τρία κείμενα του Γιάννη Χοντζέα, γραμμένα με απόσταση περίπου 10 χρόνων μεταξύ τους.

Το πρώτο, με τίτλο «Θα διαλυθεί η καταχνιά» δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβρη του 1974 στην εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος. Είναι η πρώτη μεταπολιτευτική επέτειος της ίδρυσης του ΕΑΜ και ο Γ. Χοντζέας με αυτό το σύντομο άρθρο του σκιαγραφεί ορισμένες βασικές πλευρές της εποποιίας της Αντίστασης, αντιπαραβάλλοντάς την με τη στάση του αστικού κόσμου.

Το δεύτερο κείμενο είναι ένα απόσπασμα από την τοποθέτηση που θα κάνει το 1983 για τα 15 χρόνια από τον Μάη του 1968 με τίτλο «Οι κερασιές δεν ανθίζουν μονάχα μια φορά». Πρόκειται για ένα μικρό μόνο κομμάτι μιας συνολικής αποτίμησης που επιχειρεί να αναδείξει μια σειρά πλευρές της ταραγμένης εκείνης περιόδου.

Τέλος, υπό τον τίτλο «Το ολοκαύτωμα των δύο πηγών», δημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο «Για το κομμουνιστικό πρόγραμμα της εποχής μας» που γράφτηκε το 1993 και κυκλοφόρησε το 2000 από τις εκδόσεις Α/συνεχεια. Το απόσπασμα είναι και σήμερα χρήσιμο, αφού οι αντιθέσεις του σύγχρονου συστήματος έχουν εισχωρήσει και στο πεδίο της Επιστήμης.

Ελπίζουμε με το μικρό αυτό αφιέρωμα να δίνουμε ένα -έστω και λίγο- αντιπροσωπευτικό δείγμα της δουλειάς του Γιάννη Χοντζέα. Κυρίως, ένα έναυσμα για τη μελέτη του σημαντικού έργου του, για το οποίο μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στις ιστοσελίδες των εκδόσεων Α/συνεχεια  και της ΚΟΕ.

 

Η ζωή του

Ο Γιάννης Χοντζέας γεννήθηκε στην Κορώνη της Μεσσηνίας το 1930. Σε ηλικία μόλις 11 χρονών αποκτά τις πρώτες επαφές με την αντίσταση. Οργανώνεται στην ΕΠΟΝ και στο ΚΚΕ σε νεαρότατη ηλικία. Η αγωνιστική του δράση και η κομμουνιστική του ταυτότητα τον έφερε αντιμέτωπο με διώξεις, βασανισμούς, δίκες, εξορίες. Άντεξε σε όλα τα κολαστήρια, όπως αυτό της Μακρονήσου, με βαριές συνέπειες για την υγεία του. Στη δεκαετία του ’50 αντιτάσσεται στην γραμμή του ΚΚΕ και πρωταγωνιστεί στη δημιουργία του μαρξιστικού λενινιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής του αφιερώθηκε σε μια πολυεπίπεδη ιδεολογική δουλειά γενικής προετοιμασίας. Υπήρξε βασικός ιδεολογικός και πολιτικός διαμορφωτής της Α/συνεχεια.

 

https://www.e-dromos.gr/8a-dialy8ei-h-kataxnia/

 

https://www.e-dromos.gr/oi-kerasies-den-an8izoun-monaxa-mia-fora/

 

https://www.e-dromos.gr/to-olokautoma-ton-dyo-phgon/

 

Σχόλια

Exit mobile version