Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση στην Ύδρα

 

Στο τέλος Αυγούστου διοργανώθηκε στην Ύδρα μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση μνήμης με θέμα: «Η συμμετοχή της Κύπρου στην επανάσταση του 1821» – ένα θέμα που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στον ελλαδικό χώρο. Στην εκδήλωση μίλησε ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού, και Νεολαίας της Κύπρου, Πρόδρομος Προδρόμου, ο γνωστός σε όλους μας σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος , ο οποίος αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά θέματα, καθώς και η Ελένη Κριεζή , απόγονος της ομώνυμης ιστορικής οικογένειας.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Βλαχόπουλος, εκ μέρους της Μητρόπολης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης , ο δήμαρχος Ύδρας Γιώργος Κουκουδάκης, και η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου Μουσείου Ύδρας (ΙΑΜΙ), Ντίνα Αδαμοπούλου.

Η εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο ΙΑΜΙ, διοργανώνεται και παρουσιάζεται ετησίως από την ποιήτρια Αντρέα Δημητρίου, η οποία επίσης απήγγειλε ποιήματα Κυπρίων ποιητών , ενώ οι μουσικές παρενθέσεις των κιθαριστών Α. Δασκαλάκη και Σ. Καμπανέλλη με τραγούδια επί το πλείστων του αθάνατου Μίκη Θεοδωράκη , ομόρφυναν την εκδήλωση.

Στην ομιλία του ο υπουργός φώτισε λιγότερο γνωστές πτυχές της ιστορίας και ξεκίνησε απαγγέλλοντας υποβλητικά την αρχή της μνημειώδους ποιητικής δημιουργίας του εθνικού ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη «9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου», που αναφέρεται στον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, στον αποκεφαλισμό των δεσποτάδων του νησιού από τους Οθωμανούς και στον μαζικό σφαγιασμό των ηγετικών μορφών της τοπικής κοινωνίας, κάτι που σήμερα θα χαρακτηριζόταν ως εθνοκάθαρση, όπως είπε ο υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου. Επίσης πρόσθεσε ότι: «στο “σχέδιο γενικό” της Φιλικής Εταιρίας γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό και στην οικονομική ενίσχυση που αναμενόταν να δώσει μέσω του εθνάρχη της η Κύπρος».. Δήλωσε επιπλέον ότι: «η ηθική και υλική υποστήριξη του Αρχιεπίσκοπου και άλλων προκρίτων, ενίσχυσαν από την πρώτη στιγμή την εξέγερση του Γένους… Στην διάρκεια του αγώνα πλοία του επαναστατικού στόλου επισκέφτηκαν κατ’ επανάληψιν την Κύπρο και ανεφοδιάστηκαν με τρόφιμα και χρήματα παίρνοντας μαζί τους Κυπρίους που εντάχθηκαν στις επαναστατικές δυνάμεις. Πρώτος φαίνεται να επισκέφτηκε την Κύπρο ο μεγάλος μπουρλοτιέρης Κανάρης …». (Περισσότερα αποσπάσματα από την ομιλία του υπουργού Πρόδρομου Προδρόμου μπορείτε να βρείτε στη διπλανή σελίδα.)

Ο σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, τόνισε ότι: «αν όντως η Κύπρος κείται μακράν κείται εκεί ως πρόμαχος του Ελληνισμού , το μέγα της θαλάσσης κράτος… Αν πέσει η Κύπρος ο Ελληνισμός θα γονατίσει σε ιστορικό επίπεδο διότι θα διακυβεύεται πλέον η ίδια του η ύπαρξη. Αν παραδεχτούμε την ήττα του 1974 θα πάμε σε ένα νέο 1922, πράγμα πολύ πιθανό γιατί η εθνική αστική τάξη έχασε τις εθνικές της φιλοδοξίες το 1922, δεν έχασε όμως ο λαός τις δικές του. Πάνω σε αυτό τον καμβά πρέπει να οργανωθεί η νέα εθνική στρατηγική. Και για να το πω όπως ο Κολοκοτρώνης , αν δεν ήμασταν μουρλοί δεν θα εκάμαμεν Επανάσταση!». (Εκτεταμένα αποσπάσματα από την ομιλία του Στάθη μπορείτε να βρείτε στη διπλανή σελίδα.)

Η Ελένη Κριεζή ανέφερε ότι: «στους καταλόγους του αρχείου της κοινότητας Ύδρας περιλαμβάνονται Κύπριοι αγωνιστές που πολέμησαν στον Ιερό Αγώνα του 1821, ενώ την εποχή της ΕΟΚΑ οι Υδραίοι συμπαραστάθηκαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων κατά των Άγγλων στην Κύπρο.»

Ο υπουργός χάρισε στο ΙΑΜΙ και στον Δήμο Ύδρας αντίγραφο της σημαίας της Κύπρου του 1821, ενώ ο Δήμαρχος χάρισε ευχαριστήριο μετάλλιο του 1821, και τη σημαία της Ύδρας στον υπουργό και στην Α. Δημητρίου. Η Ν. Αδαμοπούλου χάρισε μια γκραβούρα της Ύδρας στον υπουργό και το βιβλίο της «Ανδρέας Μιαούλης», ο Στάθης χάρισε στους συνομιλητές του το σατιρικό βιβλίο του «Ένα βήμα μπρος και δυο κωλοτούμπες πίσω», ενώ η Αντρέα Δημητρίου χάρισε στον υπουργό και σε όλους τους ομιλητές το ποιητικό της βιβλίο «The inconsolable clock» καθώς και τον τελευταίο δίσκο της θανούσας συνθέτριας αδελφής της, Κριστέλλας Δημητρίου, «Ηχώ» (μελοποιημένη αρχαιοελληνική ποίηση).

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα κυπριακό ερωτικό τραγούδι του άλλου μεγάλου ποιητή της Κύπρου, Δημήτρη Λυπέρτη, που ερμήνευσε η Αντρέα Δημητρίου και προκάλεσε συγκίνηση

 

Η συμμετοχή της Κύπρου στην επανάσταση του 1821

Η συμβολή της Κύπρου στην παλιγγενεσία και τα κυπριακά «Ιουλιανά»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!