Περίεργος ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος στο κλείσιμο της EVIMA Ασφαλιστική

Άλλη μια παρέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) είχε ως συνέπεια 200 άνεργους. Η ξαφνική απόφασή της την περασμένη Παρασκευή να ανακληθεί η άδεια της EVIMA Ασφαλιστική, άφησε τους εργαζόμενους της εταιρίας στο δρόμο, αλλά και 270 χιλιάδες αυτοκίνητα ανασφάλιστα.
«Πώς είναι δυνατόν μια εταιρία που τα τελευταία δύο χρόνια αυξάνει αλματωδώς την παραγωγή της (τριπλασιασμός ασφαλισμένων οχημάτων σε δύο χρόνια) και από ό,τι πληροφορούμαστε, πλήρωνε κανονικότατα τις αποζημιώσεις των πελατών της, να κλείνει», αναρωτιέται με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος, θέτοντας σειρά ερωτημάτων για τη σκοπιμότητα αυτής της κίνησης. Ανεξάρτητα από τους τυπικούς λόγους της αναστολής λειτουργίας και τους τυχόν τυχοδιωκτισμούς ή λάθος επιλογές των επιχειρηματιών, ο ξαφνικός τρόπος με τον οποίο έδρασε ως εποπτικός φορέας η ΤτΕ οδηγεί σε συνειρμούς πως λειτουργεί προς όφελος μιας χούφτας μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι την ημέρα που έκλεισε η εταιρία, είχε προσλάβει εργαζόμενους», λέει στον Δρόμο ο Χριστόφορος Τζέμος, εργαζόμενος στην EVIMA. Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, αφού ακόμη δεν έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις τους και είναι άγνωστο πόσο σύντομα θα λάβουν αποζημιώσεις. «Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήσαμε μια συνάντηση στην ομοσπονδία μας, όπου φτιάχτηκε και μια επιτροπή των εργαζομένων για να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της πίεσης για άμεση λύση», συνεχίζει ο συνομιλητής μας και εξηγεί ότι αν δεν ορισθεί άμεσα εκκαθαριστής στην Ασφαλιστική, οι εργαζόμενοι θα παραμένουν όμηροι.
Η διοίκηση της εταιρίας με δικαστικά μέσα προσπαθεί να παρέμβει εναντίον της απόφασης αναστολής, αν και για μια ασφαλιστική εταιρία το ξαφνικό κλείσιμο σημαίνει και «ξαφνικός θάνατος». Στόχος των ιδιοκτητών είναι μάλλον η προσπάθεια απεμπλοκής από νομικές συνέπειες, ενώ από δημοσιεύματα προβάλλονται ιδιαίτερες πολιτικές σχέσεις τους με στελέχη της Ν.Δ. Ο Χρ. Τζέμος εκτιμά ότι μπορεί σύντομα να ακολουθήσουν κι άλλα τέτοια «λουκέτα» σε ασφαλιστικές που θα σημάνουν μερικές χιλιάδες ακόμη άνεργους. Και φυσικά δεκάδες χιλιάδες άτυχους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα αναγκάζονται να διπλοπληρώνουν ασφάλιστρα σε μια εποχή που τα 200 ευρώ (όσα περίπου στοιχίζει ένα εξαμηνιαίο συμβόλαιο αυτοκινήτου) είναι άκρως απαραίτητα για την επιβίωση των λαϊκών οικογενειών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!