του Μάριου Διονέλλη
Μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της Βόρειας Ελλάδας με ακτογραμμή μήκους 5 χλμ., που διαθέτει τον μεγαλύτερο όγκο άμμου στη χώρα, και συνολικής έκτασης 165 στρεμμάτων, αναρτήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση, την προηγούμενη εβδομάδα. Η εν λόγω παραλία έχει χαρακτηριστεί από τις ωραιότερες και πιο εξωτικές της Ελλάδας, έχει βραβευτεί με γαλάζια σημαία, ενώ είναι προστατευόμενη περιοχή. Αποτελείται από μια αλυσίδα καθαρών ακρογιαλιών με τρεις κολπίσκους, χωρίζεται από τα βράχια αναμεταξύ αυτών, σε πρώτους Αμμολόφους, τους δεύτερους Αμμολόφους και τους τρίτους, και απέναντί της υπάρχει μια βραχονησίδα γνωστή ως Φιδονήσι. Η πρόσβαση σε αυτήν είναι εύκολη από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ αποτελεί τουριστικό προορισμό για πολλούς τουρίστες από το εξωτερικό.
Πίσω από τις ακρογιαλιές, εκτείνεται η αρχαιολογική ζώνη της Περάμου (χαρακτηριζόμενη ως Β’ Αρχαιολογικός Xώρος), όπου βρισκόταν και η βυζαντινή πόλη γνωστή ως Ανακτορούπολη από τον 10ο έως τον 15ο αιώνα μ.Χ. Πλήθος ευρημάτων αυτής της πόλης έρχονται στο φως με κάθε ανασκαφή, ενώ στα δυτικά της Ανακτορούπολης υπήρχε και το αντίστοιχο βυζαντινό κάστρο, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Η ανέγερση του κάστρου χρονολογείται γύρω στα 1167-1170 μ.Χ. από τον Μεγάλο Δούκα Ανδρόνικο Κοντοστέφανο, ανιψιό του αυτοκράτορα Μανουήλ Α’.
Με βάση όλη αυτή την κληρονομιά που έχουν από τα αρχαία χρόνια οι κάτοικοι της Νέας Περάμου, αντιδρούν στην εκχώρηση της περιοχής των Αμμολόφων στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση, χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή ως εθνικό ξεπούλημα για ένα κομμάτι ψωμί, αλλά και καταπάτηση της αρχαιολογικής ζώνης, αφού στην αγγελία του ΤΑΙΠΕΔ αναγράφεται: «Για πώληση με σκοπό τη δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών». Έτσι έχουν αναρτήσει στο Διαδίκτυο σχετικό ψήφισμα με τίτλο «Ελληνική κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ: Λέμε “όχι” στο Ξεπούλημα των Αμμολόφων Καβάλας», με το οποίο έχουν συγκεντρώσει τις τελευταίες ημέρες 3.100 υπογραφές, απαιτώντας μια επίσημη απάντηση από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση.
Στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρονται επίσης από την ευρύτερη περιοχή η παραλία του Ακροπόταμου (518 στρ.), μια έκταση στην Αγία Μαρίνα Παγγαίου (323 στρ.), η Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας, ένα ξενοδοχείο στο Παληό, μια σειρά παραθεριστικών κατοικιών στην παραλία Ορφανίου και πιο πρόσφατη οι πηγές του Παραδείσου στους Τοξότες (15 στρ.). Εάν αγοραστούν οι εκτάσεις αυτές από ιδιώτες, θα έχουν το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης για τα επόμενα 50 χρόνια, σε παραλία και αιγιαλό.
Μετά την υπαναχώρηση του ΤΑΙΠΕΔ για την παραλία της Ελαφονήσου στην Κρήτη, φαίνεται εφικτή η απαίτηση αν υπάρχει λαϊκός ξεσηκωμός να παρθούν πίσω όλες οι προκηρύξεις της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της δημόσιας γης και της ελευθερίας μας.
Tο link για τη συγκέντρωση υπογραφών: secure.avaaz.org/el/petition/Elliniki_KyvernisiTAIPED_Leme_OHI_sto_Xepoylima_tis_Paralias_AMMOLOFON_NEAS_PERAMOY_KAVALAS/?sfgRxhb