Η περιφέρεια Αττικής άνοιξε το δρόμο της πολιτικής ανυπακοής
Η άρνηση ορισμένων δήμων να δώσουν στοιχεία στους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης με τα πιστοποιητικά για τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων προκάλεσε πανικό στη συγκυβέρνηση. Μετά μάλιστα την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής που ενέκρινε την Τρίτη κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Ρένας Δούρου να μην εφαρμοσθεί στην Περιφέρεια Αττικής η αξιολόγηση και ο νόμος 4250/2014, αλλά και το άρθρο 42 του νόμου που αφορά τον επαναπροσδιορισμό κριτηρίων για τις συμβάσεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου, η αναστάτωση έγινε πανικός. Η περιφερειάρχης Αττικής θεωρεί παράνομη και αντισυνταγματική την αξιολόγηση και την ποσόστωση και τα πράγματα δυσκολεύουν.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, έδωσε εντολή στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να πράξει τα δέοντα «όσον αφορά στη τήρηση της νομιμότητας» και να αναλάβει την υπόθεση ο εισαγγελέας. Ο δε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, που εισηγήθηκε και «πέρασε» με τη γνωστή μέθοδο το νομοθετικό τερατούργημα-μηχανή απολύσεων στο Δημόσιο, έβγαλε εμφατικά την ουρίτσα του απέξω δηλώνοντας ότι «η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου θα κρίνει πώς θα αντιμετωπίσει τους δημάρχους που αρνήθηκαν τον έλεγχο – δεν είμαι αρμόδιος εγώ να μιλήσω γι’ αυτό».
Σάλος προκλήθηκε και από την εξυπνακίστικη ενδεχομένως ατάκα του Αργύρη Ντινόπουλου στην τηλεοπτική εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, ότι «ανάμεσα σε αυτά που είπε ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτά που είπε η κ. Δούρου, τάσσομαι αναφανδόν υπέρ αυτών που είπε η κ. Δούρου. Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα». Αφοπλιστικά καλόπιστος, ο Γιώργος Παπαδάκης, πήρε τοις μετρητοίς τη δήλωση και υπερθεμάτισε στη νομιμότητα των θέσεων της Ρένας Δούρου και των δημάρχων. Αυτό εμφάνισε προς στιγμήν τον Αργύρη Ντινόπουλο να αποστασιοποιείται από την κυβερνητική πολιτική, ομολογώντας ότι δεν είναι ευχαριστημένος με την ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, και διευκρίνισε πως, από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, είπε ότι στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα γίνουν απολύσεις, «διότι δεν προβλέπονται από τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας. Θέλω, λοιπόν, μία εργασιακή ειρήνη στην τοπική αυτοδιοίκηση». Τον μπελά του, ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών δεν τον βρήκε από το κόμμα του, αλλά από το… Ποτάμι, που έσπευσε να τον κατηγορήσει ότι «η προεκλογική του αγωνία τον οδηγεί στη χειρότερη μορφή παλαιοκομματισμού» και να του καταλογίσει, ως βασιλικότερος του βασιλέως, ότι «κλείνει το μάτι ακόμη και στους παράνομους και ενώνει έτσι τη φωνή του με όλους αυτούς -“αριστερούς” και “δεξιούς”- που θεωρούν λεπτομέρεια την τήρηση της στοιχειώδους νομιμότητας».