Συνεχίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση για την υποψηφιότητα Βουδούρη
Στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ οι πονοκέφαλοι γύρω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές συνεχίζονται. Ο Αντ. Σαμαράς βλέπει το κόμμα του να πηγαίνει προς τις κάλπες με διπλές υποψηφιότητες σε μια σειρά περιφέρειες και δήμους, ενώ σύννεφα έχουν εμφανιστεί στις σχέσεις του Β. Βενιζέλου με τους 58 μετά την απόφαση να εκλέγονται με σταυρό οι ευρωβουλευτές. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι χειρισμοί που επιλέχθηκαν για την ανάδειξη των επικεφαλής στα ψηφοδέλτιά του αλλά και όσα ακολούθησαν, συνεχίζουν να αναδεικνύουν αντιθέσεις και προβλήματα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αποφάσισε, με μεγάλη πλειοψηφία, να αποσύρει τη στήριξη στην υποψηφιότητα του δημοσιογράφου Θ. Καρυπίδη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, παρ’ όλο που αυτή είχε αποφασιστεί από την τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. και τοπικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν διαφορετική άποψη για το θέμα.
Αν το θέμα Καρυπίδη φαίνεται να έχει κλείσει οριστικά, μια και οι περισσότεροι φαίνονται ικανοποιημένοι με αυτή την εξέλιξη, η συζήτηση συνεχίζεται γύρω από την υποψηφιότητα Βουδούρη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Η βάση του κόμματος στην Πελοπόννησο αντιδρά στη στήριξη Βουδούρη και αυτό έχει εκφραστεί σε διαδικασίες που έχει πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες.
Στους τέσσερις από τους πέντε Νομούς έχουν ήδη συγκληθεί οι Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αύριο θα συνεδριάσει και η Νομαρχιακή Επιτροπή Αργολίδας. Οι Ν.Ε. Μεσσηνίας, Αρκαδίας και Κορινθίας έχουν πάρει αποφάσεις κατά της στήριξης Βουδούρη, ενώ υπέρ έχει ψηφίσει η Ν.Ε. Λακωνίας. Αποφάσεις κατά της στήριξης Βουδούρη έχουν ληφθεί και από μια σειρά συνελεύσεις των Οργανώσεων Μελών του ΣΥΡΙΖΑ (Άργος, Ναύπλιο, παραλία Καλαμάτας, Ξυλόκαστρο, Κιάτο, Δήμος Βέλου-Βόχας κ.λπ.). Σε άλλες συνελεύσεις οργανώσεων, όπως στην Ανατολική Μάνη (Γύθειο), τη Μονεμβασιά και τον Ευρώτα, φαίνεται να αναπτύσσεται ευρύτερος προβληματισμός και κριτική χωρίς τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγουν τη διαδικασία καταμέτρησης θετικών και αρνητικών ψήφων επικεντρωμένων στην υποψηφιότητα.
Ανοίγματα
Ενώ, λοιπόν, έτσι διαμορφώνεται το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στην Πελοπόννησο, η πλειοψηφία των στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας επιμένει στη στήριξη της υποψηφιότητας Βουδούρη. Τα στελέχη της πλειοψηφίας επικαλούνται την ισορροπία που θεωρούν ότι έχει η συνολική πρόταση για τις 13 Περιφέρειες αλλά και την απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου για ανοίγματα σε μια σειρά χώρους «από τα αριστερά της σοσιαλδημοκρατίας μέχρι τα αριστερά της Αριστεράς».
Μιλώντας στον Real FM, ο γραμματέας του κόμματος, Δ. Βίτσας υποστήριξε ότι η υποψηφιότητα Βουδούρη μπορεί να χαλάσει τα σχέδια των Φούχτελ, Τατούλη για μετατροπή όλης της Πελοποννήσου σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, ενώ ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δ. Βούτσης χαρακτήρισε την υποψηφιότητα «επιτομή πολιτικού ανοίγματος» και θύμισε ότι τις αποφάσεις για τέτοιες, κεντρικής σημασίας αναμετρήσεις, παίρνουν τα κεντρικά όργανα του κόμματος. Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας κάνουν, ωστόσο, λόγο για κινήσεις που ξεφεύγουν από τις συνεδριακές αποφάσεις στο βαθμό που ο υποψήφιος που επιλέχθηκε έχει υπηρετήσει ενεργά τη μνημονιακή πολιτική, ενώ αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα εκφράζονται και από τη μεριά του Μ. Γλέζου.
Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, από τη μεριά της, εκφράζει μια δυσφορία που δεν έχει να κάνει μόνο με ένα πρόσωπο αλλά με τον δικό της ρόλο συνολικότερα. Χαρακτηριστικά από αυτή την άποψη είναι όσα διαβάζουμε σε μια από τις αποφάσεις των τοπικών συνελεύσεων: «Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε τεράστια κωλυσιεργία στο θέμα των υποψηφιοτήτων, την τελευταία πραγματικά στιγμή με διαρροές στον Τύπο και στα πέριξ μαθαίνουμε για την υποψηφιότητά του. Δηλαδή χωρίς να προλάβουμε να τον γνωρίσουμε, να τον ακούσουμε, να μάθουμε για τις απόψεις του μας επιβάλλεται μια υποψηφιότητα από πάνω».
Ευρύτερες ελλείψεις
Το ζήτημα είναι φανερό ότι δεν περιορίζεται στο πρόσωπο του Οδ. Βουδούρη. Η συζήτηση που ανοίγει και ο θόρυβος που γίνεται, αναδεικνύουν πτυχές ευρύτερων ελλείψεων που βασανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Ελλείψεις διαδικασιών και πολιτικοποίησης συνολικά του κόμματος, αλλά και πιο ουσιαστικής συμφωνίας σε εκτιμήσεις για την πολιτική και τις συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ, κοινωνικές και πολιτικές.
Από αυτή την άποψη, όσο δεν πείθει η διαρκής επίκληση του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως αποκλειστικών συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ, άλλο τόσο δεν θα πρέπει να υποτιμάται το γενικό αίσθημα για παράγοντες που συμμετείχαν μέχρι πρόσφατα στα μνημονιακά κόμματα, ειδικά όταν δεν εξετάζονται αναλυτικότερα οι όροι και τα πλαίσια των συνεργασιών.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν αχαρτογράφητο παραμένει το έδαφος ευρύτερων κοινωνικών συμμαχιών και δημιουργίας ενός ρεύματος που θα βασίζεται στα σημερινά επίδικα και όχι στην «παραδοσιακή» και κακώς εννοούμενη πολιτική γεωγραφία.
Το σίγουρο είναι ότι τα πραγματικά δύσκολα είναι μπροστά και ο τρόπος που από διάφορες πλευρές αντιμετωπίζονται καταστάσεις που μάλλον θα έπρεπε να θεωρούνται σχετικά εύκολες, όπως η επιλογή ορισμένων υποψηφίων για μια εκλογική αναμέτρηση, δεν γεμίζουν τον κόσμο της Αριστεράς με αισιοδοξία. Θα μπορούσαν, όμως, να χτυπήσουν το καμπανάκι για αλλαγές που φαίνονται αναγκαίες.
Από αυτή την άποψη, ενδιαφέρον έχουν τα ερωτήματα που μεταξύ άλλων θέτει με δήλωσή της η Άβα Μπουλούμπαση, μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ από τη Λακωνία: «Ποια είναι τα “αντιβιοτικά” που θωρακίζουν ή, εν πάση περιπτώσει, δυναμώνουν ένα κόμμα της Αριστεράς από δεξιόστροφη πορεία, κυβερνητισμό, ενσωμάτωση αλλά και απομόνωση από την κοινωνία; Συνειδητοποιούμε με τι καλούμαστε να αναμετρηθούμε τούτη την περίοδο, άρα και με τι πολιτικά και οργανωτικά εφόδια πρέπει να δώσουμε τις μάχες που μας αναλογούν, διεκδικώντας μια νικηφόρα πορεία;».
Τ.Τ.