Εντυπώσεις από την πρώτη περιοδεία του νέου «αρχηγού» Σταύρου Θεοδωράκη. Του Μάριου Διονέλλη
Θολά ήταν τα νερά του Ποταμιού του Σταύρου Θεοδωράκη στην Κρήτη. Η πρώτη περιοδεία του νεόκοπου αρχηγού στην πατρίδα του, την Κρήτη, εκτός από μπόλικα παραπολιτικά σχόλια για τις «ζεστές» αντιδράσεις του κόσμου, για το «χαμηλό προφίλ» και την «τηλεοπτική αμεσότητα» του ίδιου, δεν άφησε στο παραμικρό σοφότερους τους συμπατριώτες του για τις θέσεις του, ως προς τα προβλήματα του νησιού.
Το κείμενο της κεντρικής ομιλίας του Στ. Θεοδωράκη, στα Χανιά, εκτός από τις απαραίτητες (σ.σ. παλαιοκομματικές) αναφορές στον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Νίκο Καζαντζάκη είχε επιδερμικές προτάσεις για μερικά, όχι κατ’ ανάγκη τα σημαντικότερα, ζητήματα του νησιού.
Για την Ε.Ε. και την αγροτική παραγωγή
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε πως οι Κρητικοί δεν θέλουν να ακούσουν κουβέντα για έξοδο από την Ε.Ε., γιατί εκεί στέλνουν το 80% των προϊόντων τους. Πως ο δρόμος περνάει από την Ευρώπη και πως η λύση είναι το δυνάμωμα της παραγωγής.
Ξέχασε να διαβάσει πως τα τελευταία χρόνια η Κρήτη εξάγει τεράστιες ποσότητες προϊόντων στην Κίνα, τη Ρωσία και στην Ουκρανία και ξέχασε να μάθει πως «εισάγει» τουρίστες από εκείνες τις χώρες πολύ περισσότερο από ό,τι από τις ευρωπαϊκές.
Δεν ενημερώθηκε για την ανησυχία των Κρητικών μήπως αλλάξει αυτό το τοπίο, τώρα που η Ε.Ε. στηρίζει ανοιχτά τους ακροδεξιούς στην Ουκρανία. Για την αγροτική παραγωγή ξέχασε να τους πει αν συμφωνεί ή όχι με τη νέα ΚΑΠ, με τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, με το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας στον κ. Σάλλα και με την επέλαση των βιομηχανικών ΑΠΕ, που πετάνε στην άκρη τον πρωτογενή τομέα.
Πανεπιστήμια για λάδι
Ο Σταύρος Θεοδωράκης πρότεινε να φτιαχτούν στα πανεπιστήμια της Κρήτης σχολές για την ελιά και για το λάδι, και να βάλουμε μάθημα στα λύκεια για τα προϊόντα μας. Παρέλειψε να απαντήσει σε ποια σχολεία και σε ποια πανεπιστήμια. Παρέλειψε να συναντήσει τους απολυμένους καθηγητές που ήταν στους δρόμους της Κρήτης τις ίδιες ημέρες με την επίσκεψή του.
Παρέλειψε να ακούσει για τις ώρες τους, που έμειναν κενές, ενώ αυξήθηκε η πελατεία στα ιδιωτικά ΙΕΚ, που και στην Κρήτη διαφημίζονται εκτενώς στον τοπικό Τύπο, όπως κάνει και το Αμερικανικό Κολέγιο στο Protagon. Ξέχασε να ρωτήσει για τους βιβλιοθηκονόμους μέχρι και τους νυχτοφύλακες που απολύθηκαν από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για να έρθουν (με τα ίδια λεφτά) ιδιωτικές εταιρίες security.
Πριν προτείνει το μάθημα για το λάδι, ξέχασε να ρωτήσει αν έχουν στέγη εκατοντάδες φοιτητές που εκδιώχθηκαν από τη Φοιτητική Εστία του Πολυτεχνείου στα Χανιά, λόγω αδυναμίας κάλυψης όλων των αιτήσεων και αν τυχόν υπάρχουν φοιτητές που διέκοψαν τις σπουδές τους λόγω αδυναμίας κάλυψης των εξόδων τους.
Για τα χημικά της Συρίας
Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατήγγειλε τη σχεδιαζόμενη, εν πλω, καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και είπε πως η κυβέρνηση όφειλε να την αποτρέψει.
Ευτυχώς, δεν υιοθέτησε τις απόψεις που επί εβδομάδες δημοσιεύονται στο site του για τους «παράλογους φόβους», για τις «κραυγές», για όσους «βιάστηκαν να ανέβουν στα κάγκελα», και για «το μεγαλύτερο κακό που κάνουν στον τουρισμό» οι τοπικοί φορείς που φωνάζουν.
Δρόμοι, σκουπίδια και εργολάβοι…
Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε για τους φονικούς δρόμους της Κρήτης, χωρίς να ξεκαθαρίσει αν συντάσσεται με τη λογική που σκόπιμα διοχετεύουν οι εργολάβοι στα τοπικά Μέσα για την ανάγκη διοδίων, ώστε να αποκτήσει επιτέλους δρόμους το νησί. Μίλησε για την ασχήμια και για την ανάγκη να βρεθεί λύση για τα σκουπίδια, χωρίς να πει αν συντάσσεται με τη λύση της καύσης που προωθούν με πάθος τα συμφέροντα Μπόμπολα.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε αρκετά στην Κρήτη που την ξέρει καλά… Αλλά όσο περισσότερο μιλούσε τόσο περισσότερο θόλωνε το νερό του Ποταμιού.