Χωρίς ουσιαστική συζήτηση για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης
Με κατηγορίες για συνδικαλιστικά παζάρια, αγωνιώδη προσπάθεια να διατηρηθούν οι παλιοί συσχετισμοί, ακόμη και για εργοδοτική συναίνεση πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα το έκτακτο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Χωρίς ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων της επιχείρησης, αλλά και χωρίς ένα σχέδιο για την αποτροπή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, οι εργασίες του συνεδρίου επικεντρώθηκαν σε τακτικισμούς.
Κυρίαρχη η προσπάθεια αποκλεισμού 45 αντιπροσώπων έξι σωματείων, με αφορμή την οικονομική τακτοποίηση. Το θέμα έχει προκύψει λόγω του μεγάλου οικονομικού χρέους που έχει συσσωρεύσει η Ομοσπονδία, στο οποίο η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ προσπαθεί να δεσμεύσει τα σωματεία-μέλη της. Έτσι απαιτεί από τα σωματεία να υπογράψουν εξουσιοδότηση προς την Ομοσπονδία για να παρακρατεί τις συνδικαλιστικές εισφορές των εργαζομένων μέσω ΔΕΗ, κάτι που πολλά σωματεία δεν δέχονται και το θεωρούν «ύποπτο». Οι αντιπρόσωποι αυτοί, τελικά, έλαβαν μέρος στο συνέδριο με… ασφαλιστικά μέτρα.
Αποκλεισμοί, όμως, υπήρξαν και για την εκπροσώπηση των έκτακτων και εργολαβικών εργαζομένων, παρότι στο προηγούμενο συνέδριο είχε ληφθεί απόφαση για τη συμμετοχή τους.
Χρέη που θέτουν όρια
Η ύπαρξη ενός χρέους 1.200.000 ευρώ δημιουργεί συνθήκες ομηρίας στη συνδικαλιστική ηγεσία της Ομοσπονδίας και την καθιστά ευάλωτη σε πιέσεις τόσο από τη διοίκηση της ΔΕΗ, όσο και από την κυβέρνηση και καθορίζει τα στενά όρια του συνδικαλισμού που μπορεί να υπηρετήσει. Η οικονομική διαφάνεια και η αυτοκάθαρση της Ομοσπονδίας που θα μπορούσε να την απεμπλέξει από τις κατηγορίες και τις δικαστικές εκκρεμότητες του παρελθόντος δεν φαίνεται να απασχόλησαν ούτε αυτή τη φορά το συνέδριο. Αντίθετα, οι διαδικασίες συγκρότησης των ψηφοδελτίων πριν και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου έδειξαν ότι κύριος, αν όχι και μοναδικός, στόχος της προηγούμενης συνδικαλιστικής ηγεσίας ήταν η διασφάλιση της παρουσίας της και στη νέα θητεία και αυτό υπηρετήθηκε με διάφορες συμμαχίες.
Στο συνέδριο οι δυνάμεις που είχαν αποχωρήσει από την ΠΑΣΚΕ (Φωτόπουλος) συγκρότησαν ψηφοδέλτιο (Ενωτικό Αγωνιστικό Μέτωπο) από κοινού με στελέχη της επίσημης ΠΑΣΚΕ και τη ΣΑΔ και εξασφάλισαν 12 έδρες στη νέα διοίκηση, έναντι 10 που εξέλεξε η ΔΑΚΕ. Ο στόχος αυτός, να στερηθεί η «Δεξιά» την πρωτιά στη ΔΕΗ, ήταν και η βάση αυτής της συμμαχίας, όπως ομολογεί στην ανοικτή επιστολή του μετά το συνέδριο ο Ν. Φωτόπουλος.
Ερωτήματα γι’ αυτή την τακτική θέτει σε άρθρο του ο Σαράντος Αλεξανδρής, μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Ορυχείων-Σταθμών ΔΕΗ Μεγαλόπολης, ο οποίος υποστηρίζει ότι η συμμαχία δυνάμεων στο ΕΑΜΕ ακολουθεί την «πεπατημένη», χωρίς να έχει απαλλαγεί από «αμαρτίες» του παρελθόντος:
«Γιατί δεν επιλέχτηκε στο Συνέδριο να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση που θα κατέληγε σε θέσεις και αποφάσεις του Συνεδρίου για τη δημιουργία ενός ενωτικού, ισχυρού κινήματος που θα μπορέσει να αποτρέψει την εκποίηση της ΔΕΗ, της δημόσιας περιουσίας και το ξεπούλημα της χώρας μας;
Για μια ΔΕΗ, Ενιαία και Καθετοποιημένη, 100% Δημόσια με αποκλειστικότητα σε Παραγωγή-Μεταφορά-Διανομή, που θα λειτουργεί για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Που θα μπορεί να εξασφαλίσει φθηνό ρεύμα για το λαό, χιλιάδες νέες θέσεις σταθερής εργασίας, ικανοποιητικούς μισθούς και δικαιώματα.
Αντί να συζητηθούν και να υπάρξουν αποφάσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση, επιλέχθηκε κυρίως από το ΕΑΜΕ η δημιουργία εντυπώσεων με γενικόλογες διακηρυκτικές θέσεις περί αγώνα για την αποτροπή του ξεπουλήματος της ΔΕΗ, με μόνο στόχο την ψηφοθηρία και τη δικαιολόγηση μιας ακόμα συνεργασίας με την ΣΑΔ.
Ανακάλυψαν και ανέσυραν στην επιφάνεια ως και το ξοφλημένο “αντιδεξιό σύνδρομο” του «μπαμπούλα» της ΔΑΚΕ ως πιθανής πρώτης δύναμης για να δικαιολογήσουν τη συνεργασία με μνημονιακές δυνάμεις και πρόσωπα (Αδαμίδης-ΠΑΣΚΕ)».
Η Αγωνιστική Ενότητα
Η Αγωνιστική Ενότητα Εργαζομένων ΔΕΗ, ένα σχήμα που έχει συγκροτηθεί από συνδικαλιστές που προέρχονται από διάφορους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους και είχε ήδη παρουσία από το προηγούμενο συνέδριο της ΓΕΝΟΠ κατόρθωσε να διπλασιάσει την εκπροσώπησή του, εκλέγοντας δυο μέλη στο νέο Δ.Σ. Θέτει ως επόμενο βήμα τον αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα μονάδων της ΔΕΗ και την ακύρωση της πώλησης του ΑΔΜΗΕ.