Περίσσεψαν τα «ναι μεν αλλά» από την Οικονομική & Νομισματική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου
«Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ» εμφανίστηκε η αντιπροσωπεία της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, που ήρθε στην Ελλάδα για να εκτιμήσει τα αποτελέσματα της τρόικας στη χώρα και να συντάξει, έως τις 17 Φεβρουαρίου, τη σχετική έκθεση.
Οι δημοσιογράφοι που βρέθηκαν την Πέμπτη στην κατάμεστη αίθουσα συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα μειδιούσαν με αμφιβολία -και σίγουρα δεν οφειλόταν και αυτό σε λάθος των μεταφραστών- όταν άκουγαν τον Αυστριακό ευρωβουλευτή Ότμαρ Κάρας να δηλώνει από τη μία πως «η παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί έως και καταστροφική», αλλά μόλις μερικά δευτερόλεπτα μετά να τη νομιμοποιεί πλήρως, αναφέροντας «ήταν ένα αναγκαίο κακό» ή ότι «οι προσπάθειες της τριμερούς παρέμβασης, υπήρξαν αποτελεσματικές και κανείς δεν λέει σήμερα ότι η Ελλάδα κινδυνεύει».
Και για να μην έχουμε καμία αμφιβολία για την πολιτική που εξυπηρετεί ο κ. Κάρας, έσπευσε να δηλώσει πως «το μοντέλο της τρόικας έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και εφαρμόζεται περιορισμένα σε μερικές χώρες» και πως στο μέλλον η επιτροπή του θα πιέσει το Ευρωκοινοβούλιο να είναι αυτό που θα έχει τον πρώτο λόγο σε δημοσιονομικά ζητήματα των κρατών-μελών του, αλλά για να μην παίρνουμε και πολύ θάρρος μας το ξεκαθάρισε: «η τρόικα θα ολοκληρώσει το… έργο της (που πριν είχε ο ίδιος χαρακτηρίσει έως και καταστροφικό) στην Ελλάδα».
Ποιος ο σκοπός της Επιτροπής Ελέγχου;
Η αμφισημία των στόχων της Επιτροπής όπως αυτή συστάθηκε, αποδείχθηκε από τις απαντήσεις των στελεχών της, στην ερώτηση των δημοσιογράφων, γιατί αποφασίστηκε να ελέγξουν την τρόικα και το έργο της 4 χρόνια μετά από την εμφάνισή της στην Ελλάδα.
Εμφανώς ανέτοιμοι, οι ελεγκτές της τρόικας, ουσιαστικά παραδέχτηκαν ότι η Ε.Ε. δεν είχε τα σωστά αντανακλαστικά για οτιδήποτε αφορούσε τη λειτουργία μιας «διακυβερνητικής διαδικασίας που δεν λειτουργούσε με κανόνες, αλλά εμφανιζόταν με διαφορετικούς στόχους και προγράμματα από χώρα σε χώρα».
Σε αυτή τη διακυβερνητική διαδικασία, συμμετέχει όμως και η Ε.Ε. κ. Κάρας και είναι περισσότερο από προφανές ότι η κοινωνική αναταραχή, αποδιάρθρωση και πίεση που προκλήθηκε από τις χώρες στις οποίες εμφανίζεται να ελέγχει η τρόικα (με κυρίαρχη την Ελλάδα) είναι αυτή που ώθησε την Ε.Ε. να συστήσει Επιτροπή Ελέγχου. Όχι γιατί την ενδιαφέρει πραγματικά να καταγράψει τις καταστροφικές συνέπειες της παρουσίας της τρόικας στις οικονομίες των χωρών του Νότου, αλλά για να περισώσει ό,τι μπορεί από το κύρος των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Κάρας πως τα περισσότερα λάθη της τρόικας έγιναν στην πρώτη φάση, αλλά «τώρα συζητούμε με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, για δημοκρατική νομιμοποίηση και έλεγχο των εφαρμοζόμενων πολιτικών».
Δεν είναι δυνατόν στον οποιονδήποτε νοήμονα πολίτη να πιστέψει ότι ένα όργανο -ακόμη και ελέγχου- του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κατέκρινε ανοιχτά την ουσία των πολιτικών που η ίδια η Ε.Ε. προωθεί (μαζί με ΔΝΤ, ΕΚΤ) κάτι που φάνηκε ανοικτά και από τις επαφές που είχαν οι ελεγκτές με κοινωνικούς φορείς. Είναι εντελώς παράλογο να σου εκθέτουν π.χ. οι εκπρόσωποι του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου την κρίση που έχουν φέρει τα Μνημόνια στον τομέα της Υγείας και να απαντάς επισήμως (σ.σ. ο Γάλλος ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου, Λιέμ Χόανγκ Νγκοκ) ότι «η Επιτροπή μας δεν είναι εδώ για αξιολογήσει τις κοινωνικές επιπτώσεις των πολιτικών της τρόικας, αλλά θα μεταβιβαστούν τα στοιχεία αυτά στους αρμόδιους».
Αν, λοιπόν, δεν είναι ο έλεγχος των πολιτικών της τρόικας στο έργο της Επιτροπής Ελέγχου, ποιος είναι ο σκοπός ύπαρξής της; Και σαφώς δεν μπορεί να αποτελεί δήλωση «κάθαρσης» από της ευθύνες της Ε.Ε. η κοινή παραδοχή από Κάρας, Νγκοκ, Λάμπερτ, Τόρβαλντς ότι με την λειτουργία της τρόικας υπάρχει δημοκρατικό κενό (η ακριβής δήλωση «Και στην Ευρώπη η αίσθηση είναι ότι δεν οδήγησαν πουθενά οι προτάσεις της τρόικας και ελήφθησαν αποφάσεις που οδήγησαν όχι σε περισσότερο δημοκρατικό έλεγχο»).
Μ.Ε.
«Δεν εμπλεκόμαστε στο εσωτερικό κομματικό σκηνικό»
Μετά τις τουλάχιστον ατυχείς δηλώσεις του Αυστριακού Κάρας αναφορικά με την προ μηνός συνάντησή του με τον Α. Τσίπρα και τις προτάσεις που είχε ή δεν είχε ο τελευταίος και που προκάλεσαν ένα μικρό «πολιτικό σεισμό» στο ελλαδικό σκηνικό, ο ευρωβουλευτής επιχείρησε να τα μαζέψει αναφέροντας πως η Επιτροπή «δεν εμπλέκεται στο εσωτερικό κομματικό σκηνικό», προσθέτοντας πως «είναι εδώ για να ελέγξει τις προτάσεις της τρόικας και όχι του κ. Τσίπρα». Την ίδια στιγμή ο Γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Χόανγκ Νγκοκ, «άδειασε» τον συνεργάτη του, αλλά πολιτικά αντίπαλό του ως ευρωβουλευτή του Λαϊκού Κόμματος μπροστά στα ελληνικά ΜΜΕ, αναφέροντας πως «ο κ. Τσίπρας κατέθεσε ένα σύνολο προτάσεων», ενώ εμφανώς μουδιασμένοι ήταν οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές που δεν σχολίασαν τίποτα για το περιστατικό.