Πρώτη νίκη των πολιτών – τρέμει το μήνυμα της κάλπης η συγκυβέρνηση

 

Του Μάριου Διονέλλη

 

Μπροστά σε απρόβλεπτες εξελίξεις βρέθηκε η κυβέρνηση και ο Γιάννης Στουρνάρας, σε σχέση με το νομοσχέδιο για την παραχώρηση του αιγιαλού. Η μαζική αντίδραση περιβαλλοντικών φορέων, κοινωνικών οργανώσεων και χιλιάδων απλών πολιτών στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να βάζει στον πάγο τη σχεδιαζόμενη, για αμέσως μετά τις εκλογές, προώθησή του στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Πρωτοφανής κατακραυγή

Ιδιαίτερα επικριτικά είναι τα σχόλια που συγκέντρωσε το νομοσχέδιο στη διαδικασία της ηλεκτρονικής διαβούλευσης που έληξε στις 13 Μαΐου. Συνολικά κατατέθηκαν 1.113 σχόλια πολιτών και φορέων με συντριπτική (άνω του 95%) διαφορά των αρνητικών τοποθετήσεων. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες που διοργανώθηκαν μέσω μεγάλων ιντερνετικών κόμβων. Ο ίδιος ο διευθυντής εκστρατειών της ιστοσελίδας Avaaz αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη καμπάνια στην οποία ψήφισαν 121.152 μέλη της σελίδας, εκ των οποίων οι 111.930 ζήτησαν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. «Σε αυτή την περίπτωση το μήνυμα των πολιτών προς του πολιτικούς δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο», είπε ο κ. Luis Morango.

 

Ιδιωτικές παραλίες

Το νομοσχέδιο απελευθερώνει το επιτρεπόμενο όριο για ξαπλώστρες, ομπρέλες, αναψυκτήρια κ.λπ. στην παραλία, ξεχνώντας την ελάχιστη πρόβλεψη που ισχύει ώς τώρα για υποχρεωτική παραχώρηση «ελεύθερη ζώνης» τουλάχιστον 100 μέτρων στους λουόμενους που δεν επιθυμούν ομπρέλα ή ξαπλώστρα. Επίσης, παρέχει τη δυνατότητα νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών στην παραλία (έναντι τιμήματος) και δίνει ώθηση σε νέες καταπατήσεις με μόνιμες κατασκευές από ιδιώτες για επιχειρηματικούς σκοπούς, επιτρέποντας επιχωματώσεις μπαζώματα κ.λπ.

Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο Νόμου για τον αιγιαλό και την παραλία προτείνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο παραχώρησης της κοινόχρηστης παράκτιας ζώνης, αλλά και τη δημιουργία μόνιμων κατασκευών σε αυτή. Όσον αφορά τη χρήση, μεταβάλλει τους περιορισμούς στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί και περιορίζει τις αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό. Επίσης, διευκολύνει τη δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για οιονδήποτε επιχειρηματικό σκοπό (εξαιρείται σαφώς μόνο η κατοικία). Τέλος, προτείνει τη νομιμοποίηση αυθαίρέτων κατασκευών (πλην κατοικίας) στον αιγιαλό και την παραλία, ύστερα από καταβολή προστίμου.

Πιεζόμενη από την καθολική αντίδραση της κοινωνίας η κυβέρνηση φαίνεται να αναδιπλώνεται και με δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Σταμάτη, παρέπεμψε το θέμα σε εξαντλητική διαβούλευση μετά τις Ευρωεκλογές (και, προφανώς, αναλόγως με το αποτέλεσμά τους). Οι αντιδράσεις ακόμα και από βουλευτές της συμπολίτευσης όπως η Φωτεινή Πιπιλή, η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έδειξαν πως αν έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα υποστεί μια δεινή ήττα.

Η αναδίπλωση διά στόματος Σταμάτη ήρθε μπροστά στον κίνδυνο να προκληθεί ακόμα μεγαλύτερη ζημιά για την κυβέρνηση ενόψει των εκλογών, ενώ ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλας παρέδωσε στο γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας, Αβραάμ Γούναρη, τις 100.000 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες μέρες υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου.

 

Υποχωρήσεις και αλλού…

Οι προθέσεις της κυβέρνησης για την τύχη των ελληνικών παραλιών και για τη νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας είναι φανερές και το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής. Ένα «όχι πολύ κακό» αποτέλεσμα για τη Ν.Δ. στις Ευρωεκλογές θα δώσει, αναμφίβολα, το έναυσμα για την επανεισαγωγή τέτοιων νομοθετημάτων, έστω και με επιμέρους τροποποιήσεις, προς όφελος όμως πάντα των καταπατητών και των μεγαλοξενοδόχων.

Το θέμα του αιγιαλού δεν ήταν το μόνο που η κυβέρνηση φάνηκε να υποχωρεί τις τελευταίες ημέρες, κυρίως υπό τον φόβο ενός πολύ αρνητικού αποτελέσματος στις Ευρωεκλογές, στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους. Αντίστοιχης λογικής ήταν η παράταση του χρόνου των διαθεσιμοτήτων από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά και το πάγωμα του νέου αυτόματου συστήματος φορολογικών ελέγχων από τον γενικό γραμματέα Εσόδων. Είναι φανερό πως μπροστά στην κάλπη η κυβέρνηση αποφεύγει, έστω και την τελευταία ώρα, να προκαλέσει την κοινωνία, προσπαθώντας να αλλοιώσει την κρίση της. Μένει μόνο να αποδειχτεί αν η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει να στείλει το μήνυμά της ή θα επιτρέψει να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα ο μνημονιακός κατήφορος.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!