Με αυτό το σύνθημα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 1η Φλεβάρη, συγκεντρώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις -και στην Αθήνα- υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση.
Αφορμή είναι το νομοσχέδιο που κατέθεσε το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία και το οποίο ακυρώνει το νόμο του 2010 που επέτρεπε τις αμβλώσεις ώς την 14η εβδομάδα της κύησης και ως την 22η εβδομάδα επί ανωμαλιών του εμβρύου. Το νομοσχέδιο που προωθεί η ισπανική κυβέρνηση προβλέπει ότι η άμβλωση είναι νόμιμη μέχρι την 22η εβδομάδα μόνο εφόσον υπάρχουν αποδεδειγμένοι κίνδυνοι για την ψυχική και σωματική υγεία της εγκύου. Σε μια χώρα στην οποία έως το 2010 η άμβλωση ήταν παράνομη, το νομοσχέδιο αφαιρεί από τις γυναίκες το δικαίωμα να αποφασίζουν για το ίδιο τους το σώμα και θεωρεί ότι κάποιοι άλλοι (γιατροί, ψυχολόγοι, γονείς) είναι οι υπεύθυνοι να αποφασίσουν αντ’ αυτών.
Την ίδια στιγμή, στην Ελβετία, θα γίνει στις 9 Φλεβάρη δημοψήφισμα, στο οποίο οι κάτοικοι της χώρας θα κληθούν να αποφασίσουν εάν η άμβλωση θα πρέπει να καλύπτεται από την κοινωνική ασφάλιση. Προφανώς και σε αυτήν την περίπτωση το ζήτημα είναι το δικαίωμα στην άμβλωση και όχι η εξοικονόμηση πόρων – μόλις το 0,03% του συνολικού ποσού της ασφάλισης αφορά τις εκτρώσεις. Για το ίδιο θέμα είχε γίνει δημοψήφισμα και πριν 12 χρόνια οπότε το 72% των Ελβετών ψήφισαν υπέρ της ασφαλιστικής κάλυψης της έκτρωσης.
Στη γειτονική Γαλλία ακολουθείται η αντίστροφη πορεία. Το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα προωθεί τροπολογία που βελτιώνει το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο του 1975 και η οποία, ουσιαστικά, κάνει το δικαίωμα στην έκτρωση καθολικό. Παρ’ όλο που το 86% των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του 2010, τάσσεται υπέρ του δικαιώματος στην έκτρωση, η συζήτηση έχει αναζωπυρωθεί με αφορμή τα όσα γίνονται στην Ισπανία. Τον Ιανουάριο 40.000 Παριζιάνοι πραγματοποίησαν «πορεία για τη ζωή» ενάντια στις εκτρώσεις, ενώ ο καθολικός αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με τον Φρανσουά Ολάντ καλώντας τον να «αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το ζήτημα».
Εν έτει 2014 το δικαίωμα της γυναίκας για έλεγχο πάνω στο σώμα της παραμένει υπό αμφισβήτηση. Ανέκαθεν το θέμα της άμβλωσης αποτελούσε ζήτημα ιδίως σε κοινωνίες με ισχυρή παράδοση και παρουσία της καθολικής εκκλησίας (στην Ιρλανδία η άμβλωση αποποινικοποιήθηκε μόλις τον Ιούλιο του 2013). Όμως η συζήτηση που έχει ανοίξει με αφορμή την πρωτοβουλία της ισπανικής κυβέρνησης δείχνει ότι η Ευρώπη πάει προς τα πίσω, όχι μόνο με οικονομικούς όρους, αλλά με όρους ηθικούς και κοινωνικούς. Δεν είναι τυχαίο που οι γυναίκες στις συγκεντρώσεις στην Ισπανία και στην Ελβετία κρατάνε συρμάτινες κρεμάστρες, με τις οποίες γίνονταν οι παράνομες εκτρώσεις… ή μήπως θα γίνονται;
Χριστόδουλος Δολαψάκης