Συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ
Εβδομάδα συζητήσεων και κειμένων αυτή που πέρασε για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εξ αναβολής συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, πραγματοποιείται σήμερα και αύριο και οι εργασίες της ξεκινούν στις 11 το πρωί στην «Αθηναΐδα» με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από πολύωρες συζητήσεις στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αλλά και αρκετά κείμενα συμβολής τάσεων και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια της Π.Γ. ήταν να καταλήξει σε ένα κείμενο εισήγησης προς την Κ.Ε. σχετικά με τις εκτιμήσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων και την από εδώ και πέρα πορεία του κόμματος.
Το θέμα που κυριάρχησε ήταν η πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η γενικότερη πολιτική συμπεριφορά του ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ανατροπής της κυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής. Επίσης, αρκετή συζήτηση έγινε για την αποτίμηση της κίνησης, των συνθημάτων και του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και σχετικά με τα ζητήματα της πολιτικής λειτουργίας και των διαδικασιών λήψης αποφάσεων από το κόμμα της Αριστεράς.
Στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Απαιτείται να ανταποκριθούμε στο αίτημα των καιρών για τη συγκρότηση ενός πλατιού δημοκρατικού, προοδευτικού, ριζοσπαστικού κινήματος ανατροπής, που όχι μόνο θα κερδίσει τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, αλλά θα αποτελέσει τη νέα μεγάλη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, τη μεγάλη πλειοψηφία που θα αναλάβει το ιστορικό έργο της κοινωνικής σωτηρίας και της ανασυγκρότησης της πατρίδας μας».
Η Αριστερή Πλατφόρμα διατύπωσε επιφυλάξεις για την προτεινόμενη εισήγηση και, όπως φαίνεται, θα καταθέσει τροπολογίες τόσο για την πολιτική συμμαχιών, όσο και για την εσωτερική λειτουργία του κόμματος.
Στο μεταξύ, η εικόνα στην αποκαλούμενη πλειοψηφία του φορέα, φαίνεται να τροποποιείται, καθώς 53 στελέχη του κόμματος που ανήκουν στην τάση ΑΝΑΣΑ αλλά και τμήμα της ΑΡΕΝ, κατέθεσαν στην αρχή της βδομάδας τοποθέτηση που ασκεί κριτική σε επιλογές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο.
Κείμενο συμβολής, κατέθεσαν και στελέχη της Σοσιαλιστικής Τάσης, (Π. Κουρουμπλής, Δ. Τσουκαλάς, Γ. Μιχελογιαννάκης, Α. Κοτσακάς και Κ. Χρυσόγονος) όπου κάνουν λόγο για την ανάγκη συγκρότησης «μιας πλατιάς δημοκρατικής και πατριωτικής κοινωνικής συμμαχίας όσων έχουν πληγεί από τις μνημονιακές πολιτικές, που θα ξεκινά από τον χώρο του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και θα φτάνει στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας που τοποθετείται ξεκάθαρα απέναντι στην πολιτική των Μνημονίων και της λιτότητας».
Εξ άλλου, ο Μανώλης Γλέζος που πήρε μέρος στις συνεδριάσεις, ανέφερε ότι επαναλαμβάνονται και πάλι διαπιστώσεις, χωρίς να εξηγούνται τα αίτια των θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων. Επισήμανε την απουσία οποιασδήποτε αυτοκριτικής και τόνισε ότι στον βαθμό που τηρήθηκε η απόφαση «ανατροπή της κυβέρνησης, της τρόικας και του συστήματος για να έρθει ο λαός στην εξουσία» υπήρξαν επιτυχίες και, στον βαθμό που δεν τηρήθηκε, υπήρξαν αποτυχίες.
Από τη μεριά τους, με δήλωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα (και δημοσιεύεται ολόκληρη στο σημερινό Δρόμο), τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας Ρούντι Ρινάλντι και Ελένη Σωτηρίου επανέρχονται σχετικά με τον κίνδυνο εμπλοκής του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία κεντροαριστερής ανασύνθεσης, τονίζοντας την ανάγκη αντιπαράθεσης με το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα για μια ουσιαστική διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση και επαναφέρουν το στόχο μιας μεταπολίτευσης του λαού.
Είναι δεδομένο ότι από αρκετές πλευρές διατυπώνονται επιφυλάξεις μήπως τα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθούν μονόπλευρα σε συμμαχίες με φθαρμένα πρόσωπα ή και κόμματα του πολιτικού συστήματος. Στο χώρο του ΠΑΣΟΚ αυξάνονται εκείνοι που επιζητούν την πολιτική τους διάσωση, πρόσφατες είναι οι δηλώσεις του Φώτη Κουβέλη για «ένα νέο μπλοκ εξουσίας της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς», ενώ τα χαρτιά τους δεν έχουν ανοίξει ακόμα και μια σειρά άλλοι παράγοντες (Ποτάμι, Γ. Παπανδρέου κλπ). Και όλα αυτά, λίγους μήνες πριν την διαδικασία για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας που θεωρούνται καθοριστικές για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
Οι επιφυλάξεις, όμως, και οι αντιρρίσεις στα πλαίσια του ΣΥΡΙΖΑ δεν κινούνται όλες στην ίδια κατεύθυνση. Άλλες πλευρές προκρίνουν τη συνεργασία της Αριστεράς που, όμως, θεωρείται περιορισμένης ρεαλιστικότητας, άλλοι θεωρούν απάντηση την επιμονή στη ριζοσπαστική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλες απόψεις δεν απορρίπτουν μια πολιτική ευρύτερων ανοιγμάτων αλλά σε κατεύθυνση ρήξης με το παλιό πολιτικό σύστημα.
Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση της Κ.Ε., που θα ολοκληρώσει τις εργασίες της αύριο το μεσημέρι, αναμένεται με ενδιαφέρον, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένας γύρος συνελεύσεων των οργανώσεων του κόμματος.
Τ.Τ.