Αντιδράσεις για τις εκδηλώσεις του Ισραήλ στη ΔΕΒΘ
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση των διοργανωτών της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης να καλέσει ως τιμώμενη χώρα το Ισραήλ. Στις εκδηλώσεις συμμετέχει ενεργά η ισραηλινή πρεσβεία και ο ίδιος ο πρέσβης. Τα βιογραφικά των προσκεκλημένων Ισραηλινών φιγουράρουν στον ιστότοπό της και είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί εξ αυτών, όπως η ιστορικός και συγγραφέας Fania Oz-Salzberger, κόρη του Άμος Οζ, ο επιχειρηματίας Noam Band, ο καλλιτέχνης και αρχιτέκτων Re’em Eyal και ο γαστρονόμος και τηλεπαρουσιαστής Gil Hovav δεν διστάζουν να γράψουν -προφανώς με περηφάνια- πως υπηρέτησαν στις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, δηλαδή τις δυνάμεις κατοχής που διαπράττουν εδώ και δεκαετίας εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Πέρα από το Σύλλογο Ιντιφάντα, μέχρις στιγμής για το ζήτημα διαμαρτυρήθηκε και η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδος σε κάλεσμα για εμπορικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ στο Ισραήλ, το οποίο εξέδωσε. Η σημαντικότερη, όμως, αντίδραση σε συμβολικό επίπεδο έρχεται από το ίδιο το Ισραήλ και την ομάδα «Boycott from within»: «Είμαστε Ισραηλινοί πολίτες δραστήριοι ενάντια στις πολιτικές κατοχής, αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ της χώρας μας. Είμαστε συγκλονισμένοι στο άκουσμα της απόφασης της (Διεθνούς) Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης να καλέσει το Ισραήλ ως «τιμώμενο προσκεκλημένο». […] ζητάμε από τους διοργανωτές της (Διεθνούς) Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης να ανακαλέσουν άμεσα την πρόσκλησή τους στην ισραηλινή κυβέρνηση. Επιπλέον, θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε και να ενθαρρύνουμε τους Έλληνες ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαμαρτυρήθηκαν εναντίον της έκθεσης, εξαιτίας της προφανούς συνενοχής της στο ξέπλυμα των ισραηλινών εγκλημάτων».
Κλείνοντας, αντί για άλλο σχόλιο στους διθυράμβους για την ισραηλινή λογοτεχνία που κυκλοφορούν, θα αρκεστούμε να θυμίσουμε τα λόγια του ισραηλινού συγγραφέα και πρωτοπόρου αντιρρησία συνείδησης Γιτζχάκ Λαόρ, στο βιβλίο του Ο μύθος του φιλελεύθερου σιωνισμού. Οι «συγγραφείς της ειρήνης» στο Ισραήλ (Εκδ. Άγρα) στο οποίο κατακεραυνώνει τους Άμος Οζ, Νταβίντ Γκρόσμαν και Α.Μπ. Γιεοσούα: «Πώς συμβαίνει και έχουν τόσο καλές πωλήσεις τα βιβλία των Ισραηλινών συγγραφέων; Τους ανακάλυψαν σαν να ήταν συγγραφείς οικουμενικής αξίας ή έγιναν γνωστοί μόνο γιατί ήταν Ισραηλινοί συγγραφείς; Τι απαρνείται η γραφή τους; Τι έχουν αποκρύψει;»
Σύλλογος Ιντιφάντα