Μια χριστουγεννιάτικη βόλτα στα βουνά της Χαλκιδικής, δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει συλλήψεις

Για άλλη μια φορά, χρονιάρες μέρες όπως λένε, η Eldorado Gold έκανε τα αδύνατα δυνατά για να ανεβάσει τη χαμηλή θερμοκρασία στο δάσος των Σκουριών. Η εν λόγω εταιρεία, ως αξιόπιστος επενδυτής κατά τα λεγόμενα του υπουργού ΠΕΚΑ και απόλυτος θεματοφύλακας του περιβάλλοντος κατά το δήμαρχο Αριστοτέλη, απλά αυθαιρετεί.
Το μεσημέρι της Δευτέρας 24 Δεκέμβρη κάτοικοι διερχόμενοι από το δημόσιο δασικό δρόμο κατά τη διάρκεια περιήγησής τους στο βουνό, συναντήθηκαν και πάλι με τους σεκιουριτάδες της εταιρίας. Δρόμος κλειστός, μπάρες κατεβασμένες, και απαιτήσεις από μέρους των σεκιουριτάδων. Παρά τη δικαστική απόφαση 788/2012 του πλημμελειοδικείου Πολυγύρου, η ελεύθερη πρόσβαση και διέλευση στο βουνό συνεχίζουν να απαγορεύονται. Η εταιρία στην προσπάθειά της να δημιουργήσει μια τετελεσμένη κατάσταση, δεν διστάζει να παρανομήσει ακόμη και με τον πιο καταφανή τρόπο.
Όπως καταγγέλλει η Πρωτοβουλία ενάντια στις βλαπτικότητες, οι σεκιούριτι που εργάζονται για την εταιρία εξόρυξης χρυσού αξίωναν από τους διερχόμενους κατοίκους την κατάθεση των προσωπικών τους στοιχείων, επικαλούμενοι και επιδεικνύοντας από μακριά την απόφαση του Δασαρχείου Αρναίας που καθιστά την Ελληνικός Χρυσός υπεύθυνη για την ασφαλή διέλευση στο κομμάτι του δρόμου που περνά δίπλα από το μελλοντικό όρυγμα. Οι κάτοικοι από την πλευρά τους αντέδρασαν και φυσικά αρνήθηκαν. Η όποια προσπάθειά τους για μια λογική συνεννόηση, αφού έτυχε να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους όπως και το περιεχόμενο της απόφασης του Δασαρχείου, έπεφτε στο κενό.
Όπως καταγγέλλουν, η ένταση κορυφώθηκε μόλις διαπιστώθηκε πως οι σεκιουριτάδες βιντεοσκοπούσαν με φορητή κάμερα εστιάζοντας στα πρόσωπα των κατοίκων και στις πινακίδες των αυτοκινήτων. Όταν αντιλήφθηκαν πως οι κάτοικοι δεν θα υποχωρούσαν και ότι ήδη είχαν καλέσει την αστυνομία, σήκωσαν την μπάρα δηλώνοντας πως τα στοιχεία των παρευρισκόμενων είχαν ήδη καταγραφεί και πως πλέον η διέλευση ήταν ελεύθερη.
Με την άφιξη της αστυνομίας έγινε γνωστό πως η απόφαση της εταιρίας να κλείνει το δημόσιο δρόμο αποτελεί αυτεπάγγελτο αδίκημα. Έτσι οι τρεις σεκιουριτάδες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο Α.Τ. Δυστυχώς την τελευταία στιγμή, υπέδειξαν τέσσερις από τους κατοίκους ψευδολογώντας ότι τους απείλησαν, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν και αυτοί στο Α.Τ. Αρναίας.
Τελικά, μετά από αρκετές ώρες οι κάτοικοι αφέθηκαν ελεύθεροι και αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον τους.                         

Κ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!