Το ΑΠΘ εν κινδύνω…

Πάνω από 54% η πραγματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης. Του Λευτέρη Αρβανίτη. Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης φαίνεται ότι αντιμετωπίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), με τις πρυτανικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να εξετάζουν το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας του ιδρύματος. Τόσο ο πρύτανης όσο και οι αντιπρυτάνεις ανέφεραν ότι κινδυνεύει η λειτουργία του ΑΠΘ από τις συνεχείς περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης και ταυτόχρονα καθυστερούν εξελίξεις και διορισμοί εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού.

Η επιχορήγηση που είχε υποσχεθεί το υπουργείο Παιδείας για το 2011, μετά τη μείωση κατά 33%, ήταν στα 29,5 εκ. ευρώ. Από αυτά (με το πρόσχημα ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να απορροφάται ποσό μεγαλύτερο του 7% μηνιαίως), μπορούν να εκταμιευθούν μόνο τα 24.780.000 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν επαρκεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών του ιδρύματος καθώς όπως ειπώθηκε η «κόκκινη γραμμή» είναι τα 36.429.166 ευρώ. «Αν πέσουμε κάτω από αυτό το ποσό σημαίνει ότι θα πρέπει να υποβαθμίσουμε το εκπαιδευτικό έργο και την έρευνα, κάτι το οποίο δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο πρύτανης Γ. Μυλόπουλος.
Συνολικά μαζί με τις περικοπές στην έρευνα και άλλους τομείς, η πραγματική μείωση της χρηματοδότησης του ΑΠΘ ξεπερνά το 54%. Το ΑΠΘ ζητά επιτακτικά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του ιδρύματος, με βασικό στόχο την επιβίωση του ιδρύματος. Επίσης, υιοθετώντας την πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ζητά ένταξη του ΑΠΘ σε ειδικό πρόγραμμα επενδύσεων για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και δημιουργία «πράσινων» προγραμμάτων.

Περικοπή των εργολαβιών
Παράλληλα οι πρυτανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν οριστικό τέλος στο καθεστώς των εργολαβιών σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης επιπλέον πόρων. Αναφερόμενος στις εργολαβίες ο κ.Μυλόπουλος χρησιμοποίησε τα οικονομικά στοιχεία της φοιτητικής λέσχης, που το τελευταίο διάστημα κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι από τα 6 εκ. ευρώ που απαιτούνται ως ελάχιστο ποσό για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της Φοιτητικής Λέσχης, τα 3,6 εκ. ευρώ αντιστοιχούν στο κόστος των 120 εργαζομένων που απασχολούνται μέσω των εργολάβων. Το κόστος είναι κατά πολύ αυξημένο καθώς περιλαμβάνει 24% ΦΠΑ και 10% εργολαβικό κέρδος. Η πρόταση των πρυτανικών αρχών για κατάργηση των εργολαβιών περιλαμβάνει την ανάληψη από την Εταιρία Αξιοποίησης της περιουσίας του ΑΠΘ των εργασιών που καλύπτονται έως τώρα εργολαβικά.

Καμπάνια ενημέρωσης – Αποδοκιμάστηκαν Ψωμιάδης και Μπουτάρης
Το ΑΠΘ ξεκίνησε μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης για την κατάσταση του πανεπιστημίου, ενώ από την περασμένη Δευτέρα εθελοντές φοιτητές μοιράζουν ενημερωτικό υλικό στους δρόμους της πόλης. Την Τετάρτη στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του ΑΠΘ φορείς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, μετά από πρόσκληση του πρυτανικού συμβουλίου, συζήτησαν ενδεχόμενες λύσεις για την επιβίωση του ιδρύματος. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους φοιτητές οι Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Γιάννης Μπουτάρης, όταν κλήθηκαν στο βήμα για να χαιρετήσουν τη εκδήλωση.

 

Σχόλια

Exit mobile version