41 Γράμματα από το μέτωπο του Εμφυλίου

18 Ιανουαρίου του 1948. Ο Κώστας Στοφόρος πέφτει νεκρός στο μέτωπο του Εμφυλίου, υπηρετώντας μια υπόθεση που δεν πίστευε ποτέ… 2001. Ένα πακέτο προσεκτικά φυλαγμένο έρχεται στα χέρια του συνονόματου ανιψιού του. Περιέχει φωτογραφίες έγγραφα και πολλά δικά του γράμματα…
Γράφει ο συγγραφέας του βιβλίου και συνεργάτης του Δρόμου Κώστας Στοφόρος:
«Καθώς τα έπαιρνα από τους φακέλους τους και διάβαζα αυτά τα γράμματα, γραμμένα σε παλιά χαρτιά αλληλογραφίας ή ό,τι είδος χαρτιού μπορούσε τότε να βρεθεί, ένιωθα πάνω απ’ όλα ένα αίσθημα ασφυξίας…
Κατά κάποιον τρόπο δεν άντεχα να τα διαβάσω όλα μαζί. Έβαζα το γράμμα πίσω στο φάκελο, τα ξανατύλιγα όλα με το λαστιχάκι και μετά τα άφηνα για μέρες κλεισμένα σε κάποιο ντουλάπι του γραφείου.
Μετά αποφάσισα να τα αντιγράψω. Ήδη η σκέψη της δημοσίευσης τριγυρνούσε στο μυαλό μου. Γράφοντας στον υπολογιστή, βυθιζόμουνα σε εκείνη τη σκοτεινή εποχή. Στην Αθήνα του 2002 έμπαινα σε μια μηχανή του χρόνου και βρισκόμουν στην καρδιά του εμφυλίου πολέμου».
Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για να πάρει το βιβλίο το δρόμο του τυπογραφείου…

Τα πρόσωπα πίσω από τους αριθμούς
Η έκδοση αυτή συμπίπτει με τα 70 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, τον Φεβρουάριο του 1943. Μια ευκαιρία να σκεφτούμε όλους αυτούς τους νέους ανθρώπους που αγωνίστηκαν για να γνωρίσουν τελικά την ήττα, τη διάψευση, το θάνατο: 40.000 οπλίτες του Εθνικού και του Δημοκρατικού Στρατού υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου… Ο Κώστας Στοφόρος ήταν ένας από αυτούς.
Γεννήθηκε το 1924 στα Καστέλλια της Φωκίδας. Ήταν ο έκτος από εφτά παιδιά. Μόλις οκτώ χρονών έχασε τον πατέρα του. Την ευθύνη για την οικογένεια ανέλαβε ο μεγάλος αδελφός του Γιώργος. Η μητέρα του έπεσε θύμα των στρατευμάτων Κατοχής…
Μαθητής ακόμη, κατά τη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση ως μέλος της Ένωσης Νέων Αγωνιστών Ρούμελης που αργότερα συγχωνεύθηκε στην Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ). Με την Απελευθέρωση βρέθηκε στην Αθήνα. Το 1947 κι ενώ σπούδαζε στο δεύτερο έτος της Οδοντιατρικής Σχολής κλήθηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Η συμμετοχή του ίδιου και της οικογένειάς του στην Αντίσταση είχε τις συνέπειές της. Στάλθηκε στην πρώτη γραμμή ως απλός στρατιώτης…
Το βιβλίο περιλαμβάνει 41 γράμματα, σταλμένα στους αδερφούς του Γιώργο και Θύμιο, που καλύπτουν σχεδόν όλη τη διάρκεια της θητείας του. Το τελευταίο γράφτηκε δυο μέρες πριν από το θάνατό του.
Παράλληλα δημοσιεύονται φωτογραφίες, έγγραφα και άλλα ντοκουμέντα, ενώ περιλαμβάνεται εισαγωγή, χρονολόγιο και ένα κείμενο για τη ζωή και τη δράση του.

 

Παρουσίαση στον Κεραμεικό

Τη Κυριακή, 7 Απριλίου στις 19:00 στο Στέκι Φίλων ΣΥΡΙΖΑ στον Κεραμεικό (Πλαταιών 32),θα παρουσιαστεί το βιβλίο Του νεκρού αδερφού -41 Γράμματα από το μέτωπο του Εμφυλίου, με ομιλητές τους:
-Τασούλα Βερβενιώτη, ιστορικό, Βασιλική Λάζου, ιστορικό και τον συγγραφέα του βιβλίου, Κώστα Στοφόρο. Παράλληλα θα παρουσιαστούν γράμματα και άλλα σπάνια ντοκουμέντα από την περίοδο 1947-’48.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!