Ισοπεδώνεται το πευκοδάσος και η παραλία του Βασιλικού στη Ζάκυνθο λόγω… τουριστικής ανάπτυξης.

Υπό απειλή βρίσκεται η παραλία και το πευκόδασος του Βασιλικού στη Ζάκυνθο, που βρίσκεται στο κάτω άκρο του ανατολικού ποδιού του νησιού, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης της περιοχής έχει ήδη προχωρήσει σε εργασίες «ισοπέδωσης του χώρου», όπως καταγγέλλουν πολίτες, προκειμένου να τον εκμεταλλευτεί τουριστικά.

«Η συγκεκριμένη περιοχή έχει προϊστορία, καθώς προχώρησαν σκαλοπάτι-σκαλοπάτι για να φτάσουν εκεί που θέλουν» λέει στο Δρόμο  ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου και νομικός Σταύρος Κοντονής, ο οποίος έχει ασχοληθεί με το θέμα, προσφεύγοντας μάλιστα και στις εισαγγελικές Αρχές.
Όπως υποστηρίζει ο κ. Κοντονής, το πρόβλημα ξεκίνησε από τον «παράνομο αποχαρακτηρισμό» τμήματος της δασικής έκτασης που ανήκε παλαιότερα στο Club Mediteranne. «Αγροτική έκταση μέσα στο πευκόδασος; Μην τρελαθούμε» λέει χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι το συγκεκριμένο θέμα χρήζει δικαστικής έρευνας.
Το 2007 το Club Mediteranne αποφασίζει να πουλήσει την έκταση. «Για να προβεί στην πώλησή του πρέπει να ενημερώσει το ελληνικό Δημόσιο και το Δημόσιο έχει το δικαίωμα προτίμησης διά του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, σε τιμή που προσδιορίζεται από την εφορία. Εδώ συμβαίνει το εξής περίεργο. Ο περιφερειάρχης Σ. Βόσδου αρνείται να ασκήσει το δικαίωμα προτίμησης αν και το ποσό προσδιορίζεται μόλις στα177.000 ευρώ. Σήμερα ισχυρίζονται ότι για μεν το δασικό κομμάτι η τιμή ήταν 177.000, για δε το αποχαρακτηρισμένο είχε άλλη αξία», λέει ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ.
Σήμερα, ο νέος ιδιοκτήτης, εφοπλιστής κ. Μαρτίνος, έχει προχωρήσει σε εργασίες στο χώρο, με σκοπό την τουριστική εκμετάλλευσή του. «Έχουν εκδοθεί δύο νόμιμες οικοδομικές άδειες, οι οποίες βασίζονται σε αυτόν τον αποχαρακτηρισμό», λέει ο κ. Κοντονής, τονίζοντας ότι υπάρχει παροιμιώδης αδράνεια του Δασαρχείου αλλά και της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου για το θέμα. «Δέντρα που φωτογραφήθηκαν πριν από μία εβδομάδα δεν υπάρχουν πια», συνεχίζει, συμπληρώνοντας ότι από τις δύο υπηρεσίες όχι απλώς δεν υπάρχει κάποια επίσημη απάντηση, αλλά αντίθετα η προσπάθειά τους είναι να αποστασιοποιηθούν.
«Πώς προηγούμενα χρόνια επέβαλλαν πρόστιμα σε κάποιους ομπρελάδες; Σήμερα στο χώρο έχουν γίνει αμμοληψίες, έχει αλλοιωθεί η παραλία, έχουν ισοπεδωθεί οι αμμόλοφοι». Μάλιστα, όπως καταγγέλλει, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 23/6/2010, όπου συζητήθηκε το θέμα, δεν παρευρέθηκε καν εκπρόσωπος από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.
Ο κ. Κοντονής δηλώνει δυσαρεστημένος και από τη στάση του δημοτικού συμβουλίου, αν και αναγνωρίζει ότι δεν έχει άμεση αρμοδιότητα. «Δεν έχουν όρεξη για συγκρούσεις, ιδιαίτερα με αυτή τη σύνθεση. Ο επιστάτης των εργασιών στον πευκόλογγο είναι δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης (σ.σ.: ΠΑΣΟΚ), πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος του Βασιλικού», λέει, για να καταλήξει: «Καταστρέφεται ο τόπος μας. Το συγκεκριμένο πευκοδάσος το ξέρω από μικρό παιδί. Είναι ένα φοβερό οικοσύστημα, το οποίο εγκαταλείφθηκε εδώ και χρόνια στο έλεος κάθε μικρού ή μεγάλου επιχειρηματία, και τώρα ήρθε ο μεγαλοκαρχαρίας για να καθαρίσει».
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ Ζακύνθου σκοπεύει να συνεχίσει την προσπάθεια ώστε να μην καταστραφεί το οικοσύστημα της περιοχής, τόσο με νομικά μέσα όσο και δημοσιοποιώντας το θέμα στην τοπική κοινωνία.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!