Οι φασίστες επανέκαμψαν στη «βάση» τους στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα.

Eισέβαλλαν μέχρι και στην κοινότητα των Τανζανών, που επί χρόνια δραστηριοποιείται στην περιοχή και τα έκαναν όλα ρημαδιό. Συνελήφθη κανείς; Μήπως κάποια προσαγωγή, για να τηρηθούν έστω τα προσχήματα; Αντίθετα, προσήχθησαν στο τμήμα οι μετανάστες που ζήτησαν προστασία. Η δικηγόρος Ι. Κούρτοβικ αντιμετώπισε, όταν βρέθηκε επί τόπου, μία πρωτοφανή κατάσταση, όπου τα φασιστοειδή μπαινόβγαιναν «σαν στο σπίτι τους» στα γραφεία των αστυνομικών, ενώ έξω οι πρωτοστάτες των πογκρόμ απειλούσαν με λιντσάρισμα όποιον συμπαραστεκόταν στους μετανάστες.
Τις επόμενες μέρες σε αντιφασιστική μοτο-πορεία στην περιοχή, όπως μας πληροφόρησε το δελτίο της ΝΕΤ, έλαβε χώρα συμπλοκή με «κατοίκους». Οι δυνάμεις καταστολής έδρασαν ακαριαία, χτύπησαν αγρίως και συνέλαβαν αντιφασίστες διαδηλωτές, προκειμένου ασφαλώς να προστατευθούν οι φιλήσυχοι… κάτοικοι. Όσοι συγκεντρώθηκαν στα δικαστήρια δέχτηκαν τη σφοδρή επίθεση των ΜΑΤ και πραγματοποιήθηκαν νέες συλλήψεις. Οι διαδηλωτές παρέμειναν επί μέρες  προφυλακισμένοι, εμφανώς κακοποιημένοι και αντιμέτωποι με κακουργηματικές κατηγορίες με βάση τον «κουκουλονόμο».
Μία ομοβροντία δημοσιευμάτων στην Καθημερινή, Τα Νέα και Το Βήμα, ούτε λίγο-ούτε πολύ ενοχοποιούσε για τη φασιστική βία τη λαϊκή αντίσταση, τις συγκεντρώσεις των πλατειών, την αποδοκιμασία του πολιτικού συστήματος και βέβαια την «ακραία» ριζοσπαστική Αριστερά. Ήταν προφανώς το κατάλληλο ιδεολογικό πλαίσιο, ώστε να περάσει στο απυρόβλητο η δράση της Χρυσής Αυγής. Κι έτσι έγινε.
Υπάρχει, όμως, εδώ κάτι ακόμη χειρότερο. Το καλοκαίρι στην Κόρινθο, όταν οι Χρυσαυγίτες με πλήρη πολεμική εξάρτυση παρατάσσονταν απέναντι στα ΜΑΤ, όχι μόνο δεν συνελήφθη κανείς, αλλά οι εκατέρωθεν «επικεφαλής» συνομιλούσαν ως συνεργάτες. Ο δήμαρχος της πόλης μετά από τον ξυλοδαρμό του από μέλη της Χρυσής Αυγής και το ντόπιο βουλευτή της, κατήγγειλε την προκλητική αδράνεια των αστυνομικών αρχών επί μήνες, απέναντι στην εγκληματική δράση των φασιστών. Την ανακάλυψη γιάφκας με εκρηκτικά στη Σπάρτη, όπου ενέχεται σύμφωνα με δημοσιεύματα ντόπιο ηγετικό στέλεχος της Χ.Α., καλύπτει μαύρο σκοτάδι. Ακόμη και ο πρώην αρμόδιος υπουργός Χ. Παπουτσής, που βέβαια δεν διακρίθηκε για τη δημοκρατική ευαισθησία του, κάθε άλλο, είχε αναγκαστεί να παραδεχτεί μετά τις εγκληματικές αστυνομικές επιθέσεις σε διαδηλωτές και δημοσιογράφους, πως στις ειδικές δυνάμεις (ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ) έχουν εντοπιστεί φασιστικοί θύλακες.
Η κυβέρνηση έχει ένα μόνο μέτωπο, ενάντια στο ριζοσπαστισμό, που βαθαίνει και διογκώνεται στην κοινωνία. Ο φασισμός δεν αποτελεί μόνο το μακρύ χέρι του συστήματος, αλλά αφού έχει φωλιάσει για τα καλά, τώρα εδραιώνεται και δρα στα σπλάχνα των κρατικών μηχανισμών. Κι αυτή είναι πλέον μία απολύτως τεκμηριωμένη και καθόλου… ακραία τοποθέτηση.

θητεία Τυμβωρύχου
εκτελεί η «σειρά» του ’69

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!