Το κίνημα της πατάτας κυριαρχεί στην επικαιρότητα.

Πέρα από εύκολες καταδίκες, αλλά και τους έωλους διθύραμβους των ΜΜΕ, οφείλουμε να διαπιστώσουμε ένα πράγμα. Ότι αυτό το κίνημα, προκαλεί μεταβολή στις καταναλωτικές συνήθειες και όχι μόνο.
Σε τιμές έως και 20% χαμηλότερες θα μπορούν να αγοράζουν οι καταναλωτές τα οπωροκηπευτικά στην Κεντρική Αγορά Αθηνών. Επίσης, μετά τους Δήμους Γαλατσίου και Ελληνικού που θα διανείμουν πατάτες Νευροκοπίου σε πολύ χαμηλή τιμή, έρχεται τώρα και ο Δήμος Κηφισιάς, ενώ στο κίνημα «προσχωρούν» και οι Δήμοι Βύρωνα, Ηλιούπολης και Παλλήνης. Στη Βόρεια Ελλάδα, χιλιάδες Θεσσαλονικείς προσέτρεξαν το Σάββατο στον χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όπου καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής και μεταπτυχιακοί φοιτητές διέθεσαν, κατόπιν παραγγελιών μέσω Διαδικτύου, σε πολύ χαμηλή τιμή, 25 τόνους πατάτας κατευθείαν από τους παραγωγούς του Κάτω Νευροκοπίου, της Δράμας και της Άνω Βροντούς Σερρών. Στο χορό μπήκε και η Βέροια, διαθέτοντας εκτός από πατάτες και ακτινίδια. Ενώ νέα πρωτοβουλία διάθεσης φθηνής πατάτας Κάτω Νευροκοπίου ανέλαβε ο Σύλλογος Ανέργων & Επισφαλώς Εργαζομένων της Καβάλας. Στο μεγάλο λιμάνι της Πάτρας, οι Λαϊκές Συνελεύσεις Γειτονιών σε συνεργασία με παραγωγούς θα διαθέσουν πατάτες στην τιμή των 5 ευρώ για τα 15 κιλά και στην τιμή των 10 ευρώ για τα 30 κιλά. Στα Ιωάννινα, δωρεάν διανεμήθηκαν την Παρασκευή, στην κεντρική πλατεία, μεγάλες ποσότητες πατάτας από την πατατοπαραγωγό περιοχή Χρυσοβίτσας Ιωαννίνων, με σκοπό οι παραγωγοί να προωθήσουν την παραγωγή τους.
Το εύρος και η ποικιλία των ειδών διατροφής που προσφέρονται απ’ ευθείας στον καταναλωτή από τον παραγωγό, αυξάνεται συνεχώς. Η πρωτοπόρα στο «κίνημα» της πατάτας Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας, ανακοίνωσε ότι πλέον θα διαθέσει μαζικά- μέσω Διαδικτύου- φτηνό ελληνικό αλεύρι με 0,50 ευρώ το κιλό. Πατάτες και ρύζι σε χαμηλή τιμή θα διανείμει μέσα στον Μάρτιο και ο Δήμος Θερμαϊκού ενώ ρύζι, φασόλια και πατάτες θα πωλούνται σε τιμές παραγωγού στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης. Εκτός από ρύζι και πατάτες, ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών βρίσκεται σε επαφή με τους τοπικούςς αγροτικούς συνεταιρισμούς προκειμένου να διαθέσει στους πολίτες σε τιμή παραγωγού λάδι από τη Λακωνία, αλεύρι, φακές και φασόλια. Ακόμη, οι πρώτες συζητήσεις για απευθείας διάθεση λαδιού από τους παραγωγούς της Κρήτης σε καταναλωτές σε όλη την Ελλάδα είναι γεγονός.
Όπως αναφέρει το Έθνος, αρχίζει σιγά-σιγά να γεννιέται κίνημα για φτηνό λάδι, καθώς παραγωγοί της Κρήτης ετοιμάζονται να στείλουν 25 τόνους στο Βύρωνα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αγρότες από τη Μεσσαρά Ηρακλείου βρίσκονται σε επικοινωνία με αγρότες και εθελοντές της Πιερίας αλλά και του Βύρωνα οι οποίοι διαβεβαίωσαν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση λαδιού. Τέλος, σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η διάθεση αμνοεριφίων απευθείας στον καταναλωτή, ενόψει του Πάσχα.

Ηλίας Σταθάτος

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!