Στη διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης προσανατολίζονται τα στέκια της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Στη διοργάνωση δράσεων αλληλεγγύης προσανατολίζονται τα στέκια της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς πραγματοποιήθηκαν ήδη οι δύο πρώτες ανοιχτές συναντήσεις στο στέκι της Ετεροτοπίας, με σκοπό το σύνθημα «κανένας μόνος του στην κρίση», που τον χειμώνα που διανύουμε είναι πιο πραγματικό και επίκαιρο από ποτέ, να γίνει πράξη.

Όταν τα αυτονόητα, όπως η Παιδεία και η Υγεία, θεωρούνται είδος πολυτελείας, οι ανάγκες και τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. Με αυτό το σκεπτικό πολλές ιδέες για πρωτοβουλίες αλληλεγγύης τέθηκαν επί τάπητος στις δύο συναντήσεις, αρκετές εκ των οποίων θα αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα (μαθήματα, συσσίτιο, φιλοξενία αστέγων κ.ά.). Η συλλογή τροφίμων σε όλα τα στέκια και τους χώρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια σημαντική πρωτοβουλία, καθώς τα στοιχεία που προκύπτουν, τόσο από σχολεία όσο και από πρωτοβουλίες κατοίκων σε γειτονιές, δείχνουν πως όλο και περισσότερες οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Παράλληλα, πολλοί είναι και οι μαθητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν φροντιστήρια και η διοργάνωση αλληλέγγυων μαθημάτων φιλοδοξεί να βοηθήσει, με μοναδική προϋπόθεση την όρεξη και το χρόνο. 

Το επόμενο διάστημα στη Λ έσχη Αντίπερα Όχθη θα ξεκινήσει να λειτουργεί αγροτικό παντοπωλείο, σε διαμορφωμένο χώρο που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τη διάθεση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια της εμπειρίας που αποκόμισαν πολλά μέλη της διαχειριστικής ομάδας του στεκιού συμμετέχοντας στη διοργάνωση λαϊκών αγορών χωρίς μεσάζοντες στις γειτονιές της πόλης. Είναι δεδομένο, από τη μαζικότητα και τον ενθουσιασμό με τον οποίο υποδέχεται ο κόσμος την απευθείας διάθεση προϊόντων, όταν ακόμη και η σίτιση τείνει να θεωρηθεί προνόμιο, πως κινήσεις σαν αυτές που εφαρμόζουν την αλληλεγγύη στην πράξη θα βρίσκουν ανταπόκριση και θα συνεχίσουν να δίνουν ένα ηχηρό μήνυμα πως υπάρχει και άλλος δρόμος.

Τα στέκια της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ που τόσα χρόνια παρείχαν ένα εναλλακτικό πολιτιστικό πρότυπο, ανταποκρινόμενα στις ανάγκες της καθημερινότητας, φιλοδοξούν να μεταφέρουν το μήνυμα της αντίστασης και της αλληλεγγύης, να συμβάλλουν με το δικό τους τρόπο στην αναζήτηση της ελπίδας, στην αναζήτηση της διεξόδου.

Αντίπερα  Όχθη πολιτική-πολιτιστική λέσχη: Ιουστινιανού 11 και Βενιζέλου, 2ος όροφος
Ετεροτοπία:  Ίωνος Δραγούμη και Πτολεμαίων 42, 2ος όροφος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!